brahe 31.08.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Witam. Ja w zasadzie dopiero zaczynam stawiać mury ale też w tym roku muszę się zastanowić nad instalacją automatyki. Moje oczekiwania są takie żeby system nie kosztował mnie fortuny i był niezawodny. Sterowanie z zewnątrz i jakieś fajne wyłączniki - panele. Chodzi o to że będę miał duży salon połączony z kuchnią, jadalnią i klatką schodową i nie chcę mieć dwudziestu wyłączników na ścianie. Z tego co się już wstępnie orientowałem to z tańszych jest F&F i FOX z firmy Nexwel. Szczególnie podoba mi się ten fox bo ma fajne panele. Moje pytanie czy ktoś ma to zainstalowane w domu i czy dobrze mu się to spisuje? Zastanawiałem się też nad Nexo i Visonsystem ale to raczej inna półka cenowa. I pytanie do fachowców, ile prądu zużywa taka instalacja powiedzmy w domu około 200m ? System nie będzie tani, jeśli ma być niezawodny. Panele to słaby pomysł, do włączania światła najlepsze są wlaczniki. A już na pewno z panelami nie będzie tanio. Wydaje mi się, ze niewiele czytałes o systemach i zamiast poświęcić czas na analizę opcji, liczysz na gotowa odpowiedz - nie ma takiej. Moim zdaniem na chatę 200m2 musisz przeznaczyć od 30tys wzwyż (bez gornego limitu) dodatkowo, względem kosztu okablowania standardowego, tj na dodatkowe kable sterujace moduły wykonawcze i sensory. Pytanie, czy warto. I czy ufasz elektrykowi, ze za 5 lat go znajdziesz, żeby wymienił niesprawny moduł lub naprawil uszkodzenie kabla, który sterowal, a już nie steruje. Powodzenia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.09.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 .... Chodzi o to że będę miał duży salon połączony z kuchnią, jadalnią i klatką schodową i nie chcę mieć dwudziestu wyłączników na ścianie. Z tego co się już wstępnie orientowałem to z tańszych jest F&F i FOX z firmy Nexwel. Szczególnie podoba mi się ten fox bo ma fajne panele. W Twoim przypadku takie panele to ciekawe i praktyczne rozwiązanie,dodatkowo ich cena (około 300zł) nie jest szczególnie wygórowana, w sytuacji kiedy zastąpisz szeregi wyłączników tradycyjnych z wyższej półki. Moje pytanie czy ktoś ma to zainstalowane w domu i czy dobrze mu się to spisuje? Zastanawiałem się też nad Nexo i Visonsystem ale to raczej inna półka cenowa. I pytanie do fachowców, ile prądu zużywa taka instalacja powiedzmy w domu około 200m ? 200m2 to nie jest podstawa do wyceny i obliczeń zużycia prądu. W jednym z mieszkań jedna łazienka wykorzystuje 8kanałów oświetleniowych (1 moduł 8-mio krotny) w innej sytuacji taki moduł wystarczy do wysterowania jednej kondygnacji mieszkania. Potrzebnych jest więcej informacji. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.09.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 .... Pytanie, czy warto. I czy ufasz elektrykowi, ze za 5 lat go znajdziesz, żeby wymienił niesprawny moduł lub naprawil uszkodzenie kabla, który sterowal, a już nie steruje..... Powodzenia i wytrwałości. Czy uszkodzony jest przewód w tradycyjnej instalacji czy IB - czy będzie to LAN, antenowy, obwodu gniazd, świateł czy alarmu - dla inwestora jest to zawsze większy lub mniejszy problem do rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdunsik 10.01.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Na stronie FIbaro (http://www.fibaro.com/pl) znalazłem bardzo dużą ilość różnych inteligentnych systemów do domu. Słyszał ktoś o nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 10.01.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Zdunsik, nie, no co ty. Nikt nic nie slyszal. To pewnie jakas malutka, garazowa firma bez wiekszego zaplecza. Choc znajac zycie, zaraz napiszesz cos wiecej o Fibaro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.01.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 :lol2: ja nie słyszałem. :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.01.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 a ja słyszałem że to oszuści, a kol Zdunsik to podobno ich główny szef od marketingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 10.01.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Nie wierzę aby fibaro już tak cienko stało, żeby musiało się uciekać do takiej nędznej reklamki... Nędzne reklamki jak to nazwałeś i podszywanie się jednej osoby pod kilka pseudo-pytąjcych użytkowników - to ich znak firmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 10.01.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Wiesz, ja nie twierdzę że Fibaro jako system IB jest zły, być może kiedyś będę miał go okazję instalować, bo tak klient sobie zażyczy i nie będę zapierał się rękoma i nogami. Chodzi o całą otoczkę, o wielkie "halo", o wyimaginowany obraz wielkiej firmy, która w dziedzinie IB prowadzi w rankingu jako najlepsza, największa itd. Śmiać mi się chciało jak trafiłem kiedyś artykuł w gazecie, gdzie sam prezes się wypowiadał, że jako jedyna firma IB w Polsce przynosi zyski i ma największą sprzedaż A sytuacje na forach internetowych, z podszywaniem się pod zainteresowanych potencjalnych użytkowników to prawdziwa żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.01.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 że jako jedyna firma IB w Polsce przynosi zyski i ma największą sprzedaż http://www.knx.org/fileadmin/news/137751074893922733Polish.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 10.01.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 http://www.knx.org/fileadmin/news/137751074893922733Polish.pdf w życiu bym nie pomyślał że to jest aż taka nisza , no chyba że przez ostatnie 2 lata nastąpił jakiś znaczący wzrost. 6,75 mln EUR na wszystkich producentów KNX to niewiele, pozostałe 5,75 mln EUR dla reszty to jeszcze mniej. @dendrytus masz może nowsze dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.01.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) w życiu bym nie pomyślał że to jest aż taka nisza , no chyba że przez ostatnie 2 lata nastąpił jakiś znaczący wzrost. 6,75 mln EUR na wszystkich producentów KNX to niewiele, pozostałe 5,75 mln EUR dla reszty to jeszcze mniej. @dendrytus masz może nowsze dane ? http://www.knx.org/fileadmin/news/1340357654216111781English.pdf https://www.bsria.co.uk/news/article/europes-smart-home-market-highly-concentrated-but-growing/ https://www.bsria.co.uk/news/article/connected-and-smart-home-market-will-reach-620-million-in-europe-by-2015/ Dane dotyczą inteligentnych domów, a nie budynków i to tylko w europie. W większości ID w KNX nie znajdziesz paneli czy interfejsów do internetu czyli tych najdroższych elementów. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 11.01.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Dane dotyczą inteligentnych domów, a nie budynków i to tylko w europie. W większości ID w KNX nie znajdziesz paneli czy interfejsów do internetu czyli tych najdroższych elementów. serdecznie Ci dziękuje. Niemcy ..................Francja, Anglia ..............inni domyślałem się że tak to będzie wyglądało choćby po ilościach informacji jakie można znaleźć w internecie. Jest popyt na informację to i jest podaż. Spróbuje wyciągnąć szczegółowe dane o polskim imp-exp z GUS-u. Przepraszam wszystkich za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 23.01.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Ja mam u siebie w domu system BMS do sterowania instalacjami : oświetlenia, alarmem, kamerami,kominkiem,roletami. Wszystko jest oparte na sterowniku PLC oraz jednym wyświetlaczy LCD. Rzuccie okiem http://bmsystemy.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 23.01.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Ja mam u siebie w domu system BMS do sterowania instalacjami : oświetlenia, alarmem, kamerami,kominkiem,roletami. Wszystko jest oparte na sterowniku PLC oraz jednym wyświetlaczy LCD. Rzuccie okiem http://bmsystemy.pl Pozdrawiam Bądź człowiekiem i się przedstaw jako reprezentant firmy. Licznik odwiedzin strony pokazał 000000004 gdy kliknąłem. Nawet kolegom wcześniej się tą stroną nie pochwaliłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.01.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Ja mam u siebie w domu system BMS do sterowania instalacjami : oświetlenia, alarmem, kamerami,kominkiem,roletami. Wszystko jest oparte na sterowniku PLC oraz jednym wyświetlaczy LCD. Rzuccie okiem http://bmsystemy.pl Czy te interfejsy muszą być takie okropnee?... (strona www nie lepsza) Wiem wiem, kasa, Gire czy nawet Fibaro można chociaż powiesić poza kotłownią, w końcu po to się to zwykle kupuje (jak sądzę) Bądź człowiekiem i się przedstaw jako reprezentant firmy. Licznik odwiedzin strony pokazał 000000004 gdy kliknąłem. Nawet kolegom wcześniej się tą stroną nie pochwaliłeś? Edytowane 23 Stycznia 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 23.01.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Tak się składa że jestem zarówno użytkownikiem tego systemu jak również jego autorem Co do interfejsu - można go dowolnie kształtować - bez ograniczeń - wiec wszytko będzie kwestią gustu a www - no cóż - może kiedyś pozwolę sobie na wykonanie w wersji pro A tak na poważnie - to zajmuję się tymi systemami już długo, kilka domów ma na ścianie takie coś - i chciałem pokazać forumowiczom coś innego niż satele i inne takie. Możecie mnie nabić na pal za to Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 23.01.2014 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Widać że w grafice sobie nie radzisz, może i Twój system ma jakiś potencjał ale taka prezentacja tylko zniechęca.Weź kogoś żeby Ci pomógł to poukładać by ładnie wyglądało i naprawdę było ergonomiczne i koniecznie tu wróć.Napisz też cokolwiek jak to działa, na jakich technologiach się opiera, jakie masz moduły, czym potrafisz sterować i w jaki sposób itd...Z obecnej prezentacji nic nie wynika. Coś takiego można przygotować w PowerPoincie w 10 min.Podejrzyj jak to robi konkurencja. Masz łatwo ponieważ w Polsce jest kilka fajnych firm które warto naśladować.Gdyby pominąć to pierwsze okropne wrażenie niedopracowania to widać w tym systemie jakiś potencjał ale żeby jakikolwiek klient mógł to ocenić to potrzebne są jakiekolwiek dane na jego temat a tego brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 24.01.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Zmysłu artysty niestety nie posiadłem Tak pewnie zrobię niebawem - jakoś to ładniej poukładam i zaprezentuje.. Jeśli chodzi o system to całość oparta jest na rozwiązaniu firmy Delta Controls, czyli sterownik EBCON jako serce. Sterownik jest swobodnie programowalnym, w języku GLC+ ( całkiem rozsądny język ) i opiera się na interfejscie BACNet - czyli sterowaniu obiektowym. Do sterownika można podpinać moduły rozszerzeń - typu AI, DI, DO, AO, PI...czyli wejścia/wyjścia cyfrowe/analogowe, pulsacyjne i inne. Na potrzeby domowych instalacji zupełnie wystarczające możliwości podłaczenia innych systemów. Jest również możliwa komunikacja po MODBUSIE czy innych protokołach poprzez zastosowanie odpowiednich interfejsów. Standardowo system powinien posiadać serwer na jakieś maszynie na którym jest zainstalowany soft to wizualizacji, alarmów i różne agenty do implementacji z innymi protokołami. Jednakże aby zredukowac troche koszty systemu - wymyśliłem aby cały interfejs wizualizacyjny zastosować w wyświetlaczu LCD - z interfejsem TCP/IP do którego można połączyć się przez www. Najczęściej wykorzystuje ten układ do sterowania : Roletami - tutaj jeśli ktoś jest na tyle majętny to daje mu tyle wejść wyjść ile jest rolet - wtedy można każdą roleta indywidualnie sterować, lub kojarzę rolety w jakieś grupy - aby ograniczyć koszty.Zazwyczaj taka sytuacja wystarczy - bo nikomu z doświadczenia wiem nie chce się stać przy wyświetlaczu i bawić się każdą roletą z osobna. Zazwyczaj jest parter, poddasze, kotlownia i garaz lub specjalne tryby - na przykład tryb SEN czy PRACA wtedy wybrane rolety sie zamykają otwierają - całe bądź do połowy. Można tworzyć harmonogramy otwierania zamykania, czasowo bądź na podstawie danych z innych urządzeń. Można podłączyć czujniki natężenia oświetlenia i automatycznie przysłaniać rolety etc. Instalacja nawadniania - sterować można pompa, manualnie, automatycznie zgodnie z harmonogramami. Można kontrooować poziom wody w zbiorniku albo przy pomocy sondy hydrostatycznej albo zwykłymi pływakami Instalacją oświetlenia i kontrola energii - włączanie oświetlenia zewnętrznego automatycznie, z harmonogramu bądź czujnika, kontrola zużycia energii, z podziałem na dzień, godzinę miesiące. Podgląd do kamer - integracja z kamerami IP, najczęściej vivoteka - bp mam sprawdzone. Można na wyświetlaczu podejrzeć kto jest przy bramie furtce etc i otworzyć ja z wyświetlacza. Kontrola temperatury w pomieszczeniach, generowani alarmów w przypadku przekroczeń wartości, regulacja przepustnicami z systemu DGP - tak aby równomiernie nagrzać pomieszczenia z kominka z turbiną, oraz funkcja kaledarza i powiadamianiem alarmowym i różnymi akcjami autoamtycznymi. System jest dosyć elastyczny i otwarty - więc można wiele więcej dorzucić funkcjonalności. Można sterować centralą nawiewno wywiewną, klimatyzatorami, oświetleniem, kontrolą dostępu, hvac. To tak po krótce Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrorl 25.01.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Bardzo ciekawy system. trochę jak na tych futurystycznych filmach. Aktualnie na zastanawiam się na moją pracą inżynierską i myślałem właśnie nad systemem inteligentnego sterowania domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts