Mymyk_KSK 24.03.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Tylko nie strzelajcie, błagam! Jak tam stan Waszych roślin po zimie? U mnie ekstremalnie było -25'C przy gruncie i bałam się że padnie mi więszkość świezo posadzonej młodzieży. Dziś zrobiłam pierwszy po-zimowy przegląd i póki co wiem na pewno że padł 1 różanecznik i rozmaryn, co do którego to się nawet nie łudziłam, że przeżyje. Figa i trawa pampasowa nie dają póki co znaku życia - ale mają prawo jeszcze spać, albo może - jakby co - odbiją od korzenia.. Bałam się o hortensję pnącą, ale bez potrzeby za to nie bałam się o bluszcz - a ten coś wygląda niewyraźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 24.03.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 mam ten sam problem z bluszczem... licze ze jeszcze jakos odzyje. 2 tuje nie wytrzymały zimy. jak na tą chwile to chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agip 24.03.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 a odkrywacie już rosliny? moje nadal w ubrankach, a są to moje pierwsze nasadzenia i nie wiem czy już je rozbierać? - mam różę na pniu, hortensję i hibiskusy sprawdziłam póki co różę i przeżyła, miliny wyglądają jak suche badylki, a najbardziej boję się o hibiskusy, ale jeszcze do nich nie zaglądałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 24.03.2010 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 ja już zdjęłam 3 tygodnie temu - okrylam tylko fige i trawe pampasową i musiałam im zdjąć okrycie, bo tam gdzie rosną (przy południowej ścianie domu) było w słońcu +25'C! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.03.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 U nas : - trawnik - zrujnowany - wdała się pleśń pośniegowa - ponad połowa trawnika / całość to 1000m2 / to tragedia - hebe - wszystkie przemarzły - perukowiec podolski - śnieg go złamał u nasady - prawdopodobnie nic z niego już nie będzie - róże - pomimo okrycia wszystkie w 80% przemarzły - może odbiją - zobaczymy - klon palmowy - wygląda na wyschniętego - delikatnie sczerniał - ale zobaczymy - wisterie - suche i sczerniałe badyle - ale może odbiją - twarde są sztuki / u nas max to było -26 stopni / A poza tym wszystko raczej przeżyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agip 25.03.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 no to dzisiaj w takim razie wszystko odkryję i może zawinę ponownie na ogrodników trawniki u wszystkich wyglądają tragicznie, ale wertykulator, nawóz i będą jak nowe u mnie hebe też przemarzło, zrobiło się czarne i już zwątpiliśmy czy nie posadziliśmy na ogrodzie domowej roślinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 25.03.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 U mnie chyba padł kilkuletni klon, bo nie wygląda dobrze. Poza tym śnieg złamał główny pęd 3-letniej magnoli gwiaździstej - szkoda bo ją lubię i na pewno pokrój drzewka juz nie będzie tak ładny a magnolie wolno rosną Reszta okarze się trochę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agip 25.03.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 a ja w między czasie odkryłam roślinki i niestety hibiskus wielkokwiatowy jest totalnie nieżywy, drugi wydaje się ok., ale niestety pędy róży zmarzły na długości aż 3/4 i teraz moje pytanie co mam z nimi zrobić? Przyciąć do miejsca gdzie gałązki żyją, czy zostawić? Hortensja zimę przeżyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 25.03.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 mi też częściowo przemrzł jeden krzew - wszystko powyżej śniegu zmarzło - i tu mam problem - do tej pory myślałem , że nazywa się suchokrzew lub podobnie ale chyba nie ma czegoś takiego - jest zimozielony, z drobnymi listkami bardzo podobnym do bukszpanu ale inaczej rośnie - jest większy, bardziej rozłożysty a gałązki mają wygląd bardziej zdrewniałych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 25.03.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Mi hebe przemarzło, ale od korzenia puszcza nowe gałązki. Wycięłam wszystko co było nad ziemią i czekam... Reszta ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 25.03.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 mi też częściowo przemrzł jeden krzew - wszystko powyżej śniegu zmarzło - i tu mam problem - do tej pory myślałem , że nazywa się suchokrzew lub podobnie ale chyba nie ma czegoś takiego - jest zimozielony, z drobnymi listkami bardzo podobnym do bukszpanu ale inaczej rośnie - jest większy, bardziej rozłożysty a gałązki mają wygląd bardziej zdrewniałych Jest suchodrzew inaczej wiciokrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 25.03.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 mi też częściowo przemrzł jeden krzew - wszystko powyżej śniegu zmarzło - i tu mam problem - do tej pory myślałem , że nazywa się suchokrzew lub podobnie ale chyba nie ma czegoś takiego - jest zimozielony, z drobnymi listkami bardzo podobnym do bukszpanu ale inaczej rośnie - jest większy, bardziej rozłożysty a gałązki mają wygląd bardziej zdrewniałych Jest suchodrzew inaczej wiciokrzew FAKTYCZNIE ! Suchodrzew mirtolistny. Jedna literka a czyni różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kapibara 25.03.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Witam, u mnie azalie posadzone na jesieni przetrwały i mają pąki kwiatowe / przynajmniej tak to wygląda /, róże pomarzły, ale na razie nie ścinam,może odbiją, cyprysiki lawsona sadzone jesienią pomarzły do wysokości pokrywy śniegu czyli jakieś 30 cm nad ziemią, trawnik chyba dojdzie do siebie.... Przy okazji nie wiem czy dobrze zrobiłam ale te nieszczęsne cyprysiki powycinałam do zdrowych gałęzi przez co nie wyglądają już jak stożki, raczej jak krzaczory, ale szkoda mi ich było wyrzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 26.03.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Wymarzły wszystkie lawendy francuskie. Wąskolistne bez strat.Hortensje w większości przetrwały, widziałam tylko 2 podejrzane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 29.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 W moim ogrodzie też nie obeszło się bez strat.Zmarzły wszystkie 2 rododendrony i chyba 1 grusza (sadzona wiosną zeszłego roku). Wszystko inne OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.03.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 hm hibiskus , rododendron (malutki, z marketu ) żyją, azalia też, ma paczki nawet. wrzosy żyły jak śnieg stopniał a teraz wyglądają gorzej. Ciekawe dlaczego.. obie hortensje już startują, trawa pampasowa nie, ale może śpi. Wszystkie tuje mają się świetnie ale najlepiej wyżyły bratki. Nie dość, że PĄCZKI przezimowały pod śniegiem, to jak się stopił od razu rozwinęły kwiatki, mam na rabatce już śliczne, rozwinięte, gotowe bratki Nie przetrwał za to cyprysik. Słabo go owinęłam, tam gdzie był zakryty, to ma trochę zielonego, tam gdzie odkryty (czubek) - suchy. Lawenda jedna jest OK a druga szara.. może odbije? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 29.03.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Nie przetrwały (chyba) laurowiśnie - mają brązowe, suche liście. Zające ogryzły 2letnia gruszę - jedyne drzewko nie owiniete włókniną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nat-ka 29.03.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Czekam jeszcze aż ruszą pączki, ale już widzę, że wszystkie róże muszę wystrzyc jak rekrutów do gołej skóry. Do kopczyka znaczy. Co było w kopczyku to zielone, co powyżej to zmarzło. Więc wszystkie pnące róże do golenia Jesienią usypię im Kopiec Kościuszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Arabella - uschnięte liście laurowiśni o niczym nie świadczą. Pędy mogą być zywe lub roślina odbije od korzenia. EZS - jaki miałaś cyprysik? Czy czasem nie Chamaecyparis lawsoniania "Elwoodii"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.03.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 EZS - jaki miałaś cyprysik? Czy czasem nie Chamaecyparis lawsoniania "Elwoodii"? sęk w tym, że nie wie, jaki. Kupiłam go jako "iglak mix" w markecie tylko dlatego, że był prześlicznie jasnozielony. A w czasie lata urósł mi z 50 cm! ładny był.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts