Mice 25.03.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Co do samej podlogowki : czy czasami komus nie przyszlo do glowy, ze w calym domu mozna miec podlogowke ? To kaloryfer w garazu zupelnie nei pasuje do systemu grzewczego (o zajmowanym miejscu i za duzej powierzchni na jeden kaloryferek nie wspomne) Fantom Może i przyszło tylko, że kilkoma m2 podłogi nie ogrzejesz garażu do +15 więc wg mnie szkoda kasy. No i druga sprawa, mój grzejnik był zasilany temp. max 35stC czyli +/- tyle ile podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 25.03.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 można jeszcze rozważyć kurtynę powietrzną działającą podczas otwarcia garażu i chwilę po zamknięciu, ale matę elektryczna w betonie chyba i tak zrobię, najwyżej nie będę używać...Co do śliskich ogrzewanych podjazdów to będę szukać informacji. Może zrobić głębokie koleiny żeby mnie śliskość nie zniosła w bok przy wjeździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.03.2010 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ja nie chce miec 15 stopni. Wystarczy mi cos kolo 10. A przy takiej temp w grzejniku jaka miales to ten garaz ile mial stopni na drugim koncu ? I jakiej wielkosci kaloryfer ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.03.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ja nie chce miec 15 stopni. Wystarczy mi cos kolo 10. A przy takiej temp w grzejniku jaka miales to ten garaz ile mial stopni na drugim koncu ? I jakiej wielkosci kaloryfer ? Fantom Grzejnik ztcp 40/90 V22, w garażu było +3 do +5 w największe mrozy. Przy samej bramie tak jak pisałem okolice 0 ale ze względu na wloty powietrza na potrzeby wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 25.03.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ja również mam garaż dwustanowiskowy, a że lubię sobie podłubać w warsztacie który w tym garażu będzie robię tam podłogówkę. Robię ją dlatego że w całym domu będzie tylko podłogówka, więc niska temp. czynnika grzewczego. Rozstaw rur dla temperatury 15 stopni mam wyliczony na 30cm, w sumie około 100mb rury.Rura będzie w meandrze na całej powierzchni garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.03.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Przed dwoma laty montowałem pompę ciepła do domu z podłogówką także w garażu, nie ma ani jednej sztuki grzejnika w całym budynku.Pętla garażu jest tylko leciutko otwarta, żeby był minimalny przepływ. Pomysł nie jest tak do końca chybiony, przecież podgrzewanie garażu kosztuje, nieważne czy grzejnikiem jest nieizolowana ściana sąsiadującego pokoju czy zwykły grzejnik czy kawałek podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 25.03.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ja również mam garaż dwustanowiskowy, a że lubię sobie podłubać w warsztacie który w tym garażu będzie robię tam podłogówkę. Robię ją dlatego że w całym domu będzie tylko podłogówka, więc niska temp. czynnika grzewczego. Rozstaw rur dla temperatury 15 stopni mam wyliczony na 30cm, w sumie około 100mb rury. Rura będzie w meandrze na całej powierzchni garażu. więc nie jestem sam cały garaż w podłogówce na osobnym obiegu tyle, że rozstaw rurek co 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.03.2010 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Bo prawda jest taka ze i tak trzeba grzac. A czy ktos to zrobi przez sciane czy kaloryferem czy podlogowka to inna sprawa. Pierwsze ma ta wade, ze tracimy troche kontole w przylegajacych pomieszczeniach. Moze byc roznica temp w roznym miejscu np pokoju, a sciana mega zimna.Drugi mi nie pasuje, Bo na duzy garaz (mam 40m2) w jednym miejscu bede mial 10 st a na koncu bede mial 0. No i zajmuja drogocenne miejsce na scianie (szafki itp).A ze wszedzie mam podlogowke na dole, to w garazu tez ja zrobie. Tylko gdzie ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 26.03.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 A ze wszedzie mam podlogowke na dole, to w garazu tez ja zrobie. Tylko gdzie ?? mam w całym garażu i nie przewiduję kłopotów. Raz, że przecież i tak trzeba dać siatkę + uplastyczniacz a dwa, że nacisk koła samochodu nie jest aż tak wielki aby coś zniszczyć (po nodze auto przejedzie i noga cała ) Panowi co mi dzisiaj robili miksokreta absolutnie nie byli zdziwieni podłogówką w garażu a hydraulicy kładący rurki również....zakładam zatem, że nie raz się z tym spotkali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.03.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Panowi co mi dzisiaj robili miksokreta absolutnie nie byli zdziwieni podłogówką w garażu a hydraulicy kładący rurki również....zakładam zatem, że nie raz się z tym spotkali Klient nasz PaN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 26.03.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Czytam forum muratora już dobrą chwilę,ale kolega @Szczukot jest moim rekordzistą pod względem założonych tematów.Dlatego wpadło mi to w oko,bo często jego pytania pokrywają się w czasie z pytaniami jakie sam sobie zadaję.Jak dla mnie szkoda ,że nie ma funkcji "powiadom mnie o tematach założonych przez użytkownika @szczukot" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misialki 26.03.2010 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 My również mamy garaż dwustanowiskowy w bryle budynku i w garażu podobnie jak w całym domu będzie podłogówka. Te pare metrów rury więcej to są żadne koszta a temperatura czynnika dużo mniejsza niż w przypadku grzejnika i nie trzeba nic mieszać w układzie. Ponadto w garażu licznik wody i przy dużych mrozach tej zimy temperatura spadała poniżej zera i musiałem dogrzewać grzejnikiem olejowym aby nie zamarzło. Garaż na osobnej pętli i tylko do grzania w awaryjnych sytuacjach. Nie planuje grzać powyżej 5st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.03.2010 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Czytam forum muratora już dobrą chwilę,ale kolega @Szczukot jest moim rekordzistą pod względem założonych tematów.Dlatego wpadło mi to w oko,bo często jego pytania pokrywają się w czasie z pytaniami jakie sam sobie zadaję.Jak dla mnie szkoda ,że nie ma funkcji "powiadom mnie o tematach założonych przez użytkownika @szczukot" A dziekuje Poruszam zawsze jakies "dziwne"teamty ktore mnie mecza. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts