Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karii - komentarze-dobre rady-krytyka

Recommended Posts

Dziękuję, dziękuję :) staram się jak mogę :) Podstawa to słowni wykonawcy którzy przynajmniej będą terminowi ale lepiej jeśli są gotowi dwa dni wcześniej. Jak jest tak, że wykonawcy czasowo się zazębiają to jest super szybko. Więźba do końca tygodnia ma być gotowa, elektryka też. Od soboty wchodzą tynkarze, od czwartku instalator i może dekarz zacznie układać dachówkę o ile uda mi się go namówić :) Po instalatorze może jeszcze uda mi się wylewki zorganizować pod koniec tygodnia, aby mogły szybko schnąć i czekać na płytkarza. pozdr adam

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie wróciłem z działki, gdzie o godz. 21 firma wiertnicza "szukała" mi wody ;-)

Żałuję, że tu wpadłem... Miej litość człowieku!!! :-) Przecież w tym tempie, to na wakacje będziesz już jadł kiełbaskę z grilla w urządzonym (a jakże!!@@!!) ogrodzie! REWELACJA :-)

Możesz coś więcej napisać o firmie, która wykonała Ci odwiert i o samej pompie ciepła?

Idziesz ja burza i oby nic się nie zes....ło przy tej ilości ekip.

Za logistykę duża 5 z + :)

Wykrakałeś Jani :)

Dziś miały być już tynki ale Pan od tynków po raz drugi nie dotrzymał terminu, cierpliwości mi brakło i podziękowałem Panu za współpracę. Miało to być typowe złapanie klienta a później się zobaczy co się da zrobić. Wymyślanie historii o Tirach które towaru nie dowiozły :-( Nie polecam firmy "Tom-Tynk"

Tomasz Garguliński

tel. 503 - 579 - 183

Salicka 24

61-308 Poznań

tomtynk-tynkipoznan.pl

Czesc, sluchaj serwis24 czy cien od okapu o tej poze roku nie pozbawi Cie zyskow od slonca?

Latem to jak najbardziej ale wiosna wczesna czy zima to chyba juz niekoniecznie -no chyba ze zima nie ma takiego cienia na oknach?

Nie jest to krytyka, zastanawiam sie czy da sie tak dobrac wielkosc (glebokosc) okapu dachowego zeby bylo OK przez caly rok. Zalezne jest to od usytuowania budynku wzgledem stron swiata i nie zawsze zalozenia projektowe sa mozliwe do pelnego zrealizowania

Pzdr.

Witam Piwopijcę, Teoretycznie okap zimą nie powinien zasłaniać okien. Dopiero w praktyce, tak jak teraz mogę stwierdzić ile tego słońca jest. Zimą słońce jest dużo niżej i ma krótszą drogę do przebycia więc powinno bardziej poziomo świecić. Nie mogłem za bardzo sprawdzić tego wcześniej bo przykładanie desek bez dachu nie było zbyt dokładne. Sam jestem ciekaw jak nisko to słońce zejdzie zimą. Dzisiaj przy takiej pogodzie i przeszkleniach w domu powinno już być ciepło więc nadmiar słońca byłby szkodliwy. Nie wiem czy dałoby radę wyliczyć ile okapu i na jakiej długości od okna prawidłowo zacieni okno. Mam porównanie do innego dużego okapu ok.200cm, i tam zimą jest ok, tylko nie znam jego wysokości :( Typowy okap jest raczej dobierany do typowego okna czyli tak aby latem w to okno słońce nie świeciło i tak jest przy tym oknie kuchennym, choć ono jest trochę wyżej niż powinno. Przez godzinę w okolicach południa słońce jest na max wysoko a wcześniej i później jest już niżej. Teraz najwięcej słońca wpada od południowego zachodu, ale zachód też mocno się przesunął w stosunku do tego co odlądałem zimą. Poczekamy do zimy i zobaczymy :) pozdrawiam adam

Tak sobie jeszcze myślę, że jak za dużo okap będzie zasłaniał to mogę wywalić deskę okapową która ma pewnie ze 25 cm wysokości :)

Edytowane przez aadamuss24

Nie wiem czy dałoby radę wyliczyć ile okapu i na jakiej długości od okna prawidłowo zacieni okno.

Zaprzęgnij do pracy przybory kreślarskie i spróbuj to sobie wyrysować z uwzględnieniem wymiarów w skali.

Dla elewacji południowej to nie powinno być trudne znając wysokość słońca nad widnokręgiem.

Azymutalne położ&#1.jpg

Pozdrawiam

Jani jesteś wielki :) spróbuję coś z tego wyliczyć. Jak widać różnica w wysokości położenia słońca jest dosyć duża więc okap nie powinien przesłaniać. Proponuję zamieścić to zdjęcie jeszcze w innych wątkach o pasywnych i cieplych choć każdemu może się to przydać planowaniu okien. pozdrawiam adam

Witam,

muszę powiedzieć że jestem pod duużym wrażeniem tempa pracy i organizacji robót.

z ciekawością obserwuję również zmiany które wprowadził Pan w oryginalnym projekcie /lokalizacja pomieszczeń, wielkość i usytuowanie okien, lukarna na poddaszu itd/.

może da się Pan namówić na zamieszczenie przearanżownych rzutów.

pozdrawiam

Kacper

ano ano, nie zauważyłem.

Fajny duży wiatrołap się stworzył.

A wygrodzenie kuchni i ukrycie wejścia doń to zamierzenie celowe?

No i ciekawie zapowiada się zmieniona lukarna na poddaszu,

myślę że z lepsza niż w oryginale.

pozdr

kacper

Witam. W zasadzie to wszystkie zmiany były celowe i przemyślane. Trudno było pogodzić układ wnętrza z widokami na okolicę i to wymusiło pewne kompromisy. Zachód słońca gdzie indziej jest widoczny latem a gdzie indziej zimą, musiałem wybrać co wolę :) więc latem będę wychodził na ogród a zimą patrzył z wnętrza. W założeniach kuchnia miała być oddzielnym pomieszczeniem z drzwiami które się szczelnie zamykają (hałas zmywarki) a gorzej by wyglądały drzwi do kuchni na środku pokoju (choć wtedy kuchnia by zyskała na ustawności). Kuchnia jest od wschodu, tak aby rano słońce pomagało się wybudzić. Główne okno w sypialni również od wschodu. Duży wiatrołap trochę kosztem tego zakamarka z oknem narożnikowym ale nie chciałem przestawiać drzwi wejściowych bo za bardzo by to burzyło wygląd z zewnątrz gdyby drzwi były przesunięte. Teraz w wiatrołapie spokojnie może być nawet kilka osób i nie jest ciasno, można będzie bez problemu zdjąć kurtkę i znajdzie sie miejsce na jakąś ławkę i szafę. Co bym jeszcze zmienił ? Może zwiększył bym szerokość domu o kawałek jaki wystaje były garaż, tak aby do końca była równa ściana. Tylko, że to zwiększyło by powierzchnię (czego nie chciałem) oraz skomplikowałoby i tak trudny dach. Całe zmiany to była walka dobrego z jeszcze lepszym :) Duży wpływ na ukształtowanie pomieszczeń miały strony świata i układ działki,lasu,pola. Ideałem byłby dom okrągły tak aby widzieć wszystkie strony świata ale o takie projekty trudno.

Tynki rozpoczęte :) więc znowu coś ruszyło. Cztery dni opóźnienia trudne będą do nadrobienia, wypadłem z kolejki do posadzkarza :( ale coś się wymyśli :)pozdrawiam adam

Zajrzałem do komentarzy bo wzruszyły mnie Twoje tynki ... Robione były z gotowych mieszanek czy na budowie ?

Masakra jakaś ...

Piszę, bo też mieliśmy CW i na to gładzie poszły ostatecznie, ale jak porównuję te Twoje z moimi to .... zresztą jak chcesz zajrzyj do dziennika u mnie jak wyglądały tynki ...

Jesli chcesz to tylko malować, to ja bym ich nie odebrał.

pozdrawiam, majki

"Wzruszyły" - urzekło mnie to stwierdzenie :-)jak miło można powiedzieć, że tynki są spier.... :) tynki są mi raczej obojętne więc zostaną takie jakie są. Nawet nie oglądałem innych tynków, więc za bardzo nie miałem porównania. Fachowcy robili to jako zwykłe tynki bez żadnego kwarcowego zacierania czy gładzi. Tynk jest gotowy firmy Kreisel, mieszany w tej ich maszynie do tynków. Rysy powstają chyba w zależności od granulacji tego tynku ? nie mam pojęcia? :) pozdr adam

Majki obejrzałem Twoje tynki i różnica jest :) ale trudno u mnie tak miało być :)

Edytowane przez aadamuss24

Witaj Piczman :) Chętnie przyjmę rady :) w każdym temacie. Powoli zaczyna się dziać na budowie. Elektryk skończył kłaść kabelki, tynkarze kończą tynkować, instalator kończy instalację, dekarze zaczynają dach, ogród zaczyna się robić, jutro posadzki. Zdjęcia wkrótce. pozdrawiam adam