Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z tą kotlownią i piwnicą???


Recommended Posts

Już mi głowa pęka od wybierania tych projektów:)

Zamiast patrzeć jaki jest salon i pokoje to ja patrze na wielkość kotłowni. Dom będzie stał na wsi na bardzo dużej działce. Wiem, że będzie parterowy i bez garażu.

Tylko jaka ma być kotłownia na paliwo stałe??? Ile musi mieć metrów kwadratowych????

Starsi podpowiadają mi, że powinnam mieć choć część budynku podpiwniczoną, na warzywa czy skrzynkę jabłek - ale boje się kosztów.

No i gdzie trzymać przetwory??? w spiżarce koło kuchni - czy nie za ciepło będzie???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez piwnicy da sie żyć !

Mam parterówkę ,kotłownię koło gabinetu i spiżarnię w kuchni.

Tyle że Ja nie mogłem mieć piwnicy !

Masz warunki gruntowe żeby podpiwniczyć to zrób, choćby pod połową domu.

Myślę że warto a koszty nie zabijają.

Zrobił bym to tak :

Kotłownia z oddzielnym wejściem na zewnątrz, pomieszczenie na opał z wsypem i duża spiżarka, do tego schody na parter .

 

Napisz jaki tym fundamentu planujesz !?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz możliwość podpiwnieczenia (odpowiednie warunki gruntowe i fundusze) to podpiwniczaj. Kotłownia w piwnicy lub w innym, nie przechodnim pomieszczeniu to super sprawa, w szczególnośći jeżeli masz mieć kocioł na paliwo stałe. Jeżeli kocioł ma być na węgiel, to chyba najrozsądniejsza opcja. Najlepiej z osobnym wejściem z zewnątrz, żeby opału nie trzeba było nosić przez dom.

 

P.S.

 

Nie zapomnij wybudować jednego kanału wentylacyjnego ponad normę - jakby zdarzyło się podłączyć gaz, to zawsze w taki kanał można włożyć jakiś system "turbo" i użytkować dwa kotły - koszt niewielki, a na przyszłość mało problemów, tańsze grzanie w okresach przejściowych i uniezależnienie od rodzaju paliwa.

 

Pozdrawiam

 

Paweł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepisy mówią tak:

Przepisy dopuszczają instalację kotłów z otwartą komorą spalania w pomieszczeniach o kubaturze co najmniej 8 m3, z zamkniętą komora spalania mniejszej, bo 6,5 m3. Wysokość pomieszczenia ma umożliwiać obsługę, ale jednocześnie nie może być mniejsza niż 2,2 m (dla budynków wzniesionych przed 15 grudnia 2002 dopuszcza się montaż kotła w pomieszczeniu technicznym o wysokości co najmniej 1,9 m). Odległość pomiędzy ścianami a kotłem powinna umożliwiać dostęp do wszelkich części wymagających obsługi, konserwacji i czyszczenia, natomiast odległość pomiędzy przodem kotła a ścianą nie może być mniejsza niż 1 metr.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamierzasz kupowac jabłka na skrzynki a marchew na tony, zeby to przechowywac w piwnicy? Zakupy zwykle robi się na max. tydzień :) Starczy porządna spizarka.

Mi się to obecnie wszystko mieści w kuchni w bloku i nie mam dużej kuchni ani też zagraconej.

Mam też dom rodzinny na wsi i tam owszem jest piwnica i to duża, ale moi rodzice hobbystycznie mieli hektar roli klasy I, która co roku dawała obfite plony, że aż piwnica w szwach pękała ;) Teraz dali na wstrzymanie i jest tego dużo mniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze tylko jedno dodam.

Im więcej miejsca w domu na różne pierdoły tym więcej później syfu którego szkoda wywalić, bo ... a się jeszcze przyda. Zbierania wszelkiego rodzaju kartonów po tv, dvd, kompach i zalegania tego przez okres 15 lat, albo i więcej. A tak masz mało miejsca i musisz raz w roku porządne przeglądnąć zakamarki i do kontenera wywalić zbędne rzeczy.

 

Mówie to z własnego doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas koszt całego podpiwniczenia łącznie z tynkami i wylewkami to około 10% wartości całej budowy - i mało i nie mało. Kotłownia około 10m2 spiżarnia coś ok 15. Pomieszczenie na kartowny ma 10m2.

 

Bieganie co tydzień po wszystko do sklepu mając dom a nie mając gdzie więcej położyć jest conajmniej śmieszne.

 

Pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wy naprawdę kupujecie zapasy ziemniaków, marchwi i kapusty na całą zimę?

 

Posiadanie piwnicy wydaje mi sie przereklamowane :-) Ale jesli ktos ma nieco za duzo pieniedzy - moze robic i 100m2 podpiwniczenia - wolny wybor.

Przed decyzja koneicznie nalezy sprawdzic warunki gruntowe - nie lopata ale geologiem :-)

 

Z tego co juz widzialem u innych - nie ma takiej ilosci miejsca, ktorej nie daloby sie zagracic.

 

 

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak już pisałem - nie wyobrażam sobie tej "graciarni" gdzie indziej i zastanawiania się jak tu wykorzystać strych nad poddaszem.

My faktycznie kupujemy ziemniaki na całą zimę :)

 

Jeżeli nie stać was na całe podpiwniczenie to chociaż cześciowo polecam , ale okazuje się wtedy że różnica w kosztach nie duża.

 

W kwestii kosztów to też zależy co w tej piwnicy ma być . Jeżeli budujemy i jakoś specjalnie nie tynkujemy i nie prowadzimy instalacji to będzie to max 5% wartości inwestycji - nawet wentylacja bedzie droższa.

 

Pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko jaka ma być kotłownia na paliwo stałe??? Ile musi mieć metrów kwadratowych????

nie musi ale dobrze jesli ma min. ok 8 m2

Starsi podpowiadają mi, że powinnam mieć choć część budynku podpiwniczoną, na warzywa czy skrzynkę jabłek - ale boje się kosztów....

ja bałbym się wyłacznie wody

 

 

No i gdzie trzymać przetwory??? w spiżarce koło kuchni - czy nie za ciepło będzie???

na warzywa za ciepło, przetwory równiez wolą chłód, stała temperature i ciemno

hydrofor w piwnicy w lecie się nie poci lub poci sie mniej /niz na parterze/

mniej go z piwnicy słychac itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na warzywa za ciepło, przetwory równiez wolą chłód, stała temperature i ciemno

hydrofor w piwnicy w lecie się nie poci lub poci sie mniej /niz na parterze/

mniej go z piwnicy słychac itp.

 

Brzoza dobrze gada, piwnica się przydaje. Przed budową sprawdz poziom wody gruntowej, bo te odwodnienia itp, to chyba najwięcej kosztują, tynkować też nie musisz, tylko elektryka. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwnicę trudno(drogo) jest dobrze zaizolować przeciw wilgoci/wodzie.

W moim starym domu (piwnica 1.20 poniżej poziomu) była regularnie zalewana aż do czasu kiedy zrobiono i podłączono kanalizację miejską. Dopiero wtedy nadmiar wody w ziemi spływał do kanalizacji, a nie zalewał piwnicę.

Także z poziomem wód gruntowych bywa różnie, zmienia się on i trzeba mieć świadomość możliwych (dodatkowych) kłopotów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...