Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Zapisy niezgodne z prawem są do obalenia.

Chyba prosiłem o stosowny zapis.

po pierwsze: co to ma wspólnego z tematem o którym piszemy ?

Kupujesz coś i producent nie deje ci pełnej kontroli. Mówiłem kup i skoro to nielegalne, to pozwij ich o miliony, najlepiej przed amerykańskim sądem

Przecież możesz pojechać do dowolnego serwisu Mercedesa, żeby Ci tę kartę sprzedali. Nie musisz jeździć do tego gdzie kupiłeś.

Ale musi być autoryzowany, a wiec nie dowolny.

Smartfony są jeszcze mniej merytorycznym przykładem.

Bo nie są zgodne z twoją teorią? Dlaczego nie mogę na iphonach korzystać z dowolnego sklepu z oprogramowaniem do nich?

Uwierz mi, że nie jest to żaden problem tylko zwykła przyzwoitość i uczciwość. Nie wyobrażam sobie by mogło być inaczej.

Moim klientom to nie przeszkadza, a przeszkadza to komuś kto nie jest moim klientem. Bardzo ciekawe.

Co jest nieuczciwego w tym że klient chce mieć pełen dostęp do rzeczy której jest właścicielem ?

Bo się nie zna?

Bo wpadnie jakiś jego koleś, który naczyta się na forach i zrobi mu "dobrze" albo jeszcze lepiej?

Jakimś cudem kiedy informuje potencjalnych klientów o takim fakcie, nikt tego nie kwestionuje, ani nie rezygnuje z tego powodu.

zdecydowanie mamy inne standardy moralne

A co do tego ma moralność?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepraszam Cię bardzo ale nie będę kontynuował tej dyskusji. Nie jest moją rolą przekonywanie Cię, a każdy kupujący podejmuje decyzję samodzielnie. Jeżeli uzna, że sprzedawca był w swoich działaniach nieuczciwy, to są od tego odpowiednie instytucje. Mimo wszystko, przejdź się z tą umową i oświadczeniem do prawnika.

Przepraszam Cię bardzo ale nie będę kontynuował tej dyskusji. Nie jest moją rolą przekonywanie Cię, a każdy kupujący podejmuje decyzję samodzielnie. Jeżeli uzna, że sprzedawca był w swoich działaniach nieuczciwy, to są od tego odpowiednie instytucje. Mimo wszystko, przejdź się z tą umową i oświadczeniem do prawnika.

Podstawy prawne, że łamię prawo, to po pierwsze. Jak na razie to jest to twoje widzimisię.

Mówiłem pójdź do sądu i oskarż apple czy BMW o nieuczciwe działanie, są do tego odpowiednie instytucje.

Jak już wygrasz to zaskarż producentów F16 i Leoparda o nieuczciwe działanie, są do tego odpowiednie instytucje.

A myślisz że, moją umowę napisał cieć z jednej z budów za flaszkę wódki?

• 3 weeks później...
Drodzy forumowicze, a czy ktoś miał może do czynienia z systemem FIBARO? Mocno się nad nim zastanawiam - warto?

Na ten temat napewno najwiecej moze powiedziec Sztywniak! Ja praktycznie nie mialem akurat z Fibaro nic doczynienia (mam inny podobny system), ale "dzieki" Sztywniakowi troche sie tym interesowalem i moge powiedziec, ze czytalem bardzo duzo pozytywnych opini na temat tego systemu. Ciekawe jest to, ze wiecej na ten temat mozna znalezc na forach zachodnich niz w samej Polsce. O ile wiem firma ta jest w Poznaniu a wiec po sasiedzku:-). Opinie Sztywniaka moim zdaniem sa bardzo rozsadne, fachowe i objektywne! pozdrawiam.

Na ten temat napewno najwiecej moze powiedziec Sztywniak! Ja praktycznie nie mialem akurat z Fibaro nic doczynienia (mam inny podobny system), ale "dzieki" Sztywniakowi troche sie tym interesowalem i moge powiedziec, ze czytalem bardzo duzo pozytywnych opini na temat tego systemu. Ciekawe jest to, ze wiecej na ten temat mozna znalezc na forach zachodnich niz w samej Polsce. O ile wiem firma ta jest w Poznaniu a wiec po sasiedzku:-). Opinie Sztywniaka moim zdaniem sa bardzo rozsadne, fachowe i objektywne! pozdrawiam.

W Polsce wiele osób miało okazję potestować system dłużej, stąd mało opinii (nikt nie chce bez sensu się narażać wielkiemu molochowi).

Nawet sam Sztywniak powiedział ostatnio pas:

http://forum.fibaro.com/index.php?/topic/17924-3-lata-z-fibaro-czyli-jak-stracić-znajomych/?p=60540

W Polsce wiele osób miało okazję potestować system dłużej, stąd mało opinii (nikt nie chce bez sensu się narażać wielkiemu molochowi).

Nawet sam Sztywniak powiedział ostatnio pas:

http://forum.fibaro.com/index.php?/topic/17924-3-lata-z-fibaro-czyli-jak-stracić-znajomych/?p=60540

dzieki za te informacje! niewatpliwie w Polsce wiecej ludzi ma wieksze i dluzsze doswiadczenie z Fibaro niz za granica i napewno wezme bardzo mocno pod uwage te wypowiedzi ktore moglem dzieki temu linkowi przeczytac. Na zachodnich forach czytalem wiele calkiem przeciwnych wrazen uzytkownikow Fibaro jak n.p. szybka reakcja firmy, ciagle ulepszanie... i.t.d. i.t.p. Wieksze jednak zaofanie mam do wypowiedzi ktore moglem przeczytac na tym powyzszym forum fibaro!

dzieki za te informacje! niewatpliwie w Polsce wiecej ludzi ma wieksze i dluzsze doswiadczenie z Fibaro niz za granica i napewno wezme bardzo mocno pod uwage te wypowiedzi ktore moglem dzieki temu linkowi przeczytac. Na zachodnich forach czytalem wiele calkiem przeciwnych wrazen uzytkownikow Fibaro jak n.p. szybka reakcja firmy, ciagle ulepszanie... i.t.d. i.t.p. Wieksze jednak zaofanie mam do wypowiedzi ktore moglem przeczytac na tym powyzszym forum fibaro!

no cóż

do wersji firmware 3.600 chodziło OK, czasami zdarzały się jakieś potknięcia ale wynikały głównie z mojego grzebalstwa. Czasami jakieś moduły miały problemy mentalne ale większość Fibaro poprawiło.

Za to , to co jest w najnowszym firmware 4.xx to jakiś armagedon, który Fibaro może poprawi za rok.

Za rok, to ja już będę miał w domu setki innych rzeczy, a nie będę czekał, aż naprawią to co wcześniej działało.

Oczywiście jak ktoś chce sterować kilkoma światełkami czy roletkami to działa OK ale nie jestem przekonany czy na to patrzą potencjalni pytający.

Jeżeli ktoś ogląda filmiki reklamowe i chciałby u siebie w domu te najbardziej innowacyjne rzeczy zrobić, to z pewnością na obecnej wersji 4.x będzie miał ciężko, o ile w ogóle to zrobi.

Hallo Sztywniak, dzieki za te informacje! Ja ze wzgledu na brak czasu nie kupilem jeszcze zadnych urzadzen Fibaro aby je sprawdzic. Mialem juz upatrzonych pare "zabawek" ale w takim razie wycofuje sie z tego i jak juz przyjade z urlopu to jednak zainwestuje czas w zaplanowany Raspberry 2 ktory ma zastapic poprzedni model:-) pozdrawiam

Ja po kilku nieudanych przygodach z różnymi systemami (głównie Z-wave, z uwagi na bezprzewodowość) zostałem przy fibaro. Nie jestem programistą ani elektrykiem i ich interfejs wydaje się najłatwiejszy dla obsługi przez niewykwalifikowaną osobę http://www.fibaro.com/pl/system-fibaro/interfejs . Inne systemy były zbyt ubogie (Vera) albo okropnie skomplikowane (Indigo czy Homeseer), co wg mnie całkowicie zaprzecza idei systemu bezprzewodowego, którego najważniejszą zaletą jest elastyczność. Z fibaro mogę zmieniać ustawienia czy tworzyć sceny całkowicie sam, w prosty, graficzny sposób. W dodatku mam dobre doświadczenia z ich supportem, oprócz zwykłych awarii potrafią także pomóc w konfiguracji czy zaproponować sposób zintegrowania innych urządzeń czy rozbudowy systemu.

Ja po kilku nieudanych przygodach z różnymi systemami (głównie Z-wave, z uwagi na bezprzewodowość) zostałem przy fibaro. Nie jestem programistą ani elektrykiem i ich interfejs wydaje się najłatwiejszy dla obsługi przez niewykwalifikowaną osobę http://www.fibaro.com/pl/system-fibaro/interfejs . Inne systemy były zbyt ubogie (Vera) albo okropnie skomplikowane (Indigo czy Homeseer), co wg mnie całkowicie zaprzecza idei systemu bezprzewodowego, którego najważniejszą zaletą jest elastyczność. Z fibaro mogę zmieniać ustawienia czy tworzyć sceny całkowicie sam, w prosty, graficzny sposób. W dodatku mam dobre doświadczenia z ich supportem, oprócz zwykłych awarii potrafią także pomóc w konfiguracji czy zaproponować sposób zintegrowania innych urządzeń czy rozbudowy systemu.

Vera zbyt uboga ? buhahaha dobre, dobre. Gdyby Vera zatrzymała dzisiaj swój rozwój, to Fibaro by ją dogoniło może za 3-4 lata. Przecież te centralki dzieli przepaść. Fibaro skracało dystans do Very w wersjach firmware 3.xx. W 4.x nie ma w ogóle o czym mówić.

Żadna z central Z-wave nie jest kompatybilna z taką ilością urządzeń jak Vera i do żadnej nie ma takiej ilości dodatków czy rozwiązań.

W jednym jest tylko słabsza od Fibaro, w wydajności procesora i ilości pamięci.

Jeżeli chodzi o interfejs i ergonomię obsługi to tutaj także jest inaczej niż twierdzisz. Aplikacja do obsługi m.in. Very jest o niebo lepsza i ma stokrotnie większe możliwości. Porównaj swoją aplikację mobilną Fibaro do http://www.imperihome.com/.

Aplikacja jest bardzo szybka. Od uruchomienia do włączenia światła w kuchni potrzebuje z wyszukaniem konkretnej lampy max 4 sekundy. Spróbuj to powtórzyć na swojej aplikacji. Jak się zmieścisz w 30 sekundach to jesteś mistrz. Jakbym miał sterować domem z aplikacji Fibaro to wolałbym pójść do kuchni i włączyć światło bo byłoby szybciej. Na dodatek Fibaro jest systemem bardzo zamkniętym. Do niedawna nie można jeszcze było zmienić kolejności urządzeń w aplikacji, o modyfikacji interfejsu nie wspominając.

Reszty nie skomentuję bo mam dobre serce. ;-)

Proszę jak chcesz reklamować Fibaro, to nie używaj brudnego marketingu wobec konkurencji.

Fibaro posiada wystarczająco dużo zalet, żeby nie trzeba było tego robić.

Edytowane przez Sztywniak

W dodatku mam dobre doświadczenia z ich supportem, oprócz zwykłych awarii potrafią także pomóc w konfiguracji czy zaproponować sposób zintegrowania innych urządzeń czy rozbudowy systemu.

Dobre sobie :) Support Fibaro jest chyba najgorszy na świecie. Ilekroć dzwoniłem rozwiązać jakiś problem to koleś na linii po każdym pytaniu puszczał muzykę na jakiś czas żeby się doinformować. Chyba że miałem pecha i zwykle trafiałem na jakiegoś świeżaka, albo miałem zbyt trudne pytania bo z banałami zwykle nie dzwoniłem :) 100 razy więcej wiedział zawsze szkoleniowiec z Katowic od supportu z Poznania.

• 3 weeks później...

Może miał po prostu gorszy dzień :) Albo nowy pracownik. W każdej firmie można znaleźć takich. Ostatnio dzwonię na infolinię Multimedia, bo mi internet nie działał i też zanim się dogadałem to 10 min minęło :)

Akurat z Fibaro nie przypominam sobie abym miał jakieś problemy. Dosyć sprawnie pomogli mi w zintegrowaniu kolejnych urządzeń przy rozbudowie systemu.

Razem z żoną zafundowaliśmy sobie taki system, dla naszego domu 140m2. Pokrótce - rolety sterowane zdalnie możemy podnieść w zimowy słoneczny dzień i nagrzać pomieszczenia, w deszczowy opuścić, aby nie zachlapało okien:) Ogrzewanie - podłogówka + kaloryfery jest tak dostosowany, że dowolnie ustawiamy zadaną temepraturę, system dostosuje odpowienie włączenie pieca aby utrzymywać zadaną temperaturę. Bardzo fajne jest to, że możemy kontrolować i sterowac naszym domem będąc w pracy lub innych miejscach. Jeśli w domu działoby się coś nieodpowiedniego, otrzymamy automatycznie informacje np. poprzez wiadomość sms. System położyła polecona nam firma majca technology.

• 2 months później...
Na tym forum pojawiły się informacje o systemie Homematic. Jestem użytkownikiem tego systemu i jednocześnie trochę programuję. Napisałem moduł do integracji centralki Homematic z centralą alarmową Integra 64/128 Satela. Moduł pozwala na skojarzenie wyjść/wejść alarmu z wirtualnymi przyciskami centralki Homematic. To z kolei pozwala na skojarzenie wyjść/wejść alarmu z urządzeniami wykonawczymi lub na uruchamianie programów w centralce Homematic. Moduł jest do ściągnięcia tu: https://sourceforge.net/projects/hmintegraconnector/