Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - jak wybrać wykonawce, co jest ważne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

Sptkałem sie z definicją punktu: 1 punkt = 6mb przewodu. Koszt za 1 punkt 65zł.

Czy ktoś spotkał się juz z taką definicją punktu ?

Pozdrawiam

mkgrr

Taka definicja wzięła się dużych opasłych Katalogów, gdzie 1 PKT zdefiniowano jako:

- ułożenie 6mb przewodu

- osadzenie 1 puszki

Następnie ten punkt przeliczono na jednostkę czasową i ustalono że elektrykowi ma to zająć 30 minut w jakimś podłożu, a 60 minut w innym podłożu.

Cena roboczogodziny jest jakaś np. 30zł i na tej podstawie można przedstawić szczegółowy kosztorys prac.

Ten sposób rozliczania stosuje się przy większych inwestycjach i w trybie przetargowym.

Wg mnie nie ma sensu rozdrabniać się na takie szczegóły.

W przypadku domku jednorodzinnego przyjmuje się jakąś średnią cenę za punkt.

Ta średnia cena wynika przede wszystkim z przyjętej technologii montażu i sposobu wykończenia instalacji.

Tajemnicą poliszynela jest liczenie punktów przez elektryków.... w tym samym domu jednemu wyjdzie 120 pkt innemu 140pkt ;)

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam po dłuższej przerwie

Zapraszam do komentowania wpisu, co ciekawe w tym temacie nic się nie zmieniło.

Jeśli ktoś jest zainteresowany kontaktem proszę o prywatna wiadomość.

Co ciekawe próbowałem umieścić tutaj swój mail ale admin z szybkością błyskawicy go usunął.

Kiedyś można było umieścić swój mail i stronę www - teraz to wszystko jest płatne.

Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie zrezygnować z tego forum

PS. Ceny na profilu płatnym są nieziemskie - ciekaw jestem ile osób wykupiło reklamy?

POZDRAWIAM WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH TEN WPIS

Edytowane przez specjalista

• 5 years później...
Moim zdaniem za wiele się nie osłabi takiej ściany- tynk wejdzie w rowek i jej moc powraca - jest rewelacja. Dodatkowo przy Porothermie robi się nacięcie i przewód wtyka w naturalny rowek - otwór jaki ma ta cegła. Jeśli chodzi o poziome bruzdy to najlepiej w miejscu fugi je zrobić.

W końcu za coś te 35 zł się płaci. Jak ma być położone na ścianach i gipsem poklejone to i 10 zł jest za dużo.

Tego typu prace robi się w kombinezonie okularach i masce, a otwarte drzwi i okna robią za wentylację.

Widziałem jak to robił elektryk u znajomego- niestety u mnie robił nie będzie bo działa w Hiszpanii :((

Najlepiej oczywiście mieć swojego zaufanego elektryka lub takiego z polecenia, ale rzadko bywa, ze się takiego ma niestety. My właśnie teraz mamy dylemat jakiego wybrać, mieszkamy w Katowicach i na razie jedyny polecony przez znajomego znajomego itd:) to [spam]x. Ma ktoś jakieś informacje o tym wykonawcy?

Edytowane przez Elfir

• 10 months później...
Skąpe informacje do oszacowania kosztów. Pytanie czy masz na myśli koszty robocizny czy całości. Nikt wyceny raczej solidnie nie zrobi nie mając nawet hipotetycznego w tym interesu, ludzie z tego żyją.

Całości. I tak w najbliższy piątek spotkam się z elektrykiem. Po tym spotkaniu będzie już wiadomo, ale chciałem sobie po prostu wcześniej podliczyć co i jak i czy styknie tej nieszczęsnej mamony czy nie;):eek: ot tyle, a może AŻ:D

Całości. I tak w najbliższy piątek spotkam się z elektrykiem. Po tym spotkaniu będzie już wiadomo, ale chciałem sobie po prostu wcześniej podliczyć co i jak i czy styknie tej nieszczęsnej mamony czy nie;):eek: ot tyle, a może AŻ:D

Całość to spory problem do wyceny bo osprzęt możesz wybrać np. gniazdo za 12zł a znajdziesz i takie za 60zł. Instalacja w domku 120m2 może kosztować od powiedzmy 8 do no nie wiem kilkunastu tysięcy, wszystko zależy co tam wymyślisz;-) Oczywiście znajdziesz nizsze ceny tylko czy napewno będzie to instalacja o którą Ci chodzi.