Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 łazienki i ... szafa;) pomożecie?

Lukarna

Recommended Posts

Witam :)

Potrzebuję fachowego (mniej lub bardziej :wink: ) doradztwa dotyczącego moich 2 łazienek. I szafy, jak w temacie.

Piszę wszystko w jednym wątku aby nie smiecic za mocno.

Tyle tytułem wstępu. Teraz konkrety:

Łazienka na parterze

http://images38.fotosik.pl/268/7c8e543489263280med.jpg

Miało być samo wc jednak po moich namowach M zgodził się i pan architekt wykroił nam kabinę, a raczej wnękę na nią (i mamy prysznic ale też uskok ściany w pokoju sąsiadującym który i tak nie jest za duzy)

ps. na zdjęciu widac wymiar 302x130 jak długosc ale w ostatecznym projekcie jest to 280x130 :-?

I tak siedzę i kombinuję czy:

1) zostawić wszystko tak jak jest

2) spróbować zlikwidować wnękę, prysznic zrobić tam gdzie teraz jest kibelek i

a. przesunąć umywalkę w kierunku drzwi i kibelek postawić między umywalka a kabiną

b. umywalkę zostawić na tej ścianie a kibelek przenieśc na drugą

Najbardziej chciałabym tą wnękę zlikwidować tylko nie wiem czy nie będzie za ciasno?

Łazienka na górze

http://images46.fotosik.pl/271/ee8caf107baee1dfmed.jpg

- Czy ten układ będzie funkcjonalny? Czy może lepiej coś zmienic?

- Czy w tym kacie pomiędzy wanna a kabina da się cos zrobić tak, żeby to dziwnie nie wyglądało? Taka dziura :-?

Początkowo łazienka była większa lecz wymysliliśmy ta szafę wnękową na korytarzu (w jakims momencie projektowania słup wychodził w dziwnym miejscu i o sciankę się tam prosiło wręcz, później słup się przesunął ale szafa została)

Przeznaczenie szafy: posciel, ręczniki itd - tzn rzeczy które nie będa miały miejsca w garderobach w pokojach. W części może szafa na kurtki sezonowe albo jeszcze na cos innego.

Więc jak radzicie: zostawic szafę czy powiększyc łazienkę?

Proszę pięknie o komentarz i doradztwo :roll:

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łazienka na parterze:

Jeżeli zrezygnujesz z tej wnęki to na jednej scianie będziesz musiała zmieścić brodzik ,toaletę i umywalkę. Może być ciasno i po otwarciu drzwi bedziesz wchodziła prosto na umywalkę. Szkoda ,ze z jednej strony drzwi nie ma szerszej ścianki (chyba ,ze jeszcze można coś przesunąć). może da sie trochę poszerzyć całą łazienkę. Moja ma wymiar 150x 250 i już całkiem fajnie można rozplanowac (tylko ,ze po jednej stronie drzwi mam scianke około 50cm).

Jeśli zostawisz wnękę ,to moim zdaniem toaletę przenieś na ścianę z umywalką i na tej ścianie koniecznie wieeelkie lustro.

Jeśli chodzi o górną łazienkę, to może zmniejsz tą szafę na korytarzu tylko na szerokość wanny i tą ścianę, do której przylega kibelek przesuń w stronę korytarza, taką łamaną zrób. Bo teraz to mi się wydaje, że przy wejściu do łazienki zrobił Ci się taki korytarz niepotrzebnie, tym bardziej, że umywalki są tak daleko od wejścia. Jak kawałek przesuniesz to będzie więcej przestrzeni.

Co do tej kwadratowej "dziury" to tam jest skos?

Może w ogóle zamień miejscami kabinę i wannę. Teraz wchodzisz do łazienki prosto na wysoką kabinę i też masz wrażenie pomniejszenia i przeładowania wnętrza.

iva_marti

Dolnej łazienki niestety poszerzyć się nie da - trzeba by zmniejszyc przylegający pokój a on i tak ma 11,5m tylko.

Myslałam o tym, zeby nie wstawiac takiej standardowej kabiny tylko oddzielic koniec pomieszczenia szybą i z odpływem w podłodze.

Ale faktycznie biję się z myslami czy to ma sens...

Frostzero

W łazience na górze w narozniku napewno jest skos. Nie wiem dokładnie jak wychodzi nad wanną, wydaje mi się że powinna tam byc prosta sciana. Dzis odbieram projekt ze starostwa to sprawdzę.

Dzięki :)

Dolnej łazienki niestety poszerzyć się nie da - trzeba by zmniejszyc przylegający pokój a on i tak ma 11,5m tylko.

Myslałam o tym, zeby nie wstawiac takiej standardowej kabiny tylko oddzielic koniec pomieszczenia szybą i z odpływem w podłodze.

Ale faktycznie biję się z myslami czy to ma sens...

Ja mam właśnie tak zrobione: toaleta,umywalka i caly tył lazienki będzie oddzielony szyba na brodzik. Tylko ,ze tak jak pisałam po jedej stronie drzwi mam scianke na 50cm i tam fajnie mi się miesci mała toaleta i umywalka.

Zastanów sie jednak nad tym poszerzeniem. Drzwi przesuń maksymalnie w lewo i zobacz ile trzeba przesunąć ścianke, żeby po prawej uzuskać sensowną wnekę. Wtedy już nie trzeba robić duzej wnęki na brodzik. Może niewiele trzeba zabrać z pokoju.Skoro masz łazienkę 130 szeroką ,to po przesunieciu drzwi maksymalnie do lewej strony, powinno spokojnie wystarczyc jak z pokoju zabierzesz 20-30cm. To nie jest znowu tak dużo.

Iva, masz rację nie pomyslałam o tym, że jak zlikwiduję wnękę prysznicową to te +/- 20 cm nie zrobi różnicy w pokoju (po pomniejszeniu miałby wymiary 4,36 x 2,75)

tylko... słup tam jakiś widzę z cegły pełnej :-? nie wiadomo czy go mozna przesunąć..hmm chyba żeby jakos go wkompownować w ścianę...

Pomysł z zamianą wanny w łazience na górze z narożnej na prostą też jest dobry.

Popatrz dobrze w projekt gdzie są skosy i jaka w którym miejscu jest wysokość ścianek, żeby głową nie uderzać. Może się też okazać, że nie będzie można zamienić prysznica z wanną, bo teraz prysznic jest narysowany chyba zaraz obok lukarny, a więc w najwyższym miejscu (tam jest chyba nawet wpisana wysokość 1,90 w miejscu prysznica).

Moim zdaniem to w ogóle wanny narożne zawsze są takie jakby za duże, dominujące w łazienkach ze skosami. Sama nie wiem. :)

dolna łazienka:

popatrz sobie na pomysły Basia_KRK - str.48 "Łazienki nasze" - są super szczególnie tzw. "mroczna" (Basia chyba się nie pogniewa, że jej pomysły podpowiadam). W tym wątku wkleiłam też moją - ma 1.24x 2.55m - brakuje jeszcze umywalki po prawej stronie kibelka - mam na nią 65 cm miejsca od drzwi - kabina 90x90 cm. Twoja jest 50 cm dłuższa 7 cm szersza. Zmieścisz się spokojnie tym bardziej, że jest jeszcze druga łazienka :D

Narazie zrobiłam cos takiego, myslicie ze mogłoby zostac?

http://img196.imageshack.us/img196/6696/lazienkaprzd.th.jpg

http://img689.imageshack.us/img689/5710/cadlazienka1.th.jpg

Elfir rozwiazanie pomysłowe i wilk syty i owca cała :wink:

W tej mojej kiepskiej wizualizacji nie pomyslałam o tym, że stelaż do wc zajmuje trochę miejsca :-?

Frostzero prysznic jest koło okna szczytowego, zrobię i wrzucę później jak łazienka wygladałaby z:

a) wanna prostą

b) wanna asymetryczna

c) zamiana miejscami prysznica i wanny

altager przegladałam wczoraj wieczorem watek łazienkowy i faktycznie podejrzałam parę łazienek podobnych do mojej (Twojej kurcze nie znalazłam ale dzisiaj mam zamiar tam wrócic :wink: )

To niezła inspiracja jest te wątki z realizacji...[/b]

Lukarna, tak sobie pokombinowałam z Twoją górną łazienką, bo skoro jest w szczycie, to nie ma pewnie dużych skosów, a to daje więcej możliwości. Ale musisz zmniejszyć szafę i wyjdzie Ci piękny prysznic walk-in albo tylko z szybą. Ogólnie to chodzi mi o takie coś:

http://images35.fotosik.pl/128/9fb4b3ffd18c8990.jpg

Frostzero ja trochę może niejasno sie wyraziłam, bo to jest ściana szczytowa i okno normalne tam będzie 150 x 150, ale w prawym górnym rogu napewno będzie skos (tam gdzie jest ta przerywana linia)i to z dwóch stron - to połaczenie dwóch płaszczyzn dachu.

Nie wiem czy dobrze to opisuję więc wrzucę zdjęcie:

http://img361.imageshack.us/img361/489/dom.th.jpg

I to zaznaczone na czerwono to mniej więcej łazienka.

Cholera super byłoby rozwiązac układ tak jak proponujesz, powstałby jakby wucet osobny....

Teraz sobie będę w brode pluć że nie pytałam o zdanie W TRAKCIE robienia projektu, a nie jak już wszytsko gotowe...

ps. scianka kolankowa jest na wys 95cm (chociaż dałabym rękę uciąc że z architektem mówiliśmy o 120 :-? ) i nie wiem co mozna by w ten kąt??

ps. a w ogóle wielkie dzięki za zainteresowanie :)

altager cudna jest :)

i faktycznie podobna do mojej...

zaczęłam coraz bardziej nastawiac się jednak na zlikwidowanie tej wnęki.

:D dziekuję za miłe słowo :wink:

A'propos ścianki kolankowej; zauważyłam różnicę poziomów w dachu - ile to może być :roll: - może pomyśl o podniesieniu ścianki kolankowej i zrównaniu dachu - 95 cm to trochę mało (zależy też od kąta nachylenia dachu) - mam prawie taki sam układ domu tylko, że są dwa mieszkania (dwurodzinny) i też miałam w projekcie taki uskok na dachach (taka inwencja architektów :( ). Uskok był nieduży więc zrównałam dachy i podniosłam sobie ściankę, chociaż nie udało mi się uzyskać 1.10m, które chciałam.

A wiesz, ze nie zwróciłam uwagi na tą róznicę?? :oops:

Jak przeczytałam Twojego posta zaraz poleciałam do projektu... początkowo myslałam, że spowodowane to jest faktem, ze ten nizszy dach jest nad częścia z garażem, a garaż mamy trochę obnizony (spadek terenu) ale kurcze przecież podłogi są równo, nie ma zadnych schodków więc to nie to...

Pogadam z architektem.

Cenna uwaga, dzięki :wink:

Lukarna, dolną łazienkę można poszerzyć bez problemu kosztem pokoju, konstrukcyjnie wykonalne, ten żółty słup zostanie na swoim miejscu, natomiast ścianka wygląda na działową.

w górnej to może wystarczy tylko zamienić prysznic i wannę miejscami, prysznic stanie w miejscu gdzie pomieszczenie ma pełną wysokość a wanna jeśli zaczynać się będzie tuż obok okna to sufit będzie nad połową wanny na wys. powyżej 1,90 a na połowie poniżej.

ten wc w rogu się nie zmieści nawet jak ściankę kolankową podniesiecie, a z tymi połaciami dachu to też nie taka prosta sprawa, bo po podniesieniu kalenicy tej niższej to i okap pójdzie w górę i będą znowu nierówno okapy, chyba że skorygujecie to spadkami dachów, czyli dach nad łazienką będzie miał mniejszy spadek