Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na mokre??

Recommended Posts

no to oblicz w m3: 10 x 100 m2 x 0,25 m = 250 m3 ziemi

Kamaz ma ładowność przeciętnie 15-18 m3 i nośność ok 10 -14t.

Ziemia w zależności od nasycenia wodą od 1,5 do 3 t/m3

no właśnie o te tony chodziło bo metry sześcienne to nie problem policzyć.

wychodzi że niedoszacowałam trochę.

dzięki , dzięki, dzięki. :D :D :D :D

wiecie, ja nie uważam tej swojej gliny w ogrodzie i okolicy za problem.

chcę tylko przystosować wszystkie rośliny, które będę sadzić czy tez już posadziłam.

źle sie wyraziłam:chcę stworzyć taki ogród, w którym roślinkom będzie odpowiadało to co w nim jest i nie chcę zmieniać go na siłe (odwadniać) bo uważam że taki ogród mokro - błotny tez będzie piękny. tylko nie do końca mam rozeznanie jakie rosliny lubią taką ziemie stąd mój pomysł na wątek bo mysle , że dużo ludzi ma podobnie.

uważam , że utwardzony dojazd do domu i parę ścieżek rozwiąże mi problem komunikacji w ogrodzie dopóki ziemia nie wyschnie po wiosennych roztopach a jeśli w warzywniku posieje pietruszke w kwietniu zamiast w marcu to tez nic sie nie stanie.

chce miec ogród małoproblemowy i mało pracochłonny więc spróbuję dostosować roslinki do tego co jest, a tylko wokół domku coby woda mi ewidentnie nie stała cała wiosnę trochę "zaingeruję"

kocham lawendę na przykład ale lawenda nie kocha wody więc mogę sobie pomarzyć o lawendzie (albo w doniczkę może?)

problemem to są moi sąsiedzi, którzy wypuszczają szambo na pole blisko mnie i śmierdzi jak jasna cholera czasem , że nie wspomnę o innych aspektach tego tematu.(czasem mam ochotę ich zadenuncjować gdzie potrzeba. jakiś donosik albo cós bo nie wyrabiam.)