Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płacicie za prąd?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PS. Niedawno mojemu szwagrowi przyszło nieco ponad 60 zł za 2 miesiące, wymienili Mu licznik i następny był nawet niższy, nie wiem jak On to robi :wink:

a czy on tam mieszka? 30zł na miesiąc to tak na oko 2,5kWh na dobę, tylko pozazdrościć takiego zużycia, przyzwoita lodówka pewnie "zje" te 0,5kWh, to już tylko 2 zostaje, oświetlenie 0,2(4h, niech będzie oświetlenie 50W), czajnik? pewnie też jakieś 0,2 (te 5 minut w ciągu doby się nazbiera), no to nam zostaje 1,5kWh, to jeszcze można poszaleć :-) Ale LCD z włączonym kinem domowym to pewnie jakieś 500W bierze, a to nam daje (film 2h) 1kWh! Pewnie codziennie nie ma czasu na film, ale wtedy znajdą się inne zjadacze: czasem trzeba włączyć pralkę... A wtedy już nie zostaje wiele... 0,1kWh w ciągu doby potrafi zjeść wyłączona pralka :o Zmierzyłem swoją :-) Wyłączona na pokrętle, niby nie na żadnym czuwaniu, ale podłączona do gniazdka - zużycie po 1 dniu: 0,1kWh... Pewnie nie ma n-box'a bo ten sam chyba potrafi zjeść 0,5 na dobę - wyłączony. A tak się jedno do drugiego zbiera... Tu suszarka, tu toster, tu maszynka do mięsa, tu mikser, tu posta na forum wysłać... Więc przy normalnym mieszkaniu, a nie tylko nocowaniu, to jest wynik chyba bardzo dobry... A dla mnie nieosiągalny :-(

PS. Niedawno mojemu szwagrowi przyszło nieco ponad 60 zł za 2 miesiące, wymienili Mu licznik i następny był nawet niższy, nie wiem jak On to robi :wink:

no to chyba za same opłaty "abonamentowe" tyle mu przyszło... :)

U nas za 2 miesiące przychodzi w granicach 300 pln. Osób 2 + 1/2 (synek ma 13 miesięcy, więc za dużo prądu nie zużywa ;) )

W domu zawsze ktoś jest, praktycznie od rana do wieczora gra TV 42" i zestaw kina domowego.. Więc chyba bez tragedii mamy rachunki...

To w takim razie ja muszę się załamać... :D

Mieszkanie 36m2, 4 osoby, miesięcznie 150zł za prąd...

i to do tego prąd od Enion czyli jeden z najtańszych dostępnych w kraju... Insza inszość to to że te różnice między dostawcami są na tyle kosmetyczne że praktycznie nikomu nie opłaca się biegać z papierkami i załatwiać zmiany dostawcy energii

1 tv (65W wg obudowy)

1 komp stacjonarny (zasilacz 300w max)

1 komp - serwerek/router (zasilacz coś chyba 120w max)

1 laptop

reszta sprzęty klasy A, 90% żarówek energooszczędnych...

Strasznie mało płacicie za prąd...

witam

proponuję zakupić

http://www.allegro.pl/item949080399_licznik_zuzycia_energii_watomierz_miernik_mocy.html

można tym zmierzyć pobór prądu każdego urządzenia el. Zakupiłem podobny ponad rok temu i jakie było moje zdziwienie ile prądu pobiera każda " el perdółka". Jak się okazało, że np dekoder pobiera w czuwaniu 40W to go wyłączam z sieci, telewizor LCD 32" w zal od ustawienia jasności pobiera od 90 do 130W, ale plazma 42" potrafi brać ponad 350W, za to w czuwaniu ok 2W - nie warto wyłączać z sieci. Wymieniłem żarówki na energooszczędne (te które długo świecą). I po roku - miłe zaskoczenie - przez 6 lat zużywałem ok 3500 - 3600kWh rocznie a w ost roku zużycie spadło do 2600kWh.

U nas za 2 miesiące przychodzi w granicach 300 pln. Osób 2 + 1/2 (synek ma 13 miesięcy, więc za dużo prądu nie zużywa ;) )

on nie ale na niego pewnie dużo idzie :-) my dużo więcej praliśmy, łazienkę dla juniora ekstra podgrzewaliśmy na kąpiel, podgrzewacz do jedzonka, sterylizator do butelek, światło ekstra, bo ciemności się boi :-) i tu numer: szukałem żarówki na noc takiej, żeby tylko ledwie świeciła, ale żeby młody mógł spokojnie zasnąć i co? lampa solna - za jasno, lampka nocna - za jasna, kupiłem żarówkę energooszczędną 5W - najmniejsza jaką znalazłem, ale jak się rozgrzeje to taki power ma, że nie ma co mówić o spaniu tylko jest zabawa ;-) ostatecznie znalazłem niebieską 25W, która daje delikatne niebieskie światło wystarczające żeby potwory z szafy nie wychodziły, a jednocześnie na tyle słabe, żeby nie dało się wyścigów urządzać, no i gdzie tu oszczędność? Myślałem żeby po prostu pomalować farbą jakąś słabszą żarówkę, ale zrezygnowałem, bo nie byłem pewien co się będzie z tej farby ulatniało po podgrzaniu :roll:

andrzej_ar: nie załamuj się ;-) zależności między metrażem a zużyciem takiej prostej nie ma, my w naszym starym mieszkaniu 32m2 płaciliśmy coś koło 100/miesiąc, teraz mamy ponad 4x większy metraż a średnio 2,5x więcej (w tym ciepła woda, którą w mieszkaniu mieliśmy "z rury"), a kiedyś jeszcze się okazało, że party dla ciem i komarów urządzam, bo sobie czujkę do światła zainstalowałem i jak latem światło się włączyło, bo ktoś wchodził to całą noc się paliło - jak się ćma gigant przyplątała i tak sobie latała wokół tego światła to czujka ruch rejestrowała :-)

Tak z moich obserwacji wynika, że bardzo dużo energii zużywa czajnik elektryczny. Ja mam zwykły i kuchenkę gazową ale z piekarnikiem elektr, + zmywarkę, pralkę, TV kineskop i tuner, żarówki prawie wszystkie oszczędne oraz żonę i dziecko małe ;)

Co miesiąc idzie teraz 105 zł, czyli niewiele jak patrzę na Wasze rachunki. Ciepła woda też na gaz.

Zgadzam się z Tobą piotrek_w ten cholerny czajnik elektryczny i te niby zarówki energooszczędne. W domu TV kineskop + tuner + DVD (bajki dla dziecka), pralka 3 prania na tydzień, zmywarka 2 x na tydzień + pompy CO i wyszło 350 zł na dwa miesiece. Mieszcze się chyba w średniej 8)

Tak z moich obserwacji wynika, że bardzo dużo energii zużywa czajnik elektryczny. Ja mam zwykły i kuchenkę gazową ale z piekarnikiem elektr, + zmywarkę, pralkę, TV kineskop i tuner, żarówki prawie wszystkie oszczędne oraz żonę i dziecko małe ;)

Co miesiąc idzie teraz 105 zł, czyli niewiele jak patrzę na Wasze rachunki. Ciepła woda też na gaz.

Kiedyś to dokładniej liczyłem i wychodziło, że elektrycznie wodę gotuje się takim samym kosztem jak gazem (pomimo tańszego gazu sprawność kuchenki gazowej jest niezwykle niska). Nawet oszczędniej, bo można sobie zagotować na herbatę np. 0,5 litra zamiast lać cały czajnik na gazie. A tak się przeważnie robi...

To co wy płacicie za prąd to przysłowiowy PIKUŚ !!!! Ja w moim domu oszczędzam na maxa, że chyba bardziej już się nie da i płace tyle co na poniższej fakturze.

http://img717.imageshack.us/img717/6873/skanuj0005ll.th.jpg

W pełnym powiększeniu do zobaczenia tutaj http://img717.imageshack.us/img717/6873/skanuj0005ll.jpg

jakiś czas temu skasowali ponad 3 tysiące złotych za przyłącze na które składa się około metr kabla od skrzynki obok oraz skrzynka z licznikiem. Od tamtej pory trzeba też rocznie płacić około 750 zł HARACZ-u.

Za tą kwotę można by np wstawić już okno, lub też kupić podłogę do pokoju.

Co jeśli budujemy się przez 3, 4 lata.

Np po 4 latach mamy kwotę 3 tysiące. Trzy tysiące wydane na HARACZ dla energetyki. W moim przypadku stoi dom SSZ i od początku jego budowy zużyłem 60 kWh, za co zapłaciłem ponad 2 tysiące złotych :/// comiesięcznych opłat + przyłącze. Razem 6 tysięcy złotych bez kilku groszy :))

Potem nasze władze się dziwią, że inwestorzy mają problemy z zakończeniem budowy.

Ja płacę 250-300 zł za dwa miesiące. Wszystko na prad (oprócz ogrzewania)

2-3 tv, płyta indukcyjna , czajnik,żarówki energooszcżedne, pc prawie na okragło. Rodzina 4 +1 dojeżdzajaca. Moge podac dwie rady:

1. Sprawdźciie lodówkę. U moich rodziców po wymianie rachunki spadły o połowę.

2. Nie oszczędzam ,używam pradu zawsze gdy jest mi potrzebny ale wystarczy że nie świecę tam gdzie nikogo nie ma.

Ja płacę 0,56 PLN/kWh.

Ludzie, porównywanie wysokości rachunków nie ma sensu!

Sens ma tylko i wyłącznie porównywanie ZUŻYCIA!

A to często z rachunkami nie ma kompletnie nic wspólnego!

No chyba nie do konca. Jakie moga byc ronice w cenie energii w Polsce? U mnie teraz jakies 52gr/kWh (zmienna za energie + zmienna za dystrybucje). Nie licze "abonamentow".

Ale podajcie stawki - wtedy moze to tez porownamy.