szczukot 24.03.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 WitamMam garaz dwustanowiskowy, z przodu brama 4 m, z tylu dwa okienka po bokach i drzwi na ogrod posrodku. Po bokach garazu beda jakies polki najprawdopodobniej.Pytanie : w ktorym miejscu klasc podlogowke ? Cala przestrzen wewnetrzna garazu (bez miejsc pod polkami) ? Czy moze jakos tak zgrubsza wyliczyc aby tez "ominac" stojace samochody w srodku ? Bo w sumie czy to dobrze podgrzewac pod samochodem i opony itp ?Oczywiscie pomijam temat wyliczenia mocy. Chodzi mi tylko o same punkty gdzie ta podlogowka ma grzac. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.03.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Trudności w myciu podłogi gdzie wyschnie błoto z auta. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.03.2010 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ale co z tego wynika ? Czyli jednak w pozblizu aut nie robic ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.03.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 a masz potrzebę ogrzewania garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 25.03.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Nie możesz dac po prostu zwykłego grzejnika? I jest dużo racji w tym myciu podłogi bo wszystko będzie błyskawicznie schnac. Po drugie zeby ogrzac garaż na dwa auta (pewnie ze 30m2) to tej podlogowki sporo trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 25.03.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Pytanie : w ktorym miejscu klasc podlogowke ? Cala przestrzen wewnetrzna garazu (bez miejsc pod polkami) ? Co to ludzie nie wymyślą, w garażu podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 25.03.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Robiąc podłogówkę rezygnujesz z przyjemnego chłodu latembo musisz zrobić izolację podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.03.2010 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Lekko wolalbym miec mozliwosc dogrzania - powiedzmy do tych 10 st. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 25.03.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Podłogówka w garażu na marnotrawstwo kasy i ciepła.Pomimio,że mam "wyjście" na grzejnik nawet go nie założyłem bo nie ma takiej potrzeby.Odradzam ze względów ekonomicznych i użytkowych ogrzewania garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.03.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 to nie rób podłogówki i nie izoluj go (garażu) od chałupyzadziała "pompa ciepła", będziesz miał temperaturę wyższą, bez dodatkowych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 25.03.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ...zadziała "pompa ciepła", będziesz miał temperaturę wyższą, bez dodatkowych kosztów Popieram, zero styropianu na podłogę w garażu i pobierać te ciepełko z gruntu +5stC wystarczy. Oczywiście trzeba wtedy mieć dobre ocieplenie fundamentów + sufitu i ściany w garażu od strony ogrzewanych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.03.2010 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ostatnio wlasnie poruszylem ten temat (zero styro w garazu) i nikt mnie nie poparl Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.03.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 z tą podłogą to bym się tak nie podniecał, najmniej się ona do tego dołożynatomiast z pewnością wydoisz z ciepła pomieszczenia przylegające na tyle, że będziesz miał te upragnione +10stC w garażuniemniej - istnieje malutkie ryzyko powikłań wilgociowych w tych pomieszczeniach, ale wcale to nie musi mieć miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 25.03.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Barbossa ma rację. Jednak, jeśli nad garażem będzie pomieszczenie użytkowe proponuję zaizolować sufit. Mam nieogrzewany 2 stanowiskowy w bryle. Przy -20 na zewnątrz da się utrzymać ok 0 wewnątrz. Ściana wewnętrzna stanowi wystarczające ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.03.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Mam juz ta sciane ocieplona Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 25.03.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ja zakładam, że wsadzę do garażu grzejnik, tylko że go będę zasilał z nitki glikolowej. tak więc będę nim grzał jak tylko będę potrzebował podgrzać garaż np. gdy będę miał coś zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 25.03.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Mam grzejnik w garażu dwustanowiskowym dość duży, ale na osobnym obiegu. Włączam go w sytuacjach awaryjnych tzn np kiedy temperatura w kominku z płaszczem wodnym za nadto się podniesie i grozi mi zagotowanie wody, działa jak dodatkowy zawór bezpieczeństwa. Ponieważ w garażu mam również licznik wody kiedy temperatura na zewnątrz była bardzo niska (koło -20) również go odpalałam.Mam system mieszany podłogówka z grzejnikami i według mnie to dobre rozwiązanie. Podłogówkę w garażu uważam za raczej chybiony pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 25.03.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ja właśnie robię projekt garażu dwustanowiskowego wolnostojącego i doszłam do wniosku,że sama gruba izolacja nie wystarczy, źródło ciepła musi być. Ciekawy pomysł z grzaniem od nieizolowanego gruntu,ale chyba trudne do utrzymania gdy ze dwa razy dziennie otwieramy bramę garażową... Za to spodobał mi sie pomysł wtapiania w beton elektrycznych mat na podjeździe. Co mi szkodzi żeby taka elektryczna mata "wchodziła" z podjazdu do garażu? Akurat gdy będzie potrzeba ogrzać podjazd to i będzie potrzeba dogrzać garaż. I nie trzeba doprowadzać do garażu instalacji c.o. czy wodnych... Gdybym się nie wgryzła w temat wymogu pięciu stopni dla garażu to też bym uważała podłogówkę w garażu za fanaberię. A teraz uważam, że garaż to dobre miejsce dla podłogówki! Ciekawe czy solar na garażu mógłby zasilać ogrzewanie podłogi, tylko co w przypadku zacienienia garażu czy pochmurnej zimy... Nie wiem czy da się i rurki solarne i elektryczną matę grzewczą, no chyba że te rurki byłyby nie w podłodze , ale szkoda miejsca wzdłuż ścian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.03.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 pomijając już kwestię utrzymania temp. w garażu, to jak wyłączysz ogrzewanie podjazdu i przyjdzie mróz to możesz przed bramą nie wyhamować ... No chyba, że ktoś grzeje non stop albo wytrze szmatką do sucha A w temacie mam mały grzejnik przy samej bramie, użyłem 2x w ciągu sezonu jak na zewnątrz spadło poniżej -20stC, bo przy bramie temp spadła do 0. Nie wiem po co garaż ogrzewać, a już podłogówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.03.2010 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Co do samej podlogowki : czy czasami komus nie przyszlo do glowy, ze w calym domu mozna miec podlogowke ? To kaloryfer w garazu zupelnie nei pasuje do systemu grzewczego (o zajmowanym miejscu i za duzej powierzchni na jeden kaloryferek nie wspomne) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts