Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co tam urośnie? jak to zakryć?

Recommended Posts

to teraz mam mętklik w głowie

próbowałam rozplanoać to na działce

wychodzi mi tak..

1 wersja - więcej kostki brukowej, bo niby symetria.. wszystko geometryczne.. ale jakoś tak.. sztucznie?

2. wersja nieco zaokrąglona, mniej kostki brukowej

czy lepiej?

3. do dowolnej aranżacji osoby chętnej do pomocy w ww kwestii

czy cofnięcie bramy wgłąb działki to dobry pomysł?

http://images38.fotosik.pl/274/1f388e17e3b11fe4m.jpg

Lepiej wygląda wersja z wiekszą ilością kostki - tak łagodnego łuku nie będzie w terenie widać, powstanie raczej wrażenie, ze ktostke kładziono po pijaku :)

Pytanie tylko, czy potrzeba tobie aż tyle miejsc parkingowych? bo wersja z zaokrągleniami ma mniejszy parking i dlatego mniej kostki.

a może śmietnik i drewutnię tam wrzucić, ale ja myślałam, żeby śmietnik wysunąć w stronę ulicy,

patrząć od waszego domu wzdłuż tych budynków - drewutnia, wejście do śmietnika przed bramą wjazdową, przód ogrodzenia śmietnika mw w linii frontu.

Jakbyś się bardzo uparła to furtkę możnaby zrobić w linii ścianki śmietnika za bramą wjazdową (prostopadle do bramy wjazdowej), ale to zależy jak głęboko cofasz bramę wjazdową,

bardzo się starałam napisać czytelnie :wink:

o takim mw rozwiązaniu myślałam, tylko zamiast zielonego dałabym drewutnię, (pomiędzy coś zielonego co właziłoby na śmietnik i ścianę), wtedy w tym narożniku bliżej domu gdzie był śmietnik/gospodarczy robi się fajny kąt i funcje są wydzielone

pytałaś

czy cofnięcie bramy wgłąb działki to dobry pomysł?

moim zdaniem to konieczność, przecież musisz zaparkować samochód przed otworzeniem bramy

Rzeczywiście, mogłoby coś takiego być, przed wjazdem na działkę mam jeszcze nieco miejsca dlatego mozna śmietnik cofnąc aż do linii 2 pierwszysch domów.

A co to jest to po drugiej stronie śmietnika?

Nie bardzo zrozumiem tego połączenia bramy z częscią smietnikową..

Dusia.. drewutnia jest na stałe.. nie przeniosę jej niestety.

nie wiem, o które miejsce pytasz ale chyba chodzi o furtkę

Patrząc od ulicy - wchodzisz wjazdem, przed bramą po prawej masz furtkę (drzwi furtki otwierane tak jak Elfir narysowała), mijasz bramę bez jej otwierania.

Z zielenią bezpośrednio za ścianką śmietnika można kombinować w zależności ile wyjdzie miejsca - żeby brama nie była za głęboko.

masz jakiś inny pomysł? w tej chwili brama na zdjęciu w świetle ma na moje oko z 4 m i moim zdaniem nie może być węższa, furtka, brama i śmietnik w linii frontu moim zdaniem się nie zmieszczą tak, żeby swobodnie wjeżdżać. Na razie nie patrz że jest brzydko, tak wymyśl, żeby było wygodnie żyć, a zielsko i tak posadzisz i zarośnie ścianę. Spróbuj to rozrysować w dwóch wariantach - tak jak Elfir narysowała i na 6,5m furtka, brama, śmietnik - wykorzystując istniejące słupki od furtki. Jak rozrysujesz to popytaj w wymianie doświadczeń, może tam chłopaki co mądrego podpowiedzą

sorki, że ja najpierw o funkcjach a potem o roślinach, ale co masz potem pluć sobie w brodę, no chyba że zawracam Ci głowę tym śmietnikiem, to przepraszam, bo nie moja sprawa

Jak się ostatecznie zdecydujesz to zrób szkic z Twoją propozycją roślin i pokaż