Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rośliny z allegro

Recommended Posts

ja nie kupuję przez internet. Rośliny wolę kupić w szkółce lub sklepie ogrodniczym (mogę wybrać najlepsze sztuki). Raz kupiłam i więcej tego nie zrobię. Kurier dostraczył po 3 dniach, paczka źle zabezpieczona, rośliny trochę uszkodzone i zupełnie inne niż na zdjęciu sprzedającego. Cena porównywalna, ale w szkółce dorotniejsze okazy. Nigdy nie kupuje w supermarketach.

mozna sie naciac. Najlepiej kupowac u Super Sprzedawcy, ale i u takiego sie nacielam. Kupilam cebulki i kłącza za 45 zl, w jednej paczce brakowalo polowy zawartosci, ale calosc kosztowala 2 zl - mowa o czosnku ozdobnym. Dal mi do zrozumienia ze nie warto sie fatygowac za 1 zl i takie tam. Wywalczylam swoje i doslal mi te 5 czosnkow o wart 1 zl w kopercie za 1,5, ale na miano super sprzedawcy nei zasluzyl. Kanny od niego jeszcze nie wzeszly, minely juz 3 tygodnie...

Inny znow sprzedawca - Bogdan Krolik - bardzo profesjonalne podejscie, zakupilam jesienia ok 100 roznych cebul, wszystko rosnie i transakcja idealna.

Niedawno zamowilam tawuły ze szkolki spod Rzeszowa. W tym okresie krzaczki sa golymi patykami, wiec nalezalo opisac rosliny ktorych bylo 23 szt. Przyszlo wszystko troche pogiete (roslinki odzyja) i nic nie opisane - 3 gatunki tawuł i 2 pecherznicy. Rosliny maja roznolokorowe liscie: zlote, seledynowe, czarne, czerwone - zaplanowalam sobie fajne kompozycje - a posadzilam jak leci...Sprzedawca przepraszal itp, ale co mi po tym?

No ale mial tawuły po 2, 3 i 4 zl - a w szkolkach kolo mnie tawuły - moze ciut wieksze sa po 16 zl

Ja tez 2 lata temu kupiłam 6 thui kulistych. Pięć było jednakowych wymiarowo, szósta niestety odbiegała od pozostałych wzrostem-do tej pory różnica jest widoczna :-) .Nalezy wspomnieć ze krzaczki były wzorowo zabezpieczone , w środku była instrukcja sadzenia i pielęgnacji, ale jednego biedaka mi wcisnęli :-)

Mój zaprzyjaźniony ogrodnik stwierdził jedno-trzeba kupować rośliny ze swojego regionu zamieszkania. Mieszkając w górach nie kupować roślin z nizin, ponieważ tam jest zupełnie inna strefa klimatyczna i jest duże prawdopodobieństwo ze sie nie przyjmie.

Nasiona to bym jeszcze przeżyła ale drzewka, krzewy to już nie.

Oczywiście korzystam z allegro, wrzucam co mnie interesuje, wybieram rejon, szukam kogoś kto dużo sprzedaje bo najczęściej ma sklep, szkółkę, itp. dzwonie i jadę oglądnąć i kupić.

Bardzo dużo rzeczy kupiliśmy w ten sposób, między innymi tv, lodówkę, pralkę, zmywarkę, wentylatory, psie chrupki, legowiska, chyba stolarza mamy z allegro.

Zawsze stosujemy ten sam schemat poszukiwań.

kupując na allegro nie należy kierować się opisami sprzedawcy. Z reguły jest to kosmiczna przesada - zarówno jeśli chodzi o dekoracyjność jak i wytrzymałość mrozową. Dlatego każdą roślinkę należy w miarę możliwości obejrzeć sobie w realu lub na innych stronach w necie.

Witam

W ubieglym roku kupilam na Allegro "Ryszard Majewski" baaardzo duzo roslin. Wszystkie sie przyjely i pod koniec lata z malutkich roslinek zrobily sie piekne duze rosliny. :wink:

Polecam rowniez "alex albama" , paczka bardzo dobrze zabezpieczona i rosliny takie jakie zamowilam

Pozdrawiam

Ja też już parę razy kupowałam, najczęściej nasiona albo cebulki. Ze dwa lata temu kupowałam byliny były dobrze zapakowane, w dobrej kondycji, ale nazw sprzedawców nie pamiętam :cry:

Wczoraj zamówiłam forsycje, migdałek, wierzbę Hakuro i zestaw funkii, teraz czekam aż przyjdą :D mam nadzieję, że jak przyjdą to mina mi taka pozostanie . :wink:

Staram się kupować od ludzi, którzy mają dużo pozytywnych komentarzy, na allegro są już jakiś czas, mają swoją szkółkę, sklep itp. poza allegro.