Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Straty po zimie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to mój bluszcz

http://img704.imageshack.us/img704/844/bluszczs.jpg

liście opadną, ale odbije 8) Przez chwilę liście będą mniejsze. Te uschnięte opadną.

cyprysiki lawsona od góry do połowy brązowe

lawendy francuskie - całe były pod śniegiem są ok

machonia - chyba już tym razem nie podniesie się. Po poprzednim przemarznięciu odbiła, ale to już nie były te krzewy co wcześniej

ogniki - jeden chyba całkiem padł, drugi o dziwo nisko nad ziemią się zieleni i to taką nową zielenią :lol:

berberysy różnie. Część wygląda jak uschnięta, ale berberys Juliany to co miał nad śniegiem całkiem uschło, co było pod śniegiem pięknie zielone

dziurawiec - z nim nigdy nie wiadomo - dziś widziałam, że z korzeni biją nowe pąki, więc nawet jak góra zmarzła, wybije nowymi pędami :lol:

Jeżyny liście uschnięte mają ale im nic to :wink:

hortensja ogrodowa, nadal okryta włókniną i nie odkrywam jej aż do zimnej Zośki - odwdzięcza się fantastycznym kwitnieniem. Wcześniej gdy tylko się pospieszyłam, wiosenne przymrozki ważyły jej pąki i było po ptokach 8)

Jeszcze prusznik przykryty jest agrowłókniną, ale nawet nie zaglądałam do niego

I tak czekam z ostateczną oceną roślin do ogrodników - wtedy się tak naprawdę okaże :wink:

A mąż posiał dziś trawę :roll:

A masz coś w kolorze jadowitej zieleni? :lol: Bo te twoje za mało zielone są... Mój był wręcz żółto-zielony. Znowu je widzę w marketach i znowu "iglak mix" :roll:

Moze Elwoodi Gold? http://www.tracz.pl/images/kat_roslin/iglaste/fot1104.jpg

U mnie pedy roz przemarzly ale nie wszystkie i nie do samego dolu, wiec widac juz pierwsze paki. Jedynie pnaca nie ucierpiala wcale.

Jednak wiekszosc zniszczen to zgnile roslinki, ktore mam nadzieje w wiekszosci odbija ale w tym roku nie beda sie prezentowaly zbyt ladnie.

Z wrzosy wygladaly idealnie zaraz po roztopach ale szybko zaczely czerniec.

chyba najbliżej :D

czyli i tak nie miałam szans go uratować?

A czy to możliwe, żeby ognik zmarzł??? Ma szare uschłe liście ale mam nadzieję, że ten typ tak ma. A może się mylę :roll: [/i]

A czy to możliwe, żeby ognik zmarzł??? Ma szare uschłe liście ale mam nadzieję, że ten typ tak ma. A może się mylę :roll: [/i]

u mnie posadzony jesienia, ok 1,5 metra wysoki, do ziemi jest bązowy, przy ziemi widac zielone listki.

Wygląda więc fatalnie, ale troszke poczekam z radyklanym cięciem. Bo rowniez nie wiem, czy ten typ tak ma.

Ogniki są dość wrażliwe i potrafią definitywnie paść w duże mrozy.

hmmm...., nie wiedzialam :(

trawe wyczesałam i nawiozłam, z dnia na dzien wyglada lepiej

roze dosc mocno poobcinałam

rododendron ciagle ma liscie na dół, jak podczas mrozow :(

bidna kana chyba zle przechowana, ma plesn :( ( jest jakis ratunek dla niej? )

nawet irga przemarzła,

forsycja chyba nie zakwitnie w tym roku

bluszcz zimozielony pomarzniety fragmentarycznie, ale on silna bestia i odbije

inne bluszcze: piecioklapkowy i troj- zamarły, znaczy stoją jakos dziwnie cicho...

to na razie tyle strat.

(...)

trawe wyczesałam i nawiozłam, z dnia na dzien wyglada lepiej(...)

Już nawozicie trawnik ?? :o

Najwyższy czas!

Pierwsze nawożenie tuż przed / przy rozpoczęciu wegetacji. Moment rozpoczęcia wegetacji jest dla trawnika dość istotny - decyduje o jego kondycji w nadchodzącym sezonie. Zastosować nalezy nawóz z podwyższoną zawartością azotu, a obniżoną fosforu (wzmaga kwitnienie a to przy trawniku jest raczej niepożądane).

Witam

U mnie też ogniki pomarzły i to dość poważnie. Chyba muszę je spisać na straty. Trawa pampasowa - moja ulubiona roślina cienko to widzę mimo, że była dość dobrze osłonięta ale czekam może jeszcze śpi. Róże musiałam ściąć do samej ziemi ale u mnie było -35 więc nie ma się czemu dziwić. Boję się też o katalpę w zeszłym roku na wiosnę sadzona. Na razie nie daje znaku życia.

pozdrawiam

Łomatko :o - pędzę dzisiaj po nawozy :D

Mymyk - jaki najlepiej zastosować nawóz ?

pełną gamę nawozów znajdziesz u Łuckich ;-)

Proponuję Florovit z podwyższoną zawartością żelaza - nasze gleby (okołokrakowskie znaczy się) mają tendencję do podwyższania pH (zwłaszcza jak się dużo podlewa twardą wodą) co utrudnia pobieranie żelaza, więc lepiej dać go więcej - najlepiej w formie chelatu.

Łomatko :o - pędzę dzisiaj po nawozy :D

Mymyk - jaki najlepiej zastosować nawóz ?

pełną gamę nawozów znajdziesz u Łuckich ;-)

Proponuję Florovit z podwyższoną zawartością żelaza - nasze gleby (okołokrakowskie znaczy się) mają tendencję do podwyższania pH (zwłaszcza jak się dużo podlewa twardą wodą) co utrudnia pobieranie żelaza, więc lepiej dać go więcej - najlepiej w formie chelatu.

Mymyk - w temacie podlewania twardą wodą - a jak się ma podlewanie roślin i trawnika woda zmiękczoną ? - tzn po zmiękczaczu jonowymiennym ?? taka woda o około 4dH ??

Ma to jakieś negatywne skutki i przciwwskazania dla wzrostu roślin ?

gdybyś miał kwaśną glebę to mógłby być problem, ale na glebach "jurajskich" lepiej podlewać zmiękczoną niż taką - prosto z wodociągu lub studni - która ma mnóstwo wapnia.

No proszę - właśnie będę instalował zmiękczacz jonowymienny u mnie w domku - i tak myślałem coby spróbowac podlewać wodą zmiękczoną :D

Aaa obejrzałam mój ognik (nawet dwa) dziś bardzo uważnie i on wcale nie usechł. Ma co prawda uschnięte liście i wygląda, jakby zszedł ale ma też na "skórze" takie strupki dla nowych liści :lol: Czyli ten typ tak ma. I ostrożnie z wycinaniem :lol: