duduś 13.03.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Zadałam już to pytanie w innym forum ale może to okaŻe się skuteczniejsze " Poszukuję odpowiedzi na pytanie jak długo obornik świnsko- krowi może leżeć nie tracąc swoich właściwości ? Mam okazję dostać taki tej wiosny ale jeszcze nie wiem kiedy go zużyję ( a on już ma ok. roku)" - a co wy otym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 13.03.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Z czasem coraz więcej azotu jest tracone, ale i tak powinno być ok. Zwykle nie rozrzuca się an pola obornika świeżego, tylko taki właśnie leżakujący z pół roku. Taki dojrzały obornik będzie bardzo dobry, z czasem zbliżając swój skład do kompostu bardziej niż do obornika. Warto go jakoś zabezpieczyć przed deszczem, czy podsiąkaniem - wypłukiwany z niego azot będzie przyczyniał się do zanieczyszczenia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 13.03.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 w zasadzie jak zrobisz pryzmę to może być kompostowany bardzo długo (dwa lata spokojnie). Tu jest trochę ogólnie ale warto przeczytać http://www.bydlo.net.pl/index.php?&opcja=283 Najważniejsze jest zabezpieczenie pryzmy, bo zaraz rozsieją się tam nasiona chwastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 28.03.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Czy ktoś się orientuje ile kosztuje rozrzutnik obornika ? Rolnik mi powiedział 250zł rozrzutnik + 100zł godzina robocza - talerzowanie oranie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 No to nieźle zarabia taki rolnik. Lepiej od wykładowcy na uniwersytecie (licząc rb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM2008 29.03.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 No rolnik to rolnik. Jeśli chodzi o moją okolicę to w grę jeszcze wchodzą chęci . Nie każdy się ,,poniży' aby komuś obrobic pole nawet za kasę. Apropo obornika ja mam do oddania za darmo , lecz nikt we wsi nie jest zainteresowany. Chyba że osobiście mu go załaduję na rozrzutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Wywieś ogłoszenie na Muratorze, że oddasz obornik. Moze ktoś budujący się z okolicy skorzysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts