yoora 21.03.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Witam.Robię podbitkę na domu ocieplonym styropianem 15 cm. Podbitkę wykonuję następująco - na ścianie łapię poziom blachy zewnętrznej. odejmuję grubość jotki, przykręcam profil metalowy, do profilu jotka i wkładam elementy sidingu. Moje pytanie: jak do styropianu przytwierdzić profil ? Na zwykłym wkręcie nawet 55 mm może sięnie trzymać a przytwierdzenie do muru jest chyba zupełnie bez sensu bo musiałbym mieć kołki ok 18 cm. Ma ktoś pomysł? Może są jakieś specjalne kołki do styropianu takie jak np do płyt g/k.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 21.03.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Dobrze myślałeś. Długie wkręty aż do muru. Styropian jest moim zdaniem zbyt słaby. Kołek ze styropianu wyciągnęłoby małe dziecko jednym ruchem ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoora 21.03.2010 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 no ale pytałem o jakiś inny sposób. tak jak np do płyt g/k są takie kołki:http://www.wkret-met.com.pl/catalogue.php?Group=13&Product=272 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 21.03.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 było o tym więc poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoora 21.03.2010 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 coś tam znalazłem ale to było apropo podbitki drewnianej i chodziło o wycinanie styropianu. nic innego nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 21.03.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Pisałem już - listwę przymocować długimi wkrętami wchodzącymi aż w mur. Czy to taki wielki koszt?Nie radzę takich półśrodków. Płyta KG to nie styropian, który jest nieporównywalnie słabszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoora 21.03.2010 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 nie chodzi o koszt bo i tak inwestor pokrywa koszta ale pytałem z czystej ciekawości bo może istniało / istnieje jakieś rozwiązanie. kołki do g/k były przykładem. nie chciałem ich stosować.dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakoxxs 21.03.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 są specjalne świdry do styropianu wyglądaję podobnie jak świdry do płyt GK tylko są znacznie większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoora 22.03.2010 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 a jakieś foto albo link ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.03.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Kiedyś też postanowiłem wykorzystać te kołki-wkręty specjalne do styropianu, chciałem przykręcić kinkiet, zawierzyłem sprzedawcy ale jak zobaczyłem jak to trzyma to kupiłem długie kołki rozporowe i po temacie, nie kupuj tylko długich kołków w hipermarketach a i w mniejszych sklepach gotowe długie kołki są drogie ale jak się kupuje osobno koszulkę a osobno wkręta to cena jest przystępna, nie wiem od czego to jest zależne, Dokładnie nie pamiętam ale jeden wkręt długości 20 cm kosztuje kilka zł a jak kupuje się wszystko osobno to wychodzi coś ponad jeden zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 22.03.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Może liczą sobie za robociznę do nakręcania kołków na wkręty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 23.03.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 A może zastosować dodatkowy ruszt drewniany łapiąc się do krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 24.03.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Rozwiązanie, które proponuje Bastorek najbardziej mi się podoba. Przede wszystkim nie niszczy ocieplenia, nie tworzy mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 24.03.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Zbuduj konstrukcję drewnianą.Tutaj opisałem jak prawidłowo to wykonać:http://forum.muratordom.pl/post3109263.htm?highlight=zacznij%20przeniesienia#3109263 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts