malux20 08.01.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 liwko ma grunt artur prąd ja powietrzną tak za dwa lata będziemy mogli to wszystko zweryfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.01.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ja miałem za 27tyś, z odwiertami. Przy dzisiejszych cenach odwiertów miałbym poniżej 25, a gdybym samemu zrobił DZ poziome to zmieścił bym się w 20. Ziemie się ma na poziomy albo nie, nikt nie kupuje działki by mu się zmieścił kolektor bo to głupota. Jeżeli nie ma miejsca robi się odwierty albo kupuje powietrzną. Liwko, możesz mi podesłać na priwa namiary na swojego wykonawcę odwiertów? szukam dobrej ekipy, która nie krzyczy 120 zł za mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 08.01.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 na allegro od 60zl za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Liwko, możesz mi podesłać na priwa namiary na swojego wykonawcę odwiertów? szukam dobrej ekipy, która nie krzyczy 120 zł za mb. Kolega kupił pół roku temu wiertnię ale do ciebie jest za daleko. Przepłacisz na samej drodze i czasie. Poszukaj bliżej, jestem pewien, że coś znajdziesz. Spytaj też..., a to na priva:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Arturo - powstrzymaj język. Czy wasz testosteron uniemożliwia kulturalną dyskusję i wymianę poglądów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Napisać że ktoś kłamie jest łatwo, udowodnić to już jest dużo gorzej.I cofnij się kilka stron, może zrozumiesz kto sprowokował. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Święte słowa, i podtrzymuję to co napisałem.A sprowokowałeś duuużo wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 08.01.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Kolega kupił pół roku temu wiertnię ale do ciebie jest za daleko. Przepłacisz na samej drodze i czasie. Poszukaj bliżej, jestem pewien, że coś znajdziesz. Spytaj też..., a to na priva:) a skąd jesteś? ja szukam kogoś w okolicach Bydgoszczy! i czy może mi ktoś powiedzieć od czego zależy głębokość odwiertu bo w moim przypadku rozbieżność przy wycenach jest od 180m do 130m a to jest dużo pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Północna Wielkopolska. Do Bydgoszczy raczej podjedzie. Przypomnij mi jutro to pogadam.Ilość metrów odwiertów zależy od mocy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 08.01.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Północna Wielkopolska. Do Bydgoszczy raczej podjedzie. Przypomnij mi jutro to pogadam. Ilość metrów odwiertów zależy od mocy PC. ok dzięki pompy są 6kw lub 7kw a taka duża różnica to dziwne Edytowane 8 Stycznia 2012 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.01.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Chłopcy, przestańcie się tak idiotycznie kłócić... Jeden jest w stanie kupić czy zorganizować coś tanio, inny nie jest. Wiele osób wskazuje drogę jak to MOŻNA zrobić. Można, ale nie trzeba. Jeśli komuś nie chce się kiwnąć palcem, nawet wskazując komuś co ma robić. Jego sprawa, niech więc płaci i siedzi w robocie, zamiast zająć się czymś przyjemniejszym, chyba że praca to hobby lub zarabia więcej niż byłby w stanie zaoszczędzić kiwając tym palcem i trochę głową. Jednak ze statystyk wynika, że wiele osób bierze kredycik "pod szyję" nie zastanawiając się nad tym, że w ciągu najbliższych 30 lat spotka ich coś czego nie przewidzieli, a co może zacisnąć ten zapięty pod szyję kredycik. Ale to ich sprawa i banku. Policz teraz ile zapłacisz za samą koparę na wykopanie i zasypanie 360m3,mi wychodzi,że za samą koparę ok.5tys.zł A Wy Arturo72, bzdury piszecie. U mnie koparka kopała i zakopywała kolektor przez niecałe 20h, tak że przy podobnych cenach za koparkę zapłaciłem koło 1600zł. 4 rowy po ponad 20m każdy, 2m głębokie 2m, czyli koło 400m3. Może miałeś źle dobraną koparkę do zadania albo leniwego koparkowego. Ale fakt, że gdy wyceniałem zadanie, to niektórzy śpiewali 5kzł, ale niech sobie śpiewają dalej. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 08.01.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (...)Piszecie o gwarancji, chyba wierzycie w cuda na kiju, żebym miał pewność że gwarancja jest taka jak być powinna musiał bym zatrzymać wykonawcy pieniądze na okres gwarancji, niestety żaden z nich się na to nie zgodzi, wątpię czy którykolwiek z nich naprawi cokolwiek za darmo w okresie gwarancji, a po sądach nie chce mi się chodzić , pozatym wolę sam zrobić mieć o tym pojęcie i wiedzę i przynajmniej nie bedę później uzależniony od jakiegoś magika od PCi (...) Niestety potwierdzam. U mnie DZ wykonane w komplecie z resztą instalacji. Ponieważ działa na bardzo niskich temperaturach zgłosiłem reklamację, ale firma mimo, że mam na nie gwarancję do poprawy się nie kwapi. Koronny argument jest taki, że pompa może teoretycznie pracować do -5 stopni na wejściu i dopóki temperatury nie spadną do tego poziomu (na razie twierdzą, że już przy -2 będą reagować, ale biorąc dotychczasowe doświadczenia to śmiem wątpić) to nie mam nawet jak walczyć bo mieszczę się w oficjalnych parametrach technicznych. Teraz będąc mądrzejszy "po szkodzie" wybrałbym wykonanie DZ, po zapoznaniu się oczywiście z tematem, własnym staraniem. Zaoszczędziłbym kupę kasy a w sytuacji jego skopania byłbym i tak w tym samym miejscu... Smutne ale prawdziwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 08.01.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dekar - sprawdzałeś te opcjeZa wolno chodzą pompki obiegowe i za mocno PC wychładza soalnkę,Masz za małe DZ - tu raczej nic nie poprawisz.Może coś trzeba przeregulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.01.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 arturo ty nie podskakuj wkrótce firmy będą wykonywać kompleksowo p. gruntowe już nawet nie za 25 ale za 20 jak liwko twierdzi.i przyjdzie przyznać mu rację . oczywiście z pionowymi odwiertami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.01.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) liwko ma przewage ponieważ on ma pompę i wie jak to działoz drugiej strony ja mam fakture i wiem dokładnie ile mnie pompa wyszła - ale ten atut i tak długo mi się nie utrzyma ponieważ wkrótce pokażą sie na forum inwestorzy czy wykonawcy za 20000 brutto Edytowane 8 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.01.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dekar - sprawdzałeś te opcje Za wolno chodzą pompki obiegowe i za mocno PC wychładza soalnkę, Masz za małe DZ - tu raczej nic nie poprawisz. Może coś trzeba przeregulować Dekar a moze jeszcze zamontuj przeplywomierze na DZ...zobaczysz czy masz rowne przeplywy...moze cos sie przytkalo. Ewentualnie jeden odwiert jest w innej odleglosci i juz bedzie inny przeplyw. Wowczas moze bardziej sie wychladzac ten z wiekszym przeplywem, gdyz to on bedzie tylko dostarczal energie do pompy....moze pomoc, sprobuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.01.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 na allegro od 60zl za metr no tak, ale ja bym wolała kogoś sprawdzonego - najlepiej z referencjami z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 08.01.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Dekar - sprawdzałeś te opcje Za wolno chodzą pompki obiegowe i za mocno PC wychładza soalnkę, Masz za małe DZ - tu raczej nic nie poprawisz. Może coś trzeba przeregulować DZ pracuje na delcie ok 3 stopnie, więc raczej pompka obiegowa chodzi optymalnie. Tu nie ma co regulować, DZ jest po prostu za małe. Szczęściem w nieszczęściu dom wyszedł mi całkiem ciepły, a pewnie jeszcze parę mostków termicznych się znajdzie do likwidacji, więc liczę, że przy srogiej zimie poniżej -3 mi nie zejdzie. Nie jest to komfortowe, ale przy moich dość płytkich odwiertach regeneracja powinna być na tyle szybka aby grunt odzyskał "kaloryczność" przed następnym sezonem. Mam nadzieję, że się nie mylę w przeciwnym razie zostaje droga sądowa, ale to środek ostateczny i niestety w naszej rzeczywistości niepewny. photos mam 100 metrów odwiertów (4x25) na 140m2 powierzchni ogrzewanej, tu żadne przepływomierze i badanie przepływów nie pomogą niestety... Błędy zostały popełnione moim zdaniem przy obliczaniu zapotrzebowania budynku na ciepło (przyjęty za niski współczynnik zapotrzebowania) i przy sporządzaniu bilansu energetycznego DZ (zawyżone współczynniki uzysku energii cieplnej z metra bieżącego odwiertu). Edytowane 8 Stycznia 2012 przez dekar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.01.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 no tak, ale ja bym wolała kogoś sprawdzonego - najlepiej z referencjami z forum Heh tak to juz jest. Pracodawca chce pracownika, mlodego, dysopzycyjnego, ale jednoczesnie z ogromnym doswiadczeniem i mala ochota na duze pieniadze.... Jesli wykonawca bedzie mial duzy staz, dobre maszyny itp to on nie bedzie tani. Poza tym...po co Ci doswiadczony..badz z nimi podczas wiercenia, wowczas bedziesz wiedziala ile metrow wlozyli. Następnie montujesz manometr i patrzysz przez kilka dni jakie jest cisnienie. Jak wykonawca nie boi sie efektow swojej pracy to zgodzi sie na zaplate powiedzmy za tydzien. Ewentualnie wystawi fakture z data przelewu...jak cisnienie spada to telefon i poprawa, ovzywiscie bez zaplaty. Jesli okej to przelew na konto i usmiech na twarzy ze zaoszczedzilas kupe kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 photos mam 100 metrów odwiertów (4x25) na 140m2 powierzchni ogrzewanej, tu żadne przepływomierze i badanie przepływów nie pomogą niestety... Błędy zostały popełnione moim zdaniem przy obliczaniu zapotrzebowania budynku na ciepło (przyjęty za niski współczynnik zapotrzebowania) i przy sporządzaniu bilansu energetycznego DZ (zawyżone współczynniki uzysku energii cieplnej z metra bieżącego odwiertu). A przypomnij jakiej mocy masz pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts