Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekty  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Projekty

• Irys
      0
    • AR1
    • Mniszek C
      0
    • TK5
      0
    • finezyjny

Recommended Posts

Szukam domu parterowego i mam problem, który wybrać. Wiem, że każdy wybiera projekt pod siebie, są to już wybrane przeze mnie projekty, jednak mam problem aby zdecydować się na ten jeden. Proszę o jakieś cenne rady co do wad i zalet poniższych projektów- w szczególności wad. Mam nadzieje, że pomoże mi to zdecydować się na ten jeden. Zawsze lepiej gdy ktoś oceni to spoglądając "świeżym okiem" :)

Dodam jeszcze, że zależy mi, aby dom był stosunkowo tani w budowie. Wrzucam tylko rzuty:

projekt nr 1 Irys

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/irys/11

http://img697.imageshack.us/img697/2999/rzutparteuirys.jpg

projekt nr 2 Ar-1

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222

http://img215.imageshack.us/img215/6911/ar12558rzut.gif

projekt nr 3 -Mniszek C

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/mniszek_c/247

http://img411.imageshack.us/img411/41/rzutmniszek3rzut.gif

projekt nr 4- TK5

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/tk05/1103

http://img101.imageshack.us/img101/1425/tk052174rzut.gif

projekt nr 5 - finezyjny

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1804&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=finezyjny&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=0

http://img31.imageshack.us/img31/4666/finezrzut.jpg

Edytowane przez bagusia

1. Czy garaż ma byc w bryle czy osobno? Ar 1 jest bez garażu :)

2. Jak masz usytuowane wejście do domu? Jeżeli od strony północne to moim zdaniem odpada Mniszek - bo albo garaz z wjazdem z boku albo salon od północy :)

3. Wystarczy CI jedna łazienka czy chcesz miec tez osobno wc :)

4. Ostatni ma zdecydowanie najwiekszą powierzchnie dachu i nie jest dwuspadowy - koszty są większe :)

5. Mnie się nie podoba ten trójkąt w kuchni w irysie - wyprostowałąbym go :)

6. Jeżeli szukasz w miarę taniego domu, to zwróc uwagę na fundamenty - im mniej załamań tym lepiej. Najlepszy jest prostokąt :)

Widziałaś projekty biura z500? Moim zdaniem są rewelacyjne. Proste bryły, dachy dwuspadowe :) Domów z 3 sypialniami mają kilka - wszystkie równie piękne ;)

Duża rozpiętość garaży - od braku po dwa stanowiska. Rozumiem, że ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła. :)

Wspominałaś w jednym z wątków, że wjazd na działkę od południa - postaram się odnieść do tego.

Najtańszy w budowie na pewno AR1 - najprostszy dach, niewiele metrów bieżących ścian nośnych, więc fundamentów też. Pod tym względem droższe są TK5 i Irys - tu najwięcej ścian nośnych. TK5 ma tez najdroższy dach.

Po kolei. :)

Irys - ładny, ciekawy z zewnątrz i w środku. Ubogi pod względem łazienkowym - jedna nieduża łazienka to mało. Trzeba by gdzieś dołożyć drugie wc. Dobrze, że w pomieszczeniu gospodarczym zaplanowano kącik pralniczy. Kuchnia duża, ze stołem, niestety przechodnia. Dla wygody domowników wyjeżdżających i wracających do domu samochodem przyda się wieszak i szafka na buty w pom. gospodarczym. Daleko z kuchni do dużego stołu jadalnego. Oświetlenie salonu ratują okna dachowe - gdyby nie one byłoby raczej ponuro. Drzwi tarasowe na wschód lub zachód (przy odbiciu lustrzanym), reszta północna, z kuchni słaby dostęp światła. Ponieważ kąt dachu niewielki w zimie okna dachowe mogą być długo zaśnieżone, zwłaszcza że są skierowane na północ.

AR1 - prosty, nieduży ze "smutną" elewacją na wizualizacji. Część dzienna bardziej słoneczna, zwłaszcza w wersji lustrzanej - dwa duże okna na zachód, a sypialnie wtedy z oknami wschodnimi. Łazienka również niewielka, osobne wc niestety trochę daleko od części dziennej. Ponieważ mniejszy, to i kuchnia mniejsza (ale ustawna) i stół jadalny jeden, ale można pomyśleć nad innym ustawieniem mebli w salonie. Fajna garderoba, jak na tak mały domek. Trochę przekombinowane według mnie te ściany przy tarasie.

Mniszek - również dobrze wykorzystuje światło dzienne. Pomieszczenie gospodarcze mogłoby być również spiżarnią, ale obawiam się, że jest za małe na kocioł, pralkę i jeszcze jakieś dodatki, ale kto wie - może jakieś sprytne półki? Kuchnia niestety bardzo nieustawna - koniecznie do przemyślenia aranżacja, bo tak jak jest teraz, to raczej tylko do odgrzewania gotowych dań, nie ma miejsca na szafki. Być może to w pomieszczeniu gospodarczym mają się zmieścić wszystkie garnki, zastawa stołowa i zapasy spożywcze. Wc już lepiej - bliżej części dziennej.

TK5 - większy i najdroższy w budowie. Więcej przestrzeni, więc wszystko łatwiej upchnąć. Dwie łazieneczki, ale szkoda, że obie ciemne. Część dzienna dobrze doświetlona. Fajna garderoba i ustawna kuchnia.

Finezyjny - fajny, ale duża powierzchnia zabudowy. Też część dzienna ładnie doświetlona. Wc poręcznie umiejscowione. Kuchnia duża, ustawna i dostępna z trzech stron - naprawdę fajny patent. Tylko ten duży garaż - jak komuś mniej zależy na dużym garażu w bryle domu, to niestety generator kosztów spory.

Zapomniałam opisać o zmianach, o których myślałam.

Irys- na pewno wersja poszerzona od strony pokoi o 1m, co nam daje łazienkę o pow 8m2 i sypialnie boczne po 16. Dodatkowo mam już plan na oddzielne WC dla gości. Kotłownia na tyłach garażu, w pom gosp byłaby pralnia, spiżarnia- oczywiście wersja w odbiciu lustrzanym

AR1- oczywiście w moim przypadku lustro, poszerzyłabym go o 1m od strony sypialni, dodatkowo zamiana kotłowni z WC. Dzięki temu mam dostęp do kotłowni od strony ogrodu, a łazienkę powiększyłabym kosztem sypialni- która będzie i tak wydłużona o 1m. Małe WC przeniosłabym bardziej do przodu lub zamieniłabym z garderobą, żeby goście nie musieli wchodzić w część sypialnianą aby skorzystać z toalety. Myślałam też, aby zamiast tych 2 dużych zachodnich okien zrobić 1 duże na środku przy stole jadalnianym. Dzięki temu mogę zagospodarować 3 ściany w kuchni

Mniszek- nie wiem czy zauważyłaś ale przy garażu jest kotłownia więc pomieszczenie przy kuchni pełniłoby funkcję spiżarki i pralni, ewentualnie myślałam aby troszkę je pomniejszyć na korzyść kuchni.

TK5- podoba mi się, ale boję się o łazienki bez okien, niestety nie da się chyba nic z tym zrobić.

Finezyjny- mam w planach powiększyć ten najmniejszy pokój- 9m troszkę za mało.

Co do garażu- faktycznie jest duża rozpiętość- jak dla mnie jest obojętne czy będzie on w bryle domu czy też nie. Jeśli w bryle domu to dobrze, jeśli nie- to wybuduję go gdzieś z boku- działka jest duża 37mx43m więc na pewno starczy miejsca:) Gdzieś on będzie na pewno. Dlatego nie jest to dla mnie bardzo ważne- istotniejsza sprawa to układ w środku. Przyznam szczerze, że mam słabość do Iryska, który niestety najmniej pasuje na moją działkę:/

1. Czy garaż ma byc w bryle czy osobno? Ar 1 jest bez garażu :)

2. Jak masz usytuowane wejście do domu? Jeżeli od strony północne to moim zdaniem odpada Mniszek - bo albo garaz z wjazdem z boku albo salon od północy :)

3. Wystarczy CI jedna łazienka czy chcesz miec tez osobno wc :)

4. Ostatni ma zdecydowanie najwiekszą powierzchnie dachu i nie jest dwuspadowy - koszty są większe :)

5. Mnie się nie podoba ten trójkąt w kuchni w irysie - wyprostowałąbym go :)

6. Jeżeli szukasz w miarę taniego domu, to zwróc uwagę na fundamenty - im mniej załamań tym lepiej. Najlepszy jest prostokąt :)

Widziałaś projekty biura z500? Moim zdaniem są rewelacyjne. Proste bryły, dachy dwuspadowe :) Domów z 3 sypialniami mają kilka - wszystkie równie piękne ;)

1. Garaż nie ma znaczenia- jeśli nie będzie go w bryle wybuduję z boku domu. Działka jest duża :)

2. Wjazd na działkę od południa

3. Chcę 1 łazienkę +małe WC dla gości (w Irysie byłaby powiększnona łazienka i dodane WC)

4. Z pow zabudowy sie zgadzam, dach jest 2spadowy x2 :)

5. Mnie ten trójkąt właśnie urzekł, do tego wielki salon- dlatego tak mi się ten dom podoba i podałam go jako NR1, niestety salon z oknami od północy:/ to mój problem...

Przeglądałam projekty z biura Z500. Najbardziej podobal mi się Z10- jednak dośc drogi w budowie. Bez sensu robić taki duży kąt nachylenia dachu i strop terriva jeśli nie chcę poddasza użytkowego. Co do reszty projektów jakoś nie jestem przekonana. Myślałam jeszcze o Z98 ale znowu kąt 35st jakoś mnie odstrasza. Podobaja mi się bardziej płaskie dachy, zdecydowanie poniżej 30stopni

Po przeczytaniu Twoich propozycji zmian od razu nasunął mi się taki pomysł - może poszukaj wśród projektów większych, takich około 130m2. Nie jest to oczywiście jedyna słuszna rada, ale takie powiększanie gotowców to dodatkowe koszty, a efekt zmian może być na tyle niekorzystny dla całości, że trzeba będzie jeszcze przemieścić lub powiększyć okno, żeby całość dobrze wyglądała, więc kolejne koszty adaptacyjne. Nie wspominam nawet o przeprojektowywaniu instalacji, co będzie konieczne przy przestawianiu wc, łazienek i najgorsze - kotłowni. W Mniszku zauważyłam pomieszczenie przy garażu, ale z braku komina nie traktowałam go jako potencjalnej kotłowni. Zmiany w kuchni Mniszka również wiążą się z suwaniem komina niestety. Pomysł powiększenia pokoju w Finezyjnym również generuje koszty - nie widzę prostego sposobu na złapanie dodatkowych metrów.

Druga podpowiedź - może nieco naiwna ;) - spróbuj obliczyć nieco dokładniej na jak duży dom Was stać. Może na dom 120m2 (ok. 240 tys. szybko licząc, kredytodawcy przyjmują mniej więcej kwotę 350 tys.), a może na większy. Jeśli okaże się, że na mniejszy, to wtedy wzrasta pole do popisu dla talentów wnętrzarskich, bo nawet niewielkie pomieszczenia można sensownie i pomysłowo zagospodarować. Może założyć jednak dom bez garażu, a z większymi sypialniami? Jeśli planujecie budowę bez kredytu, to też warto zrobić założenie, ile lat ma trwać budowa, a wtedy da się policzyć ile jesteście w stanie na nią wydać.

Jeszcze jedna kwestia. Jak będzie ogrzewany dom? Jeśli paliwem stałym, to warto bliżej przyjrzeć cię wielkości i umiejscowieniu kotłowni.

Edytowane przez bowess

Powiem ostrożnie - :) - może wystarczyć na prosty dom bez wodotrysków w wykończeniówce. Wierzę, że w naszym zamieszkamy wydawszy 200 tys. (107m2), ale rękawy już dawno zakasaliśmy i przejmujemy na siebie część robocizny.

Wlewasz miód w moje serce :) Ja mam nadzieję, że właśnie w 240-250 sie zmieszczę, oczywiście zakasując rękawy :) Znajomy postawił dom szyper 2, wprowadził się w grudniu i okazało sie, że wydał na wszystko (począwszy od przepisania działki na meblach skończywszy) 230 tys. W srodku wykończone ma bardzo ładnie :)

A i wodotryski wykończeniowe nie u każdego zachwyt wzbudzą. ;) Ja lubię proste rozwiązania i jasne wnętrza, a ktoś inny lubi ciemne tapety i podwieszane sufity z "cosiami" wyginanymi.

Szyper 2 ma kosztorys na niespełna 220 000 zł bez instalacji. Wkładając trochę pracy, szukając materiałów w korzystnych cenach, można skubnąć z tego kwotę, która właśnie na instalacje wystarczy i tylko lekka dokładka na umeblowanie potrzebna.

Wniosek - kosztorysy przy projektach należy traktować poważnie. :)

Ja widziałam kosztorys szypra ponad 300 tys, ale widziałam i ten na niespełna 220 :) W każdym bądź razie w żadnym nie liczą mebli :D Do tego powiększył on powierzchnię domu robiąc z garażu pokój. No i zaczynał w 2008 roku kiedy ceny materiałów były wyższe. Ja mam obiecane od kolegi, który będzie nam stawiał i wykańczał wszystko, że spokojnie do 250 tys się wprowadzimy :) I tego bedę się trzymać ;) Ja raczej minimalistka jestem. Potrzebuję duzej szafy na wszystkie klamoty i łóżka wygodnego (juz mam), a reszta mebli jest zbędna ;)

:) Od kiedy zaczęliśmy budowę, rodzina zaczęła obdarzać nas prezentami meblowymi - a to taboreciki do kuchni, a to stół + 6 krzeseł, a to dwa fotele - wszystko nowe, "zdobyczne" i na szczęście podoba się nam. Dobrze, że mamy gdzie składować te dary. :) Właśnie sobie przypomniałam, że mamy również dwa zlewozmywaki.

Też chcę tylko duże szafy . Łóżko mamy, dziecko mebelki ma. Właściwie dom umeblowany, szkoda tylko, że jeszcze instalacje w większości do zrobienia, tynki, podłogi... :)

Jeżeli lokalny fachowiec mówi, że 250 tys. wystarczy, to musi wystarczyć. :)

Trzymam kciuki!

Ja się cieszę, że robocizna u mnie odpada. Teściu budowlaniec od ponad 20lat, mężulek stolarz, troszkę też pracował na budowie więc na prawdę dużo będzie robione samemu, w szczególności cała wykończeniówka. Jedyne co to musimy zapłacić za podłączenie elektryki itp Liczę, że max do 250tys się wprowadzimy.

Co do powierzchni domu to nie mam koniecznie sprecyzowanego że musi być do 120m. Na pewno nie chcę poniżej 100m2 a max tak ok 150m2.

witaj bagusia :) ja niestety muszę zrezygnować z IRYSA. W planie zagospodarowania podane są wymagania że dodatkowo musi być dach symetryczny :/ i musimy szukać innego projektu :( póki co znaleźliśmy jeden, który nam odpowiada, oczywiscie trzeba będzie wprowadzić kilka zmian :) ale jestem dobrej mysli. wklejam linka może i tobie się spodoba :) Pozdrawiam

http://www.z500.pl/projekt/z123/widoki.html

witaj bagusia :) ja niestety muszę zrezygnować z IRYSA. W planie zagospodarowania podane są wymagania że dodatkowo musi być dach symetryczny :/ i musimy szukać innego projektu :( póki co znaleźliśmy jeden, który nam odpowiada, oczywiscie trzeba będzie wprowadzić kilka zmian :) ale jestem dobrej mysli. wklejam linka może i tobie się spodoba :) Pozdrawiam

http://www.z500.pl/projekt/z123/widoki.html

Ciężka sprawa z tymi planami zagospodarowania. Widziałam Iryski gdzie zmieniali dach i kąt nachylenia był 22 na22st czyli równy:) Ja osobiście sama nie sprawdzałam jeszcze moich wymogów, ale myślę, że raczej problemu nie będzie. Co do Iryska- nadal podoba mi się najbardziej- ale mam coraz większe obawy co do tego północnego salonu. Zobacz sobie jeszcze ten projekt

http://www.z500.pl/projekt/z98/rzuty.html

Znajduje się on też na mojej liście obok tej 5 która opisałam w tym poście.

Ten, który Ty wkleiłaś podoba mi się bardzo w środku ale jest wielki- w dodatku wydaje się o wiele droższy w budowie, dach kopertowy i o dużej powierzchnu. Mnie coś skłania ostatnio do AR1 - troszkę go powiększyć i powinien być super:) W dodatku tani w budowie. Mniszek też jest wysoko w moim rankingu. TK5 gdyby miał łazienkę z oknem też jest bardzo ciekawy- jak dla mnie oczywiście :)

Edytowane przez bagusia

AR1 bardzo mi się podoba.. jak sie go powiększy to będzie super..taki "irysowaty" :) Jedyny minus jak dla nas to brak garazu, a nie chcemy budować osobnego budynku. Niestety jeżeli chodzi o domy z dwuspadowym dachem i garażem to nie ma w czym wybierać :( ten Mniszek przyznam, że jest ciekawy :)

Tk5 bardzo mi się podoba, zwłaszcza to rozwiązanie, że przejście do garażu jest z wiatrołapu, a nie z kuchni - ale tu też dach wielospadowy, nie znam sie na tym - ale pewnie dużo droższy.

W tym z123, który aktualnie jest naszym faworytem, nie musielibyśmy dokonywać wielu zmian. Podoba mi się rozwiązanie z kotłownią, do tego zadaszony taras, noi duży salon, a na tym mi zawsze zależało. Myslałam tylko nad lekkim zabudowaniem kuchni, ale to zmiany raczej kosmetyczne :) podany kosztorys to 280 tys, ale myslę, że cos sie da urwać, zresztą jakbyśmy wybrali projekt bez garażu i mieli dobudowywać później osobny budynek to pewnie wyszłoby na to samo. A możliwe że zdecydujemy się na piec na ekogroszek, to wtedy można złożyć palety z groszkiem w garażu i jest wszystko na miejscu, przy kotłowni. Zobacze jeszcze jak wygląda ten Irys z symetrycznym dachem. Juź dostaje oczopląsu od tych wszystkich projektów :D

Edytowane przez Rolka83