Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie ptaki w ogrodzie

Recommended Posts

Kopciuszki też miałam. Trzy razy w tym roku. Do moszczenia gniazda używały sierści mojego psa - dowiedziałam się, jak malowałam dom i usunęłiśmy gniazdo :D Oczywiście już puste.

Były bardzo śmieszne, bo czesto do mnie przylatywały, specjalnie chyba czatowały jak robiłam cos w ogrodzie, wtedy jeden usadawiał się blisko, na jakiejś kupce piachu, pieńku itd i zaczynał taniec. Takie przysiady. Było to wyraźnie skierowane do mnie. Pomylił gatunek???

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To na pewno są kopciuszki? One mają taki rudy-rdzawy ogon, a te są jakby bez ogona..... albo źle widzę :wink: Może to kuropatwy małe albo jakaś podobna odmiana.....

He he może kliknij w tą fotkę.

Powiększy się ... i zobaczysz , że to nie mogą być kopciuszki ani żadne takie .... nie ta skala :D

Witam.

:o Kopciuszki? :D :lol: :lol: Ale się ubawiłem.

To kuropatwy na 100 %.

Dorosłe mają ciemną obwódkę na piersi, po tym można je odróżnić od młodych. Przychodziły do mnie codziennie. Głowa rodziny zawsze wskakiwała na jakieś wzniesienie, aby móc lepiej widzieć okolicę i w razie czego szybko ostrzec resztę przed niebezpieczeństwem. niestety mój pies od jakiegoś czasu trzyma je z dala od domu, tylko wieczorami słyszę w trawie ich charakterystyczne czyrykanie. Obecnie od kilku lat są pod ochroną gdyż lisy, zdziczałe koty i psy a także nowoczesne rolnictwo bardzo ograniczyły ich populację.

http://images33.fotosik.pl/385/1b9f965f6545b26fm.jpg

He,He!!! :D :D :D

Gapa ze mnie. :lol: Czytałam wpisy i ktoś napisał o kopciuszkach, a ja skojarzyłam z tym zdjęciem,że na nim są kopciuszki grasujące w ogrodzie.....Mój błąd. Ale ja teraz jestem zakręcona, zostało mi 4 tygodnie do porodu-pewnie to dlatego tak mi się miesza..... o wszystkim zapominam, do sklepu jadę po 4 razy..... szok,nigdy tak nie miałam.

Pozdrawiam(jeszcze w dwupaku :D :D :D - oby jak najszybciej)

Witam u mnie na działce pod Włocławkiem na której nam dużo brzóz, sosen i dębów oczywiście jeszcze małych przebywają kopciuszki, pleszki,pliszki siwe, sikorki sosnówki,ale najważniejsze że jest para dudków które muszą miec gdzieś blisko gniazdo bo bardzo często je widzę. W tym roku zrobiłem z dziecmi dużo budek lęgowych dla tych ptaszków i na wiosnę będziemy wieszac. Mam nadzieję że wylęgnie się w nich dużo młodych. Acha we wrześniu zauważyłem już cztery dudki to chyba ta para była już z młodymi.Do tego przylatują jeszcze sójki i dzięcioły zielone. Pozdrawiam wszystkich miłośników przyrody. :-?

na etapie budowy stwierdzam:

- nieznane szkodniki ptasiego pochodzenia wydziobujące wełnę z kominów, jak mniemam w celu ocieplenia gniazd

- sikorki rezydujące w garażu

- i taką cudną Sowę Płomykówkę :D

http://lh5.ggpht.com/fotodakota/SQbByK3mNuI/AAAAAAAAA3w/jX8SX9Hzg1I/s576/Foto%20033.jpg

• 4 weeks później...

Ostatnio takiego zauważyłam na mojej działce, jest ta maleńki i szybki, że początkowo myślałam, że to przywidzenie, może listek ?

na tej stronie posłuchać nawet można jak śpiewa

http://cyfromaks.pl/wroblowe/certhidae/certhidae.htm

U mnie sporo szpaków, sójek, gołębi grzywaczy, krukowatych, bociany, sikorki, od czasu do czasu jakiś wróblowaty, bażanty, przepiórki, a co jakiś czas wczesnym latem hurgot przelatującego prawie nad głowami łabędzia. A wysoko na niebie kaczki, szpaki, czasem żurawie :D

A i oczywiście dzięcioły: Wielki czerwonogłowy i dzięcioł zielony

a tu znalazłam stronę z całym mnóstwem ptasich piękności

http://www.fotoplatforma.pl/pl/cd/Nazwy_ptakow/?foto=5891

• 1 year później...
  • 4 months później...