Elfir 29.03.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 to jest elwoodi:http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/89/2c/ebbc59d11521b9f4027921fec358-Chamaecyparis%20lawsoniana%20%20%27Ellwoodii%271.jpg a to Alumiihttp://images.kurowski.pl/foto/chamaecyparis_lawsoniana_alumii.jpg Elwoodi na 100% nie przetrwa naszej zimy. Alumii całkiem nieżle ją znosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.03.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 A masz coś w kolorze jadowitej zieleni? Bo te twoje za mało zielone są... Mój był wręcz żółto-zielony. Znowu je widzę w marketach i znowu "iglak mix" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.03.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 to mój bluszcz http://img704.imageshack.us/img704/844/bluszczs.jpg liście opadną, ale odbije Przez chwilę liście będą mniejsze. Te uschnięte opadną. cyprysiki lawsona od góry do połowy brązowe lawendy francuskie - całe były pod śniegiem są ok machonia - chyba już tym razem nie podniesie się. Po poprzednim przemarznięciu odbiła, ale to już nie były te krzewy co wcześniej ogniki - jeden chyba całkiem padł, drugi o dziwo nisko nad ziemią się zieleni i to taką nową zielenią berberysy różnie. Część wygląda jak uschnięta, ale berberys Juliany to co miał nad śniegiem całkiem uschło, co było pod śniegiem pięknie zielone dziurawiec - z nim nigdy nie wiadomo - dziś widziałam, że z korzeni biją nowe pąki, więc nawet jak góra zmarzła, wybije nowymi pędami Jeżyny liście uschnięte mają ale im nic to hortensja ogrodowa, nadal okryta włókniną i nie odkrywam jej aż do zimnej Zośki - odwdzięcza się fantastycznym kwitnieniem. Wcześniej gdy tylko się pospieszyłam, wiosenne przymrozki ważyły jej pąki i było po ptokach Jeszcze prusznik przykryty jest agrowłókniną, ale nawet nie zaglądałam do niego I tak czekam z ostateczną oceną roślin do ogrodników - wtedy się tak naprawdę okaże A mąż posiał dziś trawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 A masz coś w kolorze jadowitej zieleni? Bo te twoje za mało zielone są... Mój był wręcz żółto-zielony. Znowu je widzę w marketach i znowu "iglak mix" Moze Elwoodi Gold? http://www.tracz.pl/images/kat_roslin/iglaste/fot1104.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_B 29.03.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 U mnie pedy roz przemarzly ale nie wszystkie i nie do samego dolu, wiec widac juz pierwsze paki. Jedynie pnaca nie ucierpiala wcale. Jednak wiekszosc zniszczen to zgnile roslinki, ktore mam nadzieje w wiekszosci odbija ale w tym roku nie beda sie prezentowaly zbyt ladnie.Z wrzosy wygladaly idealnie zaraz po roztopach ale szybko zaczely czerniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.03.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 chyba najbliżej czyli i tak nie miałam szans go uratować? A czy to możliwe, żeby ognik zmarzł??? Ma szare uschłe liście ale mam nadzieję, że ten typ tak ma. A może się mylę [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 29.03.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 A czy to możliwe, żeby ognik zmarzł??? Ma szare uschłe liście ale mam nadzieję, że ten typ tak ma. A może się mylę [/i] u mnie posadzony jesienia, ok 1,5 metra wysoki, do ziemi jest bązowy, przy ziemi widac zielone listki. Wygląda więc fatalnie, ale troszke poczekam z radyklanym cięciem. Bo rowniez nie wiem, czy ten typ tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.03.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Ogniki są dość wrażliwe i potrafią definitywnie paść w duże mrozy. Ja jeszcze czekam z oceną... trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 29.03.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Ogniki są dość wrażliwe i potrafią definitywnie paść w duże mrozy. hmmm...., nie wiedzialam trawe wyczesałam i nawiozłam, z dnia na dzien wyglada lepiej roze dosc mocno poobcinałam rododendron ciagle ma liscie na dół, jak podczas mrozow bidna kana chyba zle przechowana, ma plesn ( jest jakis ratunek dla niej? ) nawet irga przemarzła, forsycja chyba nie zakwitnie w tym roku bluszcz zimozielony pomarzniety fragmentarycznie, ale on silna bestia i odbije inne bluszcze: piecioklapkowy i troj- zamarły, znaczy stoją jakos dziwnie cicho... to na razie tyle strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazena66 30.03.2010 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 U mnie padły róże , wiciokrzew japoński, lawenda i chyba rododendron bo wygląda jak uschnięty.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.03.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 (...) trawe wyczesałam i nawiozłam, z dnia na dzien wyglada lepiej(...) Już nawozicie trawnik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 30.03.2010 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 (...) trawe wyczesałam i nawiozłam, z dnia na dzien wyglada lepiej(...) Już nawozicie trawnik ?? Najwyższy czas! Pierwsze nawożenie tuż przed / przy rozpoczęciu wegetacji. Moment rozpoczęcia wegetacji jest dla trawnika dość istotny - decyduje o jego kondycji w nadchodzącym sezonie. Zastosować nalezy nawóz z podwyższoną zawartością azotu, a obniżoną fosforu (wzmaga kwitnienie a to przy trawniku jest raczej niepożądane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.03.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Łomatko - pędzę dzisiaj po nawozy Mymyk - jaki najlepiej zastosować nawóz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 30.03.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam U mnie też ogniki pomarzły i to dość poważnie. Chyba muszę je spisać na straty. Trawa pampasowa - moja ulubiona roślina cienko to widzę mimo, że była dość dobrze osłonięta ale czekam może jeszcze śpi. Róże musiałam ściąć do samej ziemi ale u mnie było -35 więc nie ma się czemu dziwić. Boję się też o katalpę w zeszłym roku na wiosnę sadzona. Na razie nie daje znaku życia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 30.03.2010 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Łomatko - pędzę dzisiaj po nawozy Mymyk - jaki najlepiej zastosować nawóz ? pełną gamę nawozów znajdziesz u Łuckich Proponuję Florovit z podwyższoną zawartością żelaza - nasze gleby (okołokrakowskie znaczy się) mają tendencję do podwyższania pH (zwłaszcza jak się dużo podlewa twardą wodą) co utrudnia pobieranie żelaza, więc lepiej dać go więcej - najlepiej w formie chelatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.03.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Łomatko - pędzę dzisiaj po nawozy Mymyk - jaki najlepiej zastosować nawóz ? pełną gamę nawozów znajdziesz u Łuckich Proponuję Florovit z podwyższoną zawartością żelaza - nasze gleby (okołokrakowskie znaczy się) mają tendencję do podwyższania pH (zwłaszcza jak się dużo podlewa twardą wodą) co utrudnia pobieranie żelaza, więc lepiej dać go więcej - najlepiej w formie chelatu. Mymyk - w temacie podlewania twardą wodą - a jak się ma podlewanie roślin i trawnika woda zmiękczoną ? - tzn po zmiękczaczu jonowymiennym ?? taka woda o około 4dH ?? Ma to jakieś negatywne skutki i przciwwskazania dla wzrostu roślin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 30.03.2010 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 gdybyś miał kwaśną glebę to mógłby być problem, ale na glebach "jurajskich" lepiej podlewać zmiękczoną niż taką - prosto z wodociągu lub studni - która ma mnóstwo wapnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.03.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 gdybyś miał kwaśną glebę to mógłby być problem, ale na glebach "jurajskich" lepiej podlewać zmiękczoną niż taką - prosto z wodociągu lub studni - która ma mnóstwo wapnia. No proszę - właśnie będę instalował zmiękczacz jonowymienny u mnie w domku - i tak myślałem coby spróbowac podlewać wodą zmiękczoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.03.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Aaa obejrzałam mój ognik (nawet dwa) dziś bardzo uważnie i on wcale nie usechł. Ma co prawda uschnięte liście i wygląda, jakby zszedł ale ma też na "skórze" takie strupki dla nowych liści Czyli ten typ tak ma. I ostrożnie z wycinaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 30.03.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Aaa obejrzałam mój ognik (nawet dwa) dziś bardzo uważnie i on wcale nie usechł. Ma co prawda uschnięte liście i wygląda, jakby zszedł ale ma też na "skórze" takie strupki dla nowych liści Czyli ten typ tak ma. I ostrożnie z wycinaniem http://www.madzik.pl/animki/15.gif hura!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts