Elfir 22.04.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Róże okrywowe mogą być. Jak połamie to na wiosnę podetnie się pędy. To samo okrywowe jałowce czy irgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 22.04.2010 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 A trzmielina? zachorowałam na trzmielinę - da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 też może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 23.04.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Elfir, podpowiedz proszę jakie drzewy / drzewa można posadzić od strony północnej? Chciałabym obsadzić płot, ale jest to miejsce gdzie nie dociera słońce. Czy coż tam urośnie opócz zielska?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 drzewa czy krzewy? Bo z drzew to np. czeremcha, choina, bukan, buk, grab, grujecznik, jarzębina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.04.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Raczej krzewy. I najlepiej te szybkorosnące:-) Wiem że jestem wymagająca, ale ze względu na dojrzały wiek,mam mało czasu:-)Dzięki bardzo za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Krzewy : ligustr, irga błyszcząca, irga dammera, irga szwedzka, trzmieliny fortune'a trzmielina pospolita, świdośliwy, dereń biały, kolkwicja, złotlin, kolcosił, snieguliczki, kalina koralowa i sztywnolistna. Te rośliny szybko rosną na glebach żyznych i świeżych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.04.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Elfir, pięknie Ci dziękuję. Jesteś niezastąpiona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 10.05.2010 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 (edytowane) Kochani, mam pytanie o kolejny zakątek mojego ogrodu - co tam dać: http://img256.imageshack.us/img256/1395/drewutnia.jpg Tym razem chodzi o ten kącik tuż przy tarasie, tam gdzie na zdjęciu widać palety z płytami. Zaraz za ogrodzeniem jest dom i taras sąsiada, więc warto byłoby się trochę osłonić, również od wiatru. I chciałabym, by zieleń wchodziła mi przez to duże okno do domu To miejsce, gdzie słońce jest od rana do ok.12.00 (pn-wsch). Wymyśliłam sobie tak: duży rozłożysty, gęsty krzew (np. jaśminowiec panieński lub wonny - lub ten z żółtymi liśćmi). Niżej tawuły znoszące cień. A na samym dole - funkie (Francee, June, Patriot) i paprocie ogrodowe. Gdzieniegdzie żółte trzmieliny płożące, żeby "właziły" na taras dołem. Myślałam też o dereniu w roli wysokiej rośliny, skoro rosnie dobrze na mojej gliniastej glebie. Ale chyba jest trochę zbyt ażurowy. Co myślicie? Wszelkie uwagi, korekty lub Wasze pomysły barrrdzo pożądane Edytowane 10 Maja 2010 przez Buba74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 10.05.2010 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Acha - zamiast jaśminowca może być również bez, np.Katherine Havemeyer. Albo 1 krzak jaśminowca i 1 bzu - tworzące dużą plamę zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 10.05.2010 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 I mam jeszcze pytanie:http://img232.imageshack.us/img232/8794/krzew.png Co to za krzew, ten wysoki, ciemnozielony po lewej stronie? Z góry dzięki za podpowiedż/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 wygląda jak magnolia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 10.05.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Elfir, a to co wymyśliłam powyżej - trzyma się kupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.05.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 zastanawiam się jakie tawuły (Spiraea) znoszą cień.Bo tawułki (Astilbe) wymagają bardzo dużych ilości wody do wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 16.05.2010 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 ...Niestety, dzisiejsze wichury kazały mi zweryfikować mój pomysł z jaśminowcem lub bzem na powyższym stanowisku. Posadzone dołem jako piersze funkie prawie fruwają mi po ogródku. Obawiam się, że żaden duży krzew liściasty się tam dłużej nie utrzyma Zastanawiam się czy nie wepchąć tam dużego, stabilnego iglaka, no. jodły kalifornijskiej jednobarwnej. Dałoby radę? Jak blisko ściany budynku mogłabym taką jodłę posadzić?.... Chyba, że macie inne pomysły. Załamię się, zamieszkałam w jakiejś chrzanionej Patagonii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Bo najpierw trzeba zbudować konstrukcję ogrodu a dopiero dekorować małymi bylinami I bez i jaśminowiec świetnie dadzą sobie radę nawet w wietrznym miejscu. Najlepiej krzewy liściaste sadzić w większych grupach a nie pojedynczo. Jodła jednobarwna szybko rośnie. Po 10 latach może mieć prawie 2 m średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 16.05.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Wiem:) Niecierpliwość mnie zżera, chciałabym wszystko JUŻ! Aż wstyd się przyznać. Elfirku, czyli lepiej jednak liściaste dać?... A zatrzymają trochę wiatru, jeśli większe będą? Jeśli jodła po 10 latach mam mieć 2m średnicy, to idealnie by się na to stanowisko gabarytowo nadawała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Buba - jak mam ci radzić jak na oczy twojego ogrodu nie widziałam. Nie wiem jak ma być urządzony Jak chcesz się definitywnie osłonić od wiatru do szerokie nasadzenia liściastych lepiej chronią niż wąski żywopłot kolumnowych iglaków. Ale powinny być wyższe krzewy, typu klon tatarski, świdośliwa, kaliny, podsadzone niższymi, jak tawuły, jaśminowce, pęcherznice. Jodła jest szeroka na dole, ale ku górze się zwęża i tam będzie wiatr przepuszczać. To już lepiej sosnę w formie krzaczastej, np gęstokwiatową "Oculis-Draconis" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 16.05.2010 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Ooo, piękna ta sosna, muszę to przemyśleć. Dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts