a-k-a 30.03.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam. Cyprysik lawsona Iwone teraz po zimie brazowieje z dnia na dzień - co raz bardziej. Jak go ratować. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Jak przemarzł to nic mu nie pomoże. Nie cudować. Zasadniczo nie jest to jakaś roślina wymagająca nieustannego chuchania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 30.03.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Dzięki za odpowiedź. Ponieważ jest to mój ulubiony iglaczek i ciągle mu się przyglądam dziś zauważyłam, że na końcach pędów ma zawiązki czegoś co później będzie szyszką - to chyba nie przemarzł. Brązowieją mu gałązki odchodzące od nasady gałęzi. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 30.03.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 przepraszam, ale woody! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 19.04.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 podbijam wątek bo mam ten sam problem z cyprysikiem lawsona - niestety nie wiem jaka to konkretna odmiana gdyz nabyłam działke a iglak juz na niej był (pokrój ma taki jak Iwone) ale kolor bardziej zielony z domieszka niebieskiego, gałęzię rozłożyste (nie skierowane pionowo do góry). po zimie wszystko było ok. az tak mniejwiecej tydzien temu zaczął od srodka brązowiec ( już praktycznie cały wierzchołek jest brązowy. sprawdzałam gałązki ale nie widac zadnych innych oznak czy tam pasozytów na nich. dodam ze cyprysik ma juz u mnie ponad 2,5 metra wiec co robic i jak go ratowac??? prosze o szybką odpowiedz. w moim przypadku cyprysik jest podlewany wiec to chyba nie to (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Cyprysiki Lawsona są wrażliwe na mróz. Zwłaszcza odmiany Elwoodii i jego sporty, a także "Golden Wonder", "White Spot" (strefa 7A: Szczecin i Poznań).Inne odmiany po prostu mniej lub bardziej przemarzają, zwłaszcza na wschodzie kraju. Przemarzniętego cyprysika nie da się uratować, co najwyżej może on z czasem zregenerować uszkodzenia, jeśli jeszcze żyje. I naprawdę nie ma co go zalewać wodą , bo o tej porze pełno jej w glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts