kwiecista 24.03.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 (edytowane) Witam, zadałam to pytanie w części "wymiana doświadczeń", ale chyba powinnam tutaj, więc pytam osób kompetentnych i zapalonych ogrodowiczów Dwa olbrzymie budynki gospodarcze zacieniają front działki będący wizytówką całej działki - czy jest możliwość, aby rosły tam jakieś rośliny? Jak to urządzić roślinnie, aby zakryć budynki gospodarcze sąsiada i mieć wjazd na działkę z miejscem parkingowym (nie mam garażu). widok z domu - całość do zagospodarowania, niezwykle problemowe.. http://images43.fotosik.pl/275/fbc5e43d1e8cb05bm.jpg Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez kwiecista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 W cieniu rosną jedne z najpiękniejszych ogrodowych gatunków - różaneczniki Tylko glebę trzeba odpowiednio przygotować (lubią kwaśną, lekką, próchniczną) Na ścianach budynków można puścić bluszcz, hortensję pnącą, przywarkę japońską. Poza tym w cieniu można sadzić bukszpan (małe wymagania), choiny (gleba wilgotna i próchniczna), cisy (gleba gliniasta, lekko zasadowa), trzmielinę Fortune'a (małe wymagania). W półcieniu: hortensje Z bylin: tawułki, języczki, rodgersje (gleba wilgotna), hosty, świecznice, parzydła, bergenie, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiecista 24.03.2010 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Dziękuję Elfir, czytam o tych roślinach i wychodzi mi, że w moim przypadku najlepiej będzie zasadzić różaneczniki wzdłuż budynku i na całej powierzchni ogrodu (no poza miejscem na kostkę brukową na samochód) i np. hortensję pnącą na budynkach (czy one wysoko urosną?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 hortensja rośnie do 20 m ale dośc wolno z początku. Różaneczniki rosną od 50 cm do 6 m (ale tak po 20 latach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiecista 24.03.2010 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 czy masz może w swoich zasobach wzory jak powinno wyglądać prawidłowe wykonanie ścieżki różaneczników czy hortensji rosnącej przy budynku?Trudne jest takie zagospodarowniae takiego nietypowego ogrodu od frontu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 No na przykład po 20-30 latach wygląda to tak:http://www.gardenvisit.com/assets/madge/leith_hill_rhododendron_wood/600x/leith_hill_rhododendron_wood_600x.jpghttp://www.gardenvisit.com/assets/madge/pukeiti_new_zealand/600x/pukeiti_new_zealand_600x.jpghttp://img153.imageshack.us/img153/2812/zzzzv.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiecista 24.03.2010 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 o kurczę.. to nie jest możliwe aby zasadzić różanecznik przy ścianie w tym wąskim gardle, bo nie otworzę po kilku latach ani furtki ani bramy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.03.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 nie martw się, to po 20-30 latach, jeśli oczywiście nie pomarzną itp itd jakoś ciężko myślę - Ty chcesz posadzić po lewej od składu drewna do bramy? ten teren jest Twój? to sąsiada porąbane drewno? http://images43.fotosik.pl/275/fbc5e43d1e8cb05bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiecista 24.03.2010 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 drewno jest moje, granica działki idzie wzdłuż tych budynków gospodarczych potem jest taki wrąbek na drewno, działka jest malutka, zdjęcie robione z domu, bramę i furtkę będe robić nową, bo w tej chwili z bramki wychodzi się zbyt blisko murów budynków gospodarczych, a tam chcę coś zasadzić i zakryć te brzydkie ściany.. uff.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.03.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 będzie robił dach i rynnę tego budynku?pytam, bo się narobisz, a on zniszczy podczas prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiecista 24.03.2010 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 no właśnie nie wiem, myślałam, że ja muszę zrobić sobie tę rynnę sama, czy on ma taki obowiązek? (choć finansowo to wątpię czy podoła..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 24.03.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Ściany zakryjesz pnączami (o czym wyżej). Nie wszystkie różaneczniki osiągają takie rozmiary, np. różanecznik gęsty. Mogą być też mahonie, pierisy. Lub wąskokolumnowe cisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.03.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 no to załóż, że nie zrobi, nie musisz robić rynny bo woda z dachu będzie podlewać. i tak chyba nie ma gdzie jej wyprowadzić.A z czego chcesz zrobić wjazd? będzie utwadzony jakoś? po prawej stawiacie samochód w tej "zatoce"?ja to widzę na szybko (i bezkosztowo prawie) tak - głębokie koryto wzdłuż budynków z dobrym drenażem, na to dobra ziemia i obsadzenie winobluszczem (będzie śmietnisko liściowe) z jakimiś iglakami, może ew jakieś kwitnące, ale jest dosyć wąsko i ciemnotu jest zestaw roślinhttp://forum.muratordom.pl/co-bedzie-dobrze-roslo-w-calkowitym-cieniu,t69154.htmBluszcz i hortensja pnąca (która wcale taka śliczna nie jest wg mnie) rosną bardzo bardzo wolno, a rododendrony potrzebują kwaśnej ziemi i chociaż trochę słońca, ja chyba bym nie polecała w to miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiecista 24.03.2010 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 czy iglaki to mogą być tuje? czy lepiej wybrac inne? jakie szybko rosną?wjazd ma być z kostki brukowej brama będzie automatycznie otwierana więc samochód musi stać głębiej co powoduje, że więcej tej kostki trzeba będzie zrobić (mniej miejsca na roślinki)To trudny teren, mam ogromny problem z zaplanowaniem miejsca, w którym mam się dobrze i przyjemnie czuć. To duża odpowiedzialność i widzę, że sobie nie radzę z tym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 żywotniki ("tuje") powinny rosnąc w słońcu. Do cienia raczej cisy i choiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiecista 24.03.2010 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 DziękujęA które są tańsze?A które łatwiejsze w "obsłudze"?I które ładniej wyglądają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Cisy są tańsze, ale te tańsze odmiany trzeba przycinać, by nadać pożądany kształt. Natomiast rzadsze i wolniej rosnące cisy sa w cenie karłowych choin. ładniejsze - zależy gdzie i do czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiecista 25.03.2010 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 hm.. to co konkretnie u mnie byłoby najlepsze? jak Wy zakrylibyście te mury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.03.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 choinami i cisami nie zasłonisz tego muru za swojego życia, mogą być nasadzone jako uzupełnienie tła wg mnie...Elfir popraw mnie w razie czego a co myślisz o np świdośliwie kanadyjskiej (amelanchier canadensis)? warunki masz dla niej świetne, rośnie szybko, wysoko, kwitnie wiosną, wytrzymała do bólu na wszystko, ładnie się przebarwia i owocki smaczne, możesz ciąć, formować przy ścianie - myślę o rozpięciu jej na ścianie i ew. przycinaniu. To naprawdę ładny i niewymagający krzew, szkoda, że rzadko sadzony, moda go wyparła no i jeszcze chyba coś "reprezentacyjnego" - jeśli cofniesz wgłąb bramę (wejście też?), to w narożniku od ulicy coś fajnego by się przydało, światła tam trochę będzie, może róża pnąca albo żywotnik, w każdym razie coś co też zasłoni od ulicy te ściany. Widziałam, że doskonale sobie radzi na północno-wschodniej ścianie róża Flammentanz. Zrób sobie jakiś szkic ile zostanie do zagospodarowania na zieleń i zaproponuj sama, ogrodników i pasjonatów tu sporo to jakoś zweryfikują twoje dzieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 cis hicksii rośnie do 2,5-3 m w ciągu 10 lat.W tym samym czasie hortensja pnącza czy winobluszcz zakryje cały mur. Świdośliwa kanadyjska - a trafi się na nią w szkółce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts