Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROSZE O POMOC PRZY IDENTYFIKACJI DRZEWKA

Recommended Posts

witam!

Prosze forumowiczów o pomoc przy identyfikacji iglaka. a własciwie 2. są juz bardzo okazałe. znajdują się na działce z domkiem której włascicielką stałam się w zeszłym roku. chciałabym zadbac o nie ale nie moge znalesc zadnej informacji na ich temat bo nie znam nazwy odmiany.

mają bardzo miękkie igły. kolor taki lekko niebieskawy.

zastanawiam się tez do jakich rozmiarów te iglaczki dorosną?]

Edytowane przez manhatan17

Dziękuje Wam serdecznie za odpowiedzi :)

Poczytałam trochę o tych jodłach i o zgrozo one wyrastają ogromniaste :-? Co teraz zrobić? Są bardzo atrakcyjne (takie inne w porównaniu do reszty iglaczków) i nie chciałabym ich wycinać, ale wizja kilkunastometrowego drzewa mnie przeraża :o a wiec może jednak uciąć wierzchołek? Przestanie rosnąć w gorę a rozrośnie się w szerokość?

Dziękuje Wam serdecznie za odpowiedzi :)

Poczytałam trochę o tych jodłach i o zgrozo one wyrastają ogromniaste :-? Co teraz zrobić? Są bardzo atrakcyjne (takie inne w porównaniu do reszty iglaczków) i nie chciałabym ich wycinać, ale wizja kilkunastometrowego drzewa mnie przeraża :o a wiec może jednak uciąć wierzchołek? Przestanie rosnąć w gorę a rozrośnie się w szerokość?

- i okaleczyć tak piękne drzewo :o - będzie wyglądać koszmarnie bez wierzchołka ...

No niestety - posiadanie takiego drzewa zobowiązuje ...

właśnie jest mi żal tego drzewka ale jezeli dorosnie do kilkunastu metrów wysokosci to będzie jedynie przeszkadzać w ogrodzie, zacieniać całą powierzchnie (bo takie jodły kalifornijskie są 2 u mnie).

No niestety - posiadanie takiego drzewa zobowiązuje ...

nabyłam tą działke juz z jodłami, wiedząc jakie rozmiary osiąga ten gatunek nigdy w zyciu nie zdecydowałabym sie na zasadzenie go w swoim ogrodzie(który jest dosc mały).

no ale trudno...skoro juz jest to niech jakos rosnie. wyczytałam własnie ze w sklepach ogrodniczych mozna nabyc jakis preparat spowalniający wzrost iglaków. moze to jakies rozwiązanie i chodz troche spowolni te jodły. jeszcze raz dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

właśnie jest mi żal tego drzewka ale jezeli dorosnie do kilkunastu metrów wysokosci to będzie jedynie przeszkadzać w ogrodzie, zacieniać całą powierzchnie (bo takie jodły kalifornijskie są 2 u mnie).

Przycinaj młode, jednoroczne przyrosty - ograniczysz wzrost i zagęścisz drzewko.

Trudno zidentyfikować te sierotki, ale będę strzelać:

1) Żywotnik zachodni? Brabant?

2) Cyprysik Lawsona? Stradust?

3) Sosna Pospolita? Watereri?

4) Jałowiec Wirginijski? Burki?

5) Cyprysik Groszkowy? ale jaki? - zagadka lasu

6) Świerk Biały (Świerk Kanadyjski)? Conica albo Laurin?

7) Jałowiec CHiński ????

8) Sosna CZarna? a może Himalajska?

A co ta trójeczka taka pokrzywiona? Może podłoże nie takie.

Cytuje: Sosna pospolita Watereri (Pinus sylvestris 'Wateri') rośnie wolno i osiąga wielkośc do 4 m wysokości. Nadaje się do pojedynczych nasadzeń, ogródków skalnych, na rabaty i wrzosowiska.

Ale niech wypowiedzą się fachowcy, bowiem jam ci amatorek. Tak patrzę jeszcze na tą szyszkę i ????

Grajmy dalej o uśmiech.