specjalista 05.04.2010 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Czy tylko mnie wkurza nowa wersja forum???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalista 07.04.2010 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Coś cisza na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalista 08.04.2010 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkgrr 08.04.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) witamSptkałem sie z definicją punktu: 1 punkt = 6mb przewodu. Koszt za 1 punkt 65zł.Czy ktoś spotkał się juz z taką definicją punktu ? Pozdrawiammkgrr Edytowane 8 Kwietnia 2010 przez mkgrr zmiana podpisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalista 14.04.2010 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Pojawia się problem gdy trzeba ciągnąć zasilanie np do pralki która jest zasilana z osobnego bezpiecznika. Jak rozliczyć taki punkt - 65zł + koszt dodatkowego kabla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.04.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 witam Sptkałem sie z definicją punktu: 1 punkt = 6mb przewodu. Koszt za 1 punkt 65zł. Czy ktoś spotkał się juz z taką definicją punktu ? Pozdrawiam mkgrr Taka definicja wzięła się dużych opasłych Katalogów, gdzie 1 PKT zdefiniowano jako: - ułożenie 6mb przewodu - osadzenie 1 puszki Następnie ten punkt przeliczono na jednostkę czasową i ustalono że elektrykowi ma to zająć 30 minut w jakimś podłożu, a 60 minut w innym podłożu. Cena roboczogodziny jest jakaś np. 30zł i na tej podstawie można przedstawić szczegółowy kosztorys prac. Ten sposób rozliczania stosuje się przy większych inwestycjach i w trybie przetargowym. Wg mnie nie ma sensu rozdrabniać się na takie szczegóły. W przypadku domku jednorodzinnego przyjmuje się jakąś średnią cenę za punkt. Ta średnia cena wynika przede wszystkim z przyjętej technologii montażu i sposobu wykończenia instalacji. Tajemnicą poliszynela jest liczenie punktów przez elektryków.... w tym samym domu jednemu wyjdzie 120 pkt innemu 140pkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalista 21.04.2010 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 zapraszam do komentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lpilsniak 02.06.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Specjalisto podaj namiary do siebie. Moj email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalista 03.07.2010 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 (edytowane) Witam po dłuższej przerwieZapraszam do komentowania wpisu, co ciekawe w tym temacie nic się nie zmieniło. Jeśli ktoś jest zainteresowany kontaktem proszę o prywatna wiadomość.Co ciekawe próbowałem umieścić tutaj swój mail ale admin z szybkością błyskawicy go usunął.Kiedyś można było umieścić swój mail i stronę www - teraz to wszystko jest płatne.Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie zrezygnować z tego forum PS. Ceny na profilu płatnym są nieziemskie - ciekaw jestem ile osób wykupiło reklamy? POZDRAWIAM WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH TEN WPIS Edytowane 3 Lipca 2010 przez specjalista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekll 21.10.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Moim zdaniem za wiele się nie osłabi takiej ściany- tynk wejdzie w rowek i jej moc powraca - jest rewelacja. Dodatkowo przy Porothermie robi się nacięcie i przewód wtyka w naturalny rowek - otwór jaki ma ta cegła. Jeśli chodzi o poziome bruzdy to najlepiej w miejscu fugi je zrobić. W końcu za coś te 35 zł się płaci. Jak ma być położone na ścianach i gipsem poklejone to i 10 zł jest za dużo. Tego typu prace robi się w kombinezonie okularach i masce, a otwarte drzwi i okna robią za wentylację. Widziałem jak to robił elektryk u znajomego- niestety u mnie robił nie będzie bo działa w Hiszpanii ( Najlepiej oczywiście mieć swojego zaufanego elektryka lub takiego z polecenia, ale rzadko bywa, ze się takiego ma niestety. My właśnie teraz mamy dylemat jakiego wybrać, mieszkamy w Katowicach i na razie jedyny polecony przez znajomego znajomego itd:) to [spam]x. Ma ktoś jakieś informacje o tym wykonawcy? Edytowane 17 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 16.09.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Witam, mam pytanie i zarazem prośbę do autora wątku....czy byłaby taka możliwość by oszacował mi Pan wg przesłanego (na maila) skanu koszt instalacji elektrycznej? koszt za punkt przyjąć 25zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Witam, mam pytanie i zarazem prośbę do autora wątku....czy byłaby taka możliwość by oszacował mi Pan wg przesłanego (na maila) skanu koszt instalacji elektrycznej? koszt za punkt przyjąć 25zł Za pół-darmo ? Pewnie dlatego, że za darmo to trochę za tanio, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 16.09.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 nie bardzo rozumiem wywód? że poprosiłem o wycenę czy chodzi o kwotę za punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Przecież autor (specjalista) w tytułowym poście pisał o 35 zł za ten nieszczęsny punkt, nie 25 zł, więc skąd ta obniżka ?Zresztą minęło 6 lat od tego postu, czyżby ceny spadły przez ten czas ? PS. Nie ma i nigdy nie było rzetelnej wyceny na podstawie tzw. "punktu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 16.09.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 u mnie jest 25zł na reszcie się nie znam...chciałem się się tylko zorientować na ile mniej więcej muszę się przyszykować. Dladego chciałem dać skan z projektu bo ja i tak ni ch....z tego nie kumam i nie bardzo wiem jak liczyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Współczuję ... wykonawcom:-( Swego czasu dałem wycenę od "punktu" - 40 złKonkurent dał 30 zł.Jego cena końcowa była dwa razy wyższa.Dobre, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 16.09.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Gratuluję empatii ale mnie chodziło tylko o przybliżoną kalkulację kosztów bym mógł sobie podliczyć wydatki...bo póki co z wcześniejszego kosztorysu mało co się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.09.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Skąpe informacje do oszacowania kosztów. Pytanie czy masz na myśli koszty robocizny czy całości. Nikt wyceny raczej solidnie nie zrobi nie mając nawet hipotetycznego w tym interesu, ludzie z tego żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 16.09.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Skąpe informacje do oszacowania kosztów. Pytanie czy masz na myśli koszty robocizny czy całości. Nikt wyceny raczej solidnie nie zrobi nie mając nawet hipotetycznego w tym interesu, ludzie z tego żyją. Całości. I tak w najbliższy piątek spotkam się z elektrykiem. Po tym spotkaniu będzie już wiadomo, ale chciałem sobie po prostu wcześniej podliczyć co i jak i czy styknie tej nieszczęsnej mamony czy nie;) ot tyle, a może AŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.09.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Całości. I tak w najbliższy piątek spotkam się z elektrykiem. Po tym spotkaniu będzie już wiadomo, ale chciałem sobie po prostu wcześniej podliczyć co i jak i czy styknie tej nieszczęsnej mamony czy nie;) ot tyle, a może AŻ Całość to spory problem do wyceny bo osprzęt możesz wybrać np. gniazdo za 12zł a znajdziesz i takie za 60zł. Instalacja w domku 120m2 może kosztować od powiedzmy 8 do no nie wiem kilkunastu tysięcy, wszystko zależy co tam wymyślisz;-) Oczywiście znajdziesz nizsze ceny tylko czy napewno będzie to instalacja o którą Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts