panda 15.03.2010 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Takiego wątku nie znalazłem a wątpliwość jest. Czy montowanie czujek czadu, dymu, gazu itp. itd. w standardowych miejscach (zgodnie z instrukcją) ma sens? Dym np. będzie poruszał się trochę inaczej niż przy went. grawitacyjnej i może nie osiągnąć stężenia wyzwalającego czujkę, a tu chałupa się pali i pali Czy nie lepszym rozwiązaniem jest montowanie ich w kanale wywiewnym? Satel np. twierdzi że czujka w kanale nie zadziała prawidłowo ale nie potrafią jednoznacznie podać skutecznego miejsca montażu. Jeśli nie standardowo i nie w kanale to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.03.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Przyznam, że nie bardzo rozumiem, dlaczego WM ma w jakiś sposób „ograniczać” działanie czujki. Przy prawidłowym działaniu, obu wentylacji, ruch powietrza jest ustalony – z pomieszczeń czystych, do „brudnych”. Tak na zdrowy rozum raczej, wentylacja grawitacyjna , jest nieprzewidywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 15.03.2010 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Jak dla mnie to grawitacyjna jest przewidywalna, bo z reguły nie działa - czyli dym idzie do góry i wisi pod sufitem. Czujka zatem zadziała.Przy mechanicznej IMHO trzeba byłoby albo dać czujkę przy każdym anemostacie wywiewnym, albo w kanale wyrzutowym. Tyle że w kanale prędkość powietrza będzie za duża aby dym się skumulował i uruchomił czujkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 15.03.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Centrala Berluf Selen ma wbudowany czujnik czadu i dymu. Tak dla przykładu podaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.04.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Czy czujnik dymu zadziała gdy umieszczę go w nawiewie tak aby reku się wyłączyło gdy sąsiad zadymi okolicę z kominka? pozdra adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marax 15.04.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Logicznie rzecz biorąc to oczywiscie czujnik powinien zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 14.11.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Masz tu człowieku fajny komfortowy domek, ale cóż jak na około same kopciuchy. Aż się zastanawiam, czy WM w takim przypadku ma sens. W dzisiejszych czasach raczej pod tym kątem warto by było stosować czujki dymu itp.. Bo co z tego, że masz WM i liczysz na czyste powietrze jak niektórzy sąsiedzi palą nawet butami w piecach, a jak wiatr zawieje w kierunku czerpni to wszystko ładuje się do domu i to całego. Też szukam jakiejś odpowiedniej czujki dymu, którą umieściłbym przy samym wlocie do czerpni lub w kanale, ale czy są takie skuteczne i na tyle czujne czujki odpowiednie do WM, żeby w miarę wcześnie sygnalizowały "nieświerze" powietrze? Ktoś ma takie rozwiązanie dobrze działające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.11.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 (edytowane) Wentylacja mechaniczna a skuteczność czujek czadu, dymuTakie czujki się montuje w pomieszczeniach z kotłami. Ale w pomieszczeniach z kotłami nie ma wentylacji mechanicznej - tam musi być grawitacyjna. Gdzie chcesz montować tę czujkę? W kuchni?Nie sądzę żeby WM spowodowała że dym z ewentualnego pożaru będzie się poruszał inaczej. Edytowane 14 Listopada 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.11.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Bo co z tego, że masz WM i liczysz na czyste powietrze jak niektórzy sąsiedzi palą nawet butami w piecach, a jak wiatr zawieje w kierunku czerpni to wszystko ładuje się do domu i to całego. 1. W WM masz filtry przeciwpyłowe. Podobno można zamontować skuteczniejsze. 2. Ja zaprogramowałem sobie WM tak że w godzinach 14:00 - 18:00 jest wyłączona. W tych godzinach najwięcej kopcą sąsiedzi. Mocniej wietrzę w godzinach południowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 14.11.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 (edytowane) 1. W WM masz filtry przeciwpyłowe. Podobno można zamontować skuteczniejsze. 2. Ja zaprogramowałem sobie WM tak że w godzinach 14:00 - 18:00 jest wyłączona. W tych godzinach najwięcej kopcą sąsiedzi. Mocniej wietrzę w godzinach południowych. A te filtry w reku nie przepuszczają nic dymu? Pytam, bo nie mam nikogo ze znajomych z reku, żeby zrobić jakieś doświadczenia. Gdzieś tu pisali na FM, że reku ma chodzić non stop i wyłączanie go jest niewskazane. No ale w takich przypadkach jak zasuwa dym sąsiada prosto na moją chałupę, to chyba jak najbardziej. Stąd właśnie zagłębiam się w temat czujki dymu, która sama wyłączałaby w razie problemu rekuperator. A po ostatniej wizycie na budowie leciał dym nie wiadomo skąd, ale smród taki, że nie dało się oddychać. Nie wiem czy to jakaś guma czy inne plastiki były palone. Edytowane 14 Listopada 2015 przez ppluto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.11.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 A te filtry w reku nie przepuszczają nic dymu? Ja mam filtry w postaci gęstej tkaniny. Trochę pyłu zatrzymują. Ale żeby neutralizowały trujące związki z dymu to trzeba by jakiś specjalny, może węgiel aktywny. Ale raczej to nierealne - koszty filtrów by cię pewnie zjadły. reku ma chodzić non stop i wyłączanie go jest niewskazane. A niby dlaczego? W takim przypadku raczej wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 04.11.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Następny sezon i walka z kopciuchami, ale mam pewien pomysł. Jak zadziała, to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.11.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Następny sezon i walka z kopciuchami, ale mam pewien pomysł. Jak zadziała, to napiszę. Czytałeś ten wątek https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345704-Zadusi%C4%87-SMOG-a-czyli-m%C3%B3j-uzdatniacz-powietrza-filtr-do-rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 07.12.2019 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Tak. Czytałem. Nie mieszkam w zagłębiu smogu, gdzie jest on dookoła (chociaż tyle dobrego). Dokuczający dym jest wtedy gdy wiatr wieje z zachodu czyli od kopciuchów z drugiej strony ulicy. Najgorzej jest jak sąsiedzi rozpalają w piecach, albo podrzucają do nich, wtedy w momencie dym nalatując na czerpnię automatycznie w momencie jest w całym domu. W normalnej pracy ich kotłów nie ma aż takiego problemu. Dlatego nie budowanie extra zaawansowanych filtrów jest moim celem, a wyłączanie reku na czas gdy uciążliwe warunki występują (załóżmy od 0,5 do 2 godzin) za pomocą odpowiednich czujek.Mam dwie czujki na testy w domu. Dotychczasowe eksperymenty z dymem papierosowym przeszły pozytywnie, ale jeszcze trzeba sprawdzić czy na tak rozrzedzone związki w powietrzu są w stanie zareagować. Czujek jest od liku, ale przeważnie gazu czy czadu. Czujki jakości powietrza jakie mam (czyli coś podobnego jak w samochodowych klimatyzacjach wykrywające spaliny samochodowe) są jeszcze do przetestowania. Edytowane 7 Grudnia 2019 przez ppluto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 07.12.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Czy czujnik dymu zadziała gdy umieszczę go w nawiewie tak aby reku się wyłączyło gdy sąsiad zadymi okolicę z kominka? pozdra adam Obstawiam, że stężenie mimo wszystko będzie zbyt małe i najpierw poczujesz, a potem może się wyłączy z zaznaczeniem na MOŻE .-) Warto jednak spróbować .-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 07.12.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Tak. Czytałem. Nie mieszkam w zagłębiu smogu, gdzie jest on dookoła (chociaż tyle dobrego). Dokuczający dym jest wtedy gdy wiatr wieje z zachodu czyli od kopciuchów z drugiej strony ulicy. Najgorzej jest jak sąsiedzi rozpalają w piecach, albo podrzucają do nich, wtedy w momencie dym nalatując na czerpnię automatycznie w momencie jest w całym domu. W normalnej pracy ich kotłów nie ma aż takiego problemu. Dlatego nie budowanie extra zaawansowanych filtrów jest moim celem, a wyłączanie reku na czas gdy uciążliwe warunki występują (załóżmy od 0,5 do 2 godzin) za pomocą odpowiednich czujek. Mam dwie czujki na testy w domu. Dotychczasowe eksperymenty z dymem papierosowym przeszły pozytywnie, ale jeszcze trzeba sprawdzić czy na tak rozrzedzone związki w powietrzu są w stanie zareagować. Czujek jest od liku, ale przeważnie gazu czy czadu. Czujki jakości powietrza jakie mam (czyli coś podobnego jak w samochodowych klimatyzacjach wykrywające spaliny samochodowe) są jeszcze do przetestowania. Proponuję skupić się na czujkach PMów one bardzo dobrze korelują z dymem. Dym to przecież cząstki stałe a na takie reagują te czujniki. Osobiście oprócz filtrów mam też wykonany taki wyłącznik wentylatorów w rekuperatorze, który na podstawie porównania zadanych PMów i zmierzonych je wyłącza. No ale to jest zmajstrowane na arduino a do tego trzeba samemu trochę znać się na elektronice i programowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 07.12.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Mniejsza o automatykę. Możesz coś więcej powiedzieć jak się spisują w praktyce te czujki PM? Tzn. czy wygrywają z nosem czy nie zawsze? Edytowane 7 Grudnia 2019 przez ppluto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 07.12.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 ppluto napisał: Mniejsza o automatykę. Na screenie poniżej mam m.in. swoje dwa czujniki jeden wewnątrz i drugi na zewnątrz i mimo niezłych parametrów powietrza zewnętrznego teraz, dzięki filtrom G5, F7 w pomieszczeniach zawsze mam lepsze parametry od powietrza z zewnątrz a dzięki automatyce w momencie przekroczenia stanu alarmowego rekuperator się wyłączy do czasu poprawy jakości powietrza lub otworzy bypass jeżeli parametry będą bardzo dobre. Ręczne sterowanie na tzw. nos jest kłopotliwe i wymaga stałej obecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 PMy nie mają zapachu, więc to osobne "czujniki" - nos i czujnik PM.Benzopiren czy NO2 śmierdzą - ale czujnik PM ich nie wykrywa. Nos owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 07.12.2019 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Na te "specjały" mam wewnątrz miernik HCHO i LZO wraz z oczyszczaczem pracującym niezależnie od rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts