Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom w Wielkim Lesie

Recommended Posts

Po kolei, do późnej starości, będę przeglądał dzienniki budowy. Każdy jest ciekawy.

Wasz domek bardzo mi się podoba, szarości jak już w innym wątku pisałem wybitnie w moim guście.

Trzymam kciuki za wiosenne prace ogródkowe i czekam na zdjęcia.

Jeszcze - elewacja rewelacyjna, a lampy - zostawcie ;-)

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

XxMartaxX , Elfir, Kasia Wojtek, dziękuję bardzo.

Kryształki na pewno zmienię, bo w tej chwili spodobała mi się prostota. Taka jaką mamy w łazience. Myślę, że moje ukochane pianino na takim prostym tle bez ozdóbek byłoby bardziej podkreślone. Żyrandol wystarczy jako nawiązanie i tapeta w nuty w kuchni.

Zasłony w salonie też mi się nie widzą. Lepiej wyglądałyby jaśniejsze, bez wzorów.

Elfir, dziękuję za linka. Zaraz pooglądam sobie.

(Edit)Pooglądałam. Zbyt błyszczące wnętrze jak dla mnie ;) Nie lubię stali i szkła, a szczególnie skór, których za darmo nawet nie chce w naszym domu.

Ale połączenie nowoczesności z klasyką bardzo mi się podoba.

Edytowane przez wkwb

• 3 weeks później...

Pięknie, pięknie i jeszcze raz pięknie :jawdrop:

Przeczytałam cały dziennik - bardzo przydatne informacje jeśli chodzi o ceny.

Projekt domu bardzo mi się podoba - prosty, funkcjonalny, bez zbytecznych kosztownych bajerów. Pewnie gdybyśmy budowali do od początku a nie rekonstruowali naszą chałupkę, to pewnie zdecydowalibysmy się na cos takiego.

• 1 month później...
  • 5 months później...
  • 4 months później...
Trochę czasu minęło, więc... ponawiam pytanie:yes:

Działka jeszcze mało zagospodarowana. Nie ma ogrodzenia, podjazdu. Jest trawnik na całości, parę drzewek. Ruszamy z dalszymi robotami (ogród, ogrodzenie, ścieżki, podjazd) wiosną, pewnie w kwietniu lub maju. Mamy plan ogrodu (zrobił znajomy projektant ogrodów) i plan zagospodarowania działki (ścieżki, podjazdy etc).

• 1 month później...
Następnie - 18 marca - na placu boju pojawiła się ekipa wiercąca studnie:

Wiercili, wiercili, aż się dowiercili Jak widać poniżej, wody nam nie zabraknie. Wg oceny studniarzy, możemy bez żadnego problemu pompować 5-6 m3/h (5-6 tys litrów!).

Studnia wywiercona na głębokość 29 m. Woda niestety zawiera dużo Fe i Mn ...

Mam pytanie. Jaki był koszt wykopania studni? I z jakkich powodów była kopana - bo tak chcieliście czy brak możliwości podłączenia do wodociągu?

Jak rozwiązaliście problem z nadmiarem Fe i Mgn?

• 1 month później...
Jaki był koszt wykopania studni?

Jeśli dobrze pamiętam, to równo 100 zł/m, w tym rura pcv.

I z jakkich powodów była kopana - bo tak chcieliście czy brak możliwości podłączenia do wodociągu?

Jedno i drugie.

Jak rozwiązaliście problem z nadmiarem Fe i Mgn?

Zainstalowaliśmy odżelaziacz - stąd http://www.ekomech.pl - ostatnio robione badania wody z naszych kranów potwierdziły że jest idealna do picia.

Witaj wkwb

Bardzo ale to bardzo podoba mi się Twój domek ;). Twój dziennik przeczytałam chyba z 7 razy a na elewację nie mogę się napatrzeć - idealnie w moim guście (u mnie będą te same kolorki elewacji tylko okna białe ze szprosami):). Budujemy coś podobnego w związku z czym mam prośbę o podanie długości/szerokości samego domu bez garażu oraz jaki macie kąt nachylenia dachu, nasz będzie miał 15,5X10,5 m a nad dachem się zastanawiamy 30-35st hmm

Gratuluje pięknego domku

pozdrawiam

Asia

• 1 month później...
Witaj wkwb

Bardzo ale to bardzo podoba mi się Twój domek ;). Twój dziennik przeczytałam chyba z 7 razy a na elewację nie mogę się napatrzeć - idealnie w moim guście (u mnie będą te same kolorki elewacji tylko okna białe ze szprosami):). Budujemy coś podobnego......

Asia

Witam się i ja .

Bardzo mi się podoba elewacja:yes: ( i ogólnie cały domek) . Mamy z mężem na forum upatrzone dwie elewacje jako inspiracje Twoją i Agalind.:D

Też będziemy budować podobny budynek , tylko jeszcze o połwę dłuższy:D

Będziemy go chcieli skrócić optycznie poprzez wstawki szarości ( jak u Ciebie):yes:

Pozdrawiam:)

• 1 month później...

Dziękujemy bardzo.

Kąt nachylenia dachu to 35%.

(Teraz pisze żona) Zmieniliśmy jakiś czas temu rolety w oknach w kuchni, na normalne, okienne, ciemnoszare oraz powiesiliśmy lambrekin i zazdrostki (proste, bez wzorów, białe, wykończone szarą lamówką). O wiele lepiej to wygląda niż ta roleta w kwiaty z decorii, która swoją drogą po kilku tygodniach się porwała.

Teraz zastanawiam się nad zmianami w pozostałych oknach (w całym domu). Jakie zasłony, firanki. Chciałabym coś krótkiego, tylko do poziomu parapetów, żeby nie zasłaniało kaloryferów. Jedynie w oknie balkonowym musi być coś do ziemi, wiadomo. Nie mam pomysłów...

Edytowane przez wkwb

• 4 weeks później...
  • 3 months później...
  • 5 months później...

Witam.

Ja jestem właśnie na etapie kupna projektu Słoneczny 2 ale bez garażu niestety.

Przeczytałem od deski do deski cały Wasz dziennik budowy i muszę przyznać że świetnie napisany.

Wiele jest w nim podsumowanych kosztów, które utwierdzają mnie w tym że można jednak postawić ten domek za ok 250 tyś złotych :)

W moim projekcie z pewnością zrezygnuję z kominka bo będę instalował CO na gaz.

Bardzo spodobał mi się Twój pomysł z montażem rekuperatora i niezbędnych do tego części, dlatego też miał bym do Ciebie prośbę/ pytanie.

Czy był byś skłonny udostępnić mi prywatnie (drogą mailową)Twój schemat instalacji rekuperatora i wszelkich szczegółów z tym związanych ?

Nie ukrywam że też będę chciał montować we własnym zakresie rekuperację :) . Zawsze kilka złotych będę już mógł zainwestować w wyposażenie.

Fajnie by było jak byś napisał kilka zdań na temat tego jak poszła Ci regulacja całej instalacji, czy napotkałeś trudności z tym związane.

• 7 months później...

W pierwszej kolejności chciałabym się przywitać w Twoim dzienniku.

Dokończone płytki tarasowe (lśnią bo padał deszcz - oczywiście są chropowate i matowe):

http://i42.tinypic.com/144cis.jpg

Jeśli byłaby możliwość chciałabym poprosić o zdjęcia stanu obecnego tarasu, ponieważ sama się zastanawiam nad płytkami, mąż jest za kostką brukową - jak się sprawują takie płyteczki na tarasie.

Pozdrawiam

Kasia

• 1 month później...