Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W ktorym miejscu klas podlogowke w garazu ?

Recommended Posts

Witam

Mam garaz dwustanowiskowy, z przodu brama 4 m, z tylu dwa okienka po bokach i drzwi na ogrod posrodku. Po bokach garazu beda jakies polki najprawdopodobniej.

Pytanie : w ktorym miejscu klasc podlogowke ? Cala przestrzen wewnetrzna garazu (bez miejsc pod polkami) ? Czy moze jakos tak zgrubsza wyliczyc aby tez "ominac" stojace samochody w srodku ? Bo w sumie czy to dobrze podgrzewac pod samochodem i opony itp ?

Oczywiscie pomijam temat wyliczenia mocy. Chodzi mi tylko o same punkty gdzie ta podlogowka ma grzac.

Fantom

...zadziała "pompa ciepła", będziesz miał temperaturę wyższą, bez dodatkowych kosztów

Popieram, zero styropianu na podłogę w garażu i pobierać te ciepełko z gruntu +5stC wystarczy. Oczywiście trzeba wtedy mieć dobre ocieplenie fundamentów + sufitu i ściany w garażu od strony ogrzewanych pomieszczeń.

z tą podłogą to bym się tak nie podniecał, najmniej się ona do tego dołoży

natomiast z pewnością wydoisz z ciepła pomieszczenia przylegające na tyle, że będziesz miał te upragnione +10stC w garażu

niemniej - istnieje malutkie ryzyko powikłań wilgociowych w tych pomieszczeniach, ale wcale to nie musi mieć miejsca

Mam grzejnik w garażu dwustanowiskowym dość duży, ale na osobnym obiegu. Włączam go w sytuacjach awaryjnych tzn np kiedy temperatura w kominku z płaszczem wodnym za nadto się podniesie i grozi mi zagotowanie wody, działa jak dodatkowy zawór bezpieczeństwa. Ponieważ w garażu mam również licznik wody kiedy temperatura na zewnątrz była bardzo niska (koło

-20) również go odpalałam.

Mam system mieszany podłogówka z grzejnikami i według mnie to dobre rozwiązanie. Podłogówkę w garażu uważam za raczej chybiony pomysł.

Gość Flawia

ja właśnie robię projekt garażu dwustanowiskowego wolnostojącego i doszłam do wniosku,że sama gruba izolacja nie wystarczy, źródło ciepła musi być. Ciekawy pomysł z grzaniem od nieizolowanego gruntu,ale chyba trudne do utrzymania gdy ze dwa razy dziennie otwieramy bramę garażową... Za to spodobał mi sie pomysł wtapiania w beton elektrycznych mat na podjeździe. Co mi szkodzi żeby taka elektryczna mata "wchodziła" z podjazdu do garażu? Akurat gdy będzie potrzeba ogrzać podjazd to i będzie potrzeba dogrzać garaż. I nie trzeba doprowadzać do garażu instalacji c.o. czy wodnych...

Gdybym się nie wgryzła w temat wymogu pięciu stopni dla garażu to też bym uważała podłogówkę w garażu za fanaberię. A teraz uważam, że garaż to dobre miejsce dla podłogówki! :p Ciekawe czy solar na garażu mógłby zasilać ogrzewanie podłogi, tylko co w przypadku zacienienia garażu czy pochmurnej zimy... Nie wiem czy da się i rurki solarne i elektryczną matę grzewczą, no chyba że te rurki byłyby nie w podłodze , ale szkoda miejsca wzdłuż ścian...

pomijając już kwestię utrzymania temp. w garażu, to jak wyłączysz ogrzewanie podjazdu i przyjdzie mróz to możesz przed bramą nie wyhamować ...

No chyba, że ktoś grzeje non stop albo wytrze szmatką do sucha :roll:

A w temacie mam mały grzejnik przy samej bramie, użyłem 2x w ciągu sezonu jak na zewnątrz spadło poniżej -20stC, bo przy bramie temp spadła do 0.

Nie wiem po co garaż ogrzewać, a już podłogówką ?