Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyprysik lawsona Iwone

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź. Ponieważ jest to mój ulubiony iglaczek i ciągle mu się przyglądam dziś zauważyłam, że na końcach pędów ma zawiązki czegoś co później będzie szyszką - to chyba nie przemarzł. Brązowieją mu gałązki odchodzące od nasady gałęzi. pozd.

• 3 weeks później...

podbijam wątek bo mam ten sam problem z cyprysikiem lawsona - niestety nie wiem jaka to konkretna odmiana gdyz nabyłam działke a iglak juz na niej był (pokrój ma taki jak Iwone) ale kolor bardziej zielony z domieszka niebieskiego, gałęzię rozłożyste (nie skierowane pionowo do góry). po zimie wszystko było ok. az tak mniejwiecej tydzien temu zaczął od srodka brązowiec :(( już praktycznie cały wierzchołek jest brązowy. sprawdzałam gałązki ale nie widac zadnych innych oznak czy tam pasozytów na nich. dodam ze cyprysik ma juz u mnie ponad 2,5 metra wiec co robic i jak go ratowac???

prosze o szybką odpowiedz. w moim przypadku cyprysik jest podlewany wiec to chyba nie to :(((

Cyprysiki Lawsona są wrażliwe na mróz. Zwłaszcza odmiany Elwoodii i jego sporty, a także "Golden Wonder", "White Spot" (strefa 7A: Szczecin i Poznań).

Inne odmiany po prostu mniej lub bardziej przemarzają, zwłaszcza na wschodzie kraju.

Przemarzniętego cyprysika nie da się uratować, co najwyżej może on z czasem zregenerować uszkodzenia, jeśli jeszcze żyje.

I naprawdę nie ma co go zalewać wodą , bo o tej porze pełno jej w glebie.