mazena66 25.03.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Witam. U mnie też glina, iły,mokro, często silne wiatry i latem ciągle słońce. Może ktoś mi podpowie jaki żywopłot liściasty zimozielony sprawdzi sie na tej ziemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 27.03.2010 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 no to oblicz w m3: 10 x 100 m2 x 0,25 m = 250 m3 ziemi Kamaz ma ładowność przeciętnie 15-18 m3 i nośność ok 10 -14t. Ziemia w zależności od nasycenia wodą od 1,5 do 3 t/m3 no właśnie o te tony chodziło bo metry sześcienne to nie problem policzyć. wychodzi że niedoszacowałam trochę. dzięki , dzięki, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Witam. U mnie też glina, iły,mokro, często silne wiatry i latem ciągle słońce. Może ktoś mi podpowie jaki żywopłot liściasty zimozielony sprawdzi sie na tej ziemii. Grab, zdecydowanie. Lubi i gliny i mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 28.03.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Witajcie -dzisiaj przeczytałam, ze roślinką uwielbiająca wilgoć jest wierzba japońska Hakuro Nishiki. Też mam podobny problem -wilgoć na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 31.03.2010 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 wiecie, ja nie uważam tej swojej gliny w ogrodzie i okolicy za problem. chcę tylko przystosować wszystkie rośliny, które będę sadzić czy tez już posadziłam.źle sie wyraziłam:chcę stworzyć taki ogród, w którym roślinkom będzie odpowiadało to co w nim jest i nie chcę zmieniać go na siłe (odwadniać) bo uważam że taki ogród mokro - błotny tez będzie piękny. tylko nie do końca mam rozeznanie jakie rosliny lubią taką ziemie stąd mój pomysł na wątek bo mysle , że dużo ludzi ma podobnie.uważam , że utwardzony dojazd do domu i parę ścieżek rozwiąże mi problem komunikacji w ogrodzie dopóki ziemia nie wyschnie po wiosennych roztopach a jeśli w warzywniku posieje pietruszke w kwietniu zamiast w marcu to tez nic sie nie stanie.chce miec ogród małoproblemowy i mało pracochłonny więc spróbuję dostosować roslinki do tego co jest, a tylko wokół domku coby woda mi ewidentnie nie stała cała wiosnę trochę "zaingeruję"kocham lawendę na przykład ale lawenda nie kocha wody więc mogę sobie pomarzyć o lawendzie (albo w doniczkę może?) problemem to są moi sąsiedzi, którzy wypuszczają szambo na pole blisko mnie i śmierdzi jak jasna cholera czasem , że nie wspomnę o innych aspektach tego tematu.(czasem mam ochotę ich zadenuncjować gdzie potrzeba. jakiś donosik albo cós bo nie wyrabiam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Nie miej wyrzutów sumienia. Przecież oni zatruwają glebę i wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts