Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa odsłona Forum

admin1719498882

Recommended Posts

• Odpowiedzi 296
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

EDIT: Ha, no proszę - jednak jest! Oto co znaczy szukanie w możliwościach. Dzięki!

Podoba mi się szybkość edycji postu - zmiany widać natychmiast

Poniższy wpis jednak zostaje, głównie z powodu różnic w numeracji stron u różnych userów oraz wskazania możliwości szybkiego szukania na stronach sąsiadujących

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jesli temat ma np 90 stron, a ja chce wejsc na 75 to znowu musze klikac kolejno kazda strone? Mialo byc inaczej.

Miało być? jakoś nie pamiętam, by padła deklaracja "na pewno tak będzie". Nie wiem, czy jest to możliwe

Ale obecnie dotarcie do strony jest naprawdę proste:

Przykładowy temat i dotarcie do strony 78 w temacie, gdzie jest obecnie 91 stron - numery strony widać na górze wątku po prawej

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?44553-Piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem

klik na "Ostatni", klik na '81', klik na '79' i na '78' - jest ? Jest.

Inna sprawa, że teraz ilość stron zależy od ustawień osobistych i dla każdego może znaczyć co innego

Nie chce już mi się kolejny raz żebrać u adminów, by jako domyślne dla forum wprowadzono to, co pamiętamy ze starego FM (najchętniej z ilością postów / wątków na stronę 60)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158175-Drodzy-Forumowicze-Wasze-uwagi-s%C4%85-bezcenne&p=4048467&viewfull=1#post4048467

EDIT 2:

ustawienia domyślne dla forum są obecnie następujące:

- pokaż tematy z ostatniego miesiąca

- 20 tematów na stronę w dziale + przyklejone

- 40 postów na stronę w wątku

Na próbę ustawiam sobie te domyślne (na jakiś czas)

Edytowane przez ponury63

Duża ciekawostka jest u mnie przy "Pokaż wszystkie wpisy":

pokazuje sporo z ostatnio napisanych, chyba nawet wszystkie

potem jest dziura i przejście do tego, co pisałem w roku 2006 i wcześniej

natomiast próba skorzystania w "Przejdź do strony" w menu pod wynikami kończy się przejściem na stronę wyszukiwarki...

Dodam jeszcze jedno : oczywsice wszytskie obserwowane tematy przestaly istniec - nie mam pojecia jak ja mam sie do nich dokopac teraz.

No a wyszukiwarka dziala jeszcze gorzej niz poprzednia. Teraz jak nawet siebie wpisze jako wyszukiwanie usera, to nie pokazuje mi tematow w ktorych bralem udzial.

Masakra

Fantom

LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO - taka refleksja mi sie nasuwa...

Po pierwsze emotikony: stare nie dzialaja, co glupio wyglada - jakies rolle i lole, a ja dziennik pisze nie dla samego klikania, tylko "dla potomnosci" a teraz jest zabalaganiony, a mi sie nie chce tego czyscic. Nowe emotki sa do d. - nie mozna ich wstawiac tam gdzie sie chce tylko na poczatku posta - po co mi na poczatku????

Po drugie blog na ktory nie mam sily wciagnac calego mojego dziennika post po poscie i listy znajomych rodem z naszej klasy - po kiego grzyba to???

Po trzecie nie wiadomo kto skad klika, a to jest pomocne w ustalaniu czy jest sens kogos pytac o namiar na tynkarzy np.

Po czwarte takie gupoty jak brak tytulow, rozna liczba postow na strone no i wiadomosc nie krotsza niz 10 znakow - to kuriozum chyba na pewno zostanie zmienione????

Po piate to w jakim celu jest troche po polsku, troche po angielsku? Sa tu jakies obcojezyczne dzialy na tym forum???

Po szoste to strasznie mnie wkurza brak opcji "znajdz moje posty" bo w subskrypcji tylko sie pojawiaja te po zmianie... Nawet z profilu jak wejde w moje 5000 postow to sie pojawia 6 :( Paranoja...

W ogole widac mase roboty: grafika, uporzadkowanie tematow na wymianie doswiadczen, tyle ze jest to zupelnie niepotrzebna robota, bo grafike kazdy lubil, a nowa nie jest ani ladniejsza, ani nowoczesniejsza, a na pewno bardziej przecietna, a z kolei rozczlonkowanie wymiany jest utrudnieniem dla tych ktorzy lubili przegladac rozne tematy, a dla tych ktorzy szukaja czegos konkretnego nic nie wnosi, bo ci i tak korzystaja z wyszukiwarki - bynajmniej nie forowej... (tu by mi pasowala ikonka :roll: ktorej mi strrrrrasznie brakuje :( )

Edytowane przez DorciaIQ

REDAKCJO siedze od kilku godzin i pomimo szczerych checi ogarniecia nowego forum mam juz dosc!

Jak dla mnie wszystko jest za bardzo skomplikowane, przejrzalam kilka komentarzy i praktycznie 90% forumowiczow jest na NIE dla nowego forum, bardzo duzo osob ucieka na konkurencyjne forum BD z powodu skomplikowanej formuly nowego FM.

Dodatkowo jesli chce sledzic temat, w ktorym nie pisze ale mnie interesuje to trzeba najpierw wrocic do gory strony, potem kliknac narzedzia watku, potem subskrypcje, a potem jeszcze zaakceptowac!!! Kiedys kliknelo sie raz "chce sledzic ten watek" i bylo po sprawie.

Tyle osob jest na nie, wiec moze czas sie zastanowic i powrocic do starego forum zanim wszyscy uciekna stad i forum z czasem przestanie istniec.

Kilka słów wyjaśnień:

1. Poprzedni skrypt przestał być wspierany ponad rok temu. Nie wychodziły już żadne poprawki bezpieczeństwa. Zmiana była konieczna.

2. Wybraliśmy najbardziej popularne obecnie rozwiązanie VBulletin.

3. Okazało się, że nowa wersja VB nie jest jeszcze dobrze zoptymalizowana i są problemy z wydajnością na tak dużej bazie jak nasza. Nie wyszło to podczas testów wydajnościowych, dopiero po włączeniu właściwego ruchu. (przypomnę, że w starej wersji musieliśmy też ograniczyć wyszukiwanie aby całość działała). Optymalizacja prędkości jest teraz priorytetem.

4. Wprowadziliśmy nowe forum w wersji beta aby wcześniej zebrać opinie i szybciej dojść do zadowalającej funkcjonalności. Skrypt VBulletin jest w wersji stabilnej, BETA jest oznaczeniem naszej konfiguracji i dodatków.

5. Użyliśmy gotowego tłumaczenia, które jest jeszcze niepełne. Sprawdzimy czy od momentu instalacji wyszła nowa wersja lub dotłumaczymy sami.

6. Nad starymi linkami jeszcze pracujemy. Część jest poprawionych reszta pojawi się wkrótce.

7. Zwiększyliśmy czas sesji do godziny. Dlatego zwiększyła się ilość osób online do 3 tyś.

8. Emotikony można poprawić, wgrać nowe.

9. Poprawimy jutro loginy z "imported" i "amp" w nazwie.

10. Wyszukiwanie nie działa jeszcze poprawnie. Potrzebne jest przeindeksowanie bazy. Trwa to bardzo długo więc musimy poczekać na mniejsze obciążenie lub na możliwość wprowadzenia przerwy technicznej.

11. Nie było możliwości wprowadzenia równolegle wersji beta ze względu na całkowicie różne bazy i problem z synchronizacją.

REDAKCJO siedze od kilku godzin i pomimo szczerych checi ogarniecia nowego forum mam juz dosc!

Jak dla mnie wszystko jest za bardzo skomplikowane, przejrzalam kilka komentarzy i praktycznie 90% forumowiczow jest na NIE dla nowego forum, bardzo duzo osob ucieka na konkurencyjne forum BD z powodu skomplikowanej formuly nowego FM.

Dodatkowo jesli chce sledzic temat, w ktorym nie pisze ale mnie interesuje to trzeba najpierw wrocic do gory strony, potem kliknac narzedzia watku, potem subskrypcje, a potem jeszcze zaakceptowac!!! Kiedys kliknelo sie raz "chce sledzic ten watek" i bylo po sprawie.

Tyle osob jest na nie, wiec moze czas sie zastanowic i powrocic do starego forum zanim wszyscy uciekna stad i forum z czasem przestanie istniec.

Nawet nie było potrzebne klikanie "śledzenia" - wystarczyło, że odpisało się w danym wątku i już był samoistnie dodany do śledzonych.

Ja również próbuję się przestawić na nowe f., ale niestety nie przekonam się :( Wszystkie operacje są bardziej skomplikowane niż w starej wersji - trzeba się więcej naklikać, a na to szkoda mi czasu. Zadowolonych jest może kilka osób, które twierdzą, że zmieniły przeglądarkę i forum lepiej (szybciej) im chodzi. A ja się pytam dlaczego ja mam zmieniać i się dostosowywać do nowego forum? Chyba powinno być inaczej - forum powinno być dostosowane do oczekiwań forumowiczów... Przecież to my mamy prawo wyboru forum - nie to, muratorowe, to znajdzie się inne. Z ciekawości spojrzałam na inne fora bud. - są czytelne i proste w obsłudze, jak "nasze" stare FM.

Redakcjo, wiele jest zmian na +, widać kilka nowych, ciekawych, funkcji, ale jednak większość jest bardziej skomplikowana - zupełnie niepotrzebnie. Proszę mieć na uwadze, że jednak większość forumowiczów to ludzie pracujący, którzy często z doskoku potrzebują poszperać na forum, zasięgnąć opinii, dokonać wpisu w dzienniku lub komentarzach, a obecna forma niestety w tym nie pomaga :( Miałam dodanych do ulubionych sporo ciekawych wątków. Są w tej chwili niedostępne, przez google również nie można się tam dostać. Będzie to możliwe? Jeśli tak, to kiedy?

Zadowoleni są pewnie Ci, którzy wiedzą, że Beta ma prawo nie działać idealnie. I ci, którym się chce pobawić. I ci, którzy nie są tu dla emotionikonek :)

To naprawdę nie jest trudne - wystarczy trochę poćwiczyć i można znaleźć całą masę przydatnych i fajnych funkcji , o których w poprzedniej wersji mogliśmy tylko pomarzyć.

Ja zostaję, nie z powodu grafiki czy funkcji - ale dlatego, że mam tu masę znajomych i ich lubię :)

Fm to też nie sprawa życia i śmierci - to fun - więc poczekam aż będzie ok - i wolę w tym pomagać...

Zadowoleni są pewnie Ci, którzy wiedzą, że Beta ma prawo nie działać idealnie. I ci, którym się chce pobawić. I ci, którzy nie są tu dla emotionikonek :)

To naprawdę nie jest trudne - wystarczy trochę poćwiczyć i można znaleźć całą masę przydatnych i fajnych funkcji , o których w poprzedniej wersji mogliśmy tylko pomarzyć.

Ja zostaję, nie z powodu grafiki czy funkcji - ale dlatego, że mam tu masę znajomych i ich lubię :)

Fm to też nie sprawa życia i śmierci - to fun - więc poczekam aż będzie ok - i wolę w tym pomagać...

Nefer, to nie tylko kwestia "chcenia", tylko czasu, którego wciąż brak. Emotki to ... przyzwyczajenie, które było wygodne i czasami pomagało oddać nastrój słów. Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja, a tamte były dobre, tylko trochę ich było za mało. Teraz jest jeszcze mniej i są paskudne :(

O tym, że są nowe funkcje pisałam, choć kilka wg mnie zbędnych. Uważam za cenne te, które przyspieszają pracę z forum, a takie jak dodawanie znajm=omych, uważam za zbyteczne. A może nie znam się, albo za stara jestem na uczenie się nowych funkcji... nie wiem...

Wiem, że poznałam tu wielu fajnych ludzi i to jest m.in. powodem, że wciąż mam nadzieję na dalszą poprawę funkcjonowania. Admin rozwiał przed chwilą kilka ważnych wątpliwości, więc może faktycznie nie będzie tak źle ;)

Nefer cwicze od kilku godzin i jestem coraz bardziej zniechecona - jak dla mnie wszystko jest skomplikowane ale ja blondynka, wiec moze to dlatego.

myślałam, żem z wiekeim nabyła problemów z kompem, ale nie pomyślałam, że to może być kwestia koloru na głowie ... ja też blond, więc pewnie to jest prawdziwa przyczyna :) :)