Whisper 07.04.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Być może temat się przewinął, ale jakoś mam problemy w odnalezieniu się na nowym forum. Chcę posadzić żywopłot z ligustru - z tego co wiem można sadzić go z "kijków" (ale trzeba ukorzeniać, a to zajmie czas), można kupić z gołym korzeniem i można z doniczki (ale to drogo). Chcę posadzić z gołym korzeniem, teraz - zaraz, czyli powiedzmy w przyszłym tygodniu. Pytanie tylko czy to już nie jest za późno? Jeśli nie, to jutro startuję ze szpadlem do kopania rowka. Tylko czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 z doniczki możesz sadzic cały czas. Ale materiał kopany z gruntu - już trochę za późno, wegetacja ruszyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 07.04.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Możesz jeszcze teraz sadzić ligustr z gołym korzeniem. i podlej dobrze po posadzeniu.Wegetacja dopiero rusza, zaś sadzonki zwykle bywają odpowiednio przechowywane aby opóźnić ich wegetacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 07.04.2010 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 No dobra, to jutro łopata w dłoń i... jedziemy. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 08.04.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Prace postępują w normie, czyli wszystko mnie boli. Na razie przygotowujemy teren pod żywopłot. Rozglądaliśmy się dziś za materiałem do sadzenia - w szkółce niedaleko mają ligustr za 1,80, a na Allegro średnia cena to ok. 1zł. Tylko pytanie czy nie natnę się na jakieś badziewie albo czy na przykład korzenie nie wyschną w transporcie - nigdy chyba roślinek na Allegro nie kupowałem. Ma ktoś jakieś doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 09.04.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Prace postępują w normie, czyli wszystko mnie boli. Na razie przygotowujemy teren pod żywopłot. Rozglądaliśmy się dziś za materiałem do sadzenia - w szkółce niedaleko mają ligustr za 1,80, a na Allegro średnia cena to ok. 1zł. Tylko pytanie czy nie natnę się na jakieś badziewie albo czy na przykład korzenie nie wyschną w transporcie - nigdy chyba roślinek na Allegro nie kupowałem. Ma ktoś jakieś doświadczenie? Ja kupiłem w zeszłym roku późną jesienią z allegro. Wsadziłem 34 mb. Teraz widzę, że zaczyna puszczać pąki. Czyli chyba wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 21.04.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Whisper, ale na alle to za zeta same 'patyki'. Gdzie w końcu kupiłeś ukorzenione sadzonki, jak duże i w jakiej cenie? Ja się przymierzam w przyszłym tygodniu najwcześniej, ale w Białymstoku wciąż jeszcze przymrozki, więc może to i lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.04.2010 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Aga, za "patyki" czyli sztobry to jeszcze mniej się płaci - za 100złotych to chyba z 500 kijków dostaniesz. Ja zapłaciłem 90gr za sztukę z korzeniem: http://allegro.pl/item990477859_ligustr_z_gruntu_40cm_90_gr_szt_zywoplot_liguster.htmlWielkości miało to jakieś 40 cm chyba. Posadziłem, przyciąłem, podlewam i czekam. Już miały pączki, które się ciut rozwijały w listki, mam nadzieję że nie za późno je wsadziłem (jakieś dwa tygodnie temu). Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts