Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co tam urośnie? jak to zakryć?

Recommended Posts

Witam, zadałam to pytanie w części "wymiana doświadczeń", ale chyba powinnam tutaj, więc pytam osób kompetentnych i zapalonych ogrodowiczów ;)

Dwa olbrzymie budynki gospodarcze zacieniają front działki będący wizytówką całej działki - czy jest możliwość, aby rosły tam jakieś rośliny? Jak to urządzić roślinnie, aby zakryć budynki gospodarcze sąsiada i mieć wjazd na działkę z miejscem parkingowym (nie mam garażu).

widok z domu - całość do zagospodarowania, niezwykle problemowe..

http://images43.fotosik.pl/275/fbc5e43d1e8cb05bm.jpg

Edytowane przez kwiecista

W cieniu rosną jedne z najpiękniejszych ogrodowych gatunków - różaneczniki :)

Tylko glebę trzeba odpowiednio przygotować (lubią kwaśną, lekką, próchniczną)

Na ścianach budynków można puścić bluszcz, hortensję pnącą, przywarkę japońską.

Poza tym w cieniu można sadzić bukszpan (małe wymagania), choiny (gleba wilgotna i próchniczna), cisy (gleba gliniasta, lekko zasadowa), trzmielinę Fortune'a (małe wymagania).

W półcieniu: hortensje

Z bylin: tawułki, języczki, rodgersje (gleba wilgotna), hosty, świecznice, parzydła, bergenie, itp.

drewno jest moje, granica działki idzie wzdłuż tych budynków gospodarczych potem jest taki wrąbek na drewno, działka jest malutka, zdjęcie robione z domu, bramę i furtkę będe robić nową, bo w tej chwili z bramki wychodzi się zbyt blisko murów budynków gospodarczych, a tam chcę coś zasadzić i zakryć te brzydkie ściany.. uff.. :)

no to załóż, że nie zrobi, nie musisz robić rynny bo woda z dachu będzie podlewać. i tak chyba nie ma gdzie jej wyprowadzić.

A z czego chcesz zrobić wjazd? będzie utwadzony jakoś? po prawej stawiacie samochód w tej "zatoce"?

ja to widzę na szybko (i bezkosztowo prawie) tak - głębokie koryto wzdłuż budynków z dobrym drenażem, na to dobra ziemia i obsadzenie winobluszczem (będzie śmietnisko liściowe) z jakimiś iglakami, może ew jakieś kwitnące, ale jest dosyć wąsko i ciemno

tu jest zestaw roślin

http://forum.muratordom.pl/co-bedzie-dobrze-roslo-w-calkowitym-cieniu,t69154.htm

Bluszcz i hortensja pnąca (która wcale taka śliczna nie jest wg mnie) rosną bardzo bardzo wolno, a rododendrony potrzebują kwaśnej ziemi i chociaż trochę słońca, ja chyba bym nie polecała w to miejsce

czy iglaki to mogą być tuje? czy lepiej wybrac inne? jakie szybko rosną?

wjazd ma być z kostki brukowej

brama będzie automatycznie otwierana więc samochód musi stać głębiej co powoduje, że więcej tej kostki trzeba będzie zrobić (mniej miejsca na roślinki)

To trudny teren, mam ogromny problem z zaplanowaniem miejsca, w którym mam się dobrze i przyjemnie czuć. To duża odpowiedzialność i widzę, że sobie nie radzę z tym..

choinami i cisami nie zasłonisz tego muru za swojego życia, mogą być nasadzone jako uzupełnienie tła wg mnie...Elfir popraw mnie w razie czego

a co myślisz o np świdośliwie kanadyjskiej (amelanchier canadensis)? warunki masz dla niej świetne, rośnie szybko, wysoko, kwitnie wiosną, wytrzymała do bólu na wszystko, ładnie się przebarwia i owocki smaczne, możesz ciąć, formować przy ścianie - myślę o rozpięciu jej na ścianie i ew. przycinaniu.

To naprawdę ładny i niewymagający krzew, szkoda, że rzadko sadzony, moda go wyparła :-?

no i jeszcze chyba coś "reprezentacyjnego" - jeśli cofniesz wgłąb bramę (wejście też?), to w narożniku od ulicy coś fajnego by się przydało, światła tam trochę będzie, może róża pnąca albo żywotnik, w każdym razie coś co też zasłoni od ulicy te ściany. Widziałam, że doskonale sobie radzi na północno-wschodniej ścianie róża Flammentanz.

Zrób sobie jakiś szkic ile zostanie do zagospodarowania na zieleń i zaproponuj sama, ogrodników i pasjonatów tu sporo to jakoś zweryfikują twoje dzieło