Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, odświeżam wątek kosza ponieważ mam wielki dylemat, chciałabym mieć wszystko na jak najmniejszej przestrzeni.

Mam szafkę narożną ze zlewem kuchennym (rys.) i planuję montaż młynka rozdrabniającego.

Jednocześnie chciałam w tej szafce zamontować kosz segregujący z półkami bocznymi na butelki np, problem w tym, że ten młynek zajmuje dość dużo miejsca i to w centralnej części szafki, więc nie mam pojęcia, czy jest szansa na taki wymarzony system do segregacji. Nie wspomnę, że najlepiej byłoby, żeby szafka otwierała się jak szuflada z dostępem do kosza od góry...

Czy moje wymaganiamają szanse być zrealizowane? Bo nie widzę nic takiego w ofertach koszy...

rys.jpg

Patent z wysuwanym koszem z szafki jest wg mnie słaby. U mnie w domu taki kosz mieliśmy 2-3 tygodnie - totalna porażka. Najpierw musisz otworzyć szafkę, później schylić się i wyciągnąć kosz i jeszcze otworzyć klapką od kosza - a to wszystko tylko po to żeby wyrzucić mały papierek. Nam to rozwiązanie kompletnie nie pasowało i zamieniliśmy szafkę na zwykłą głęboką szufladę w której stoją kosze - nieporównanie wygodniejsze rozwiązanie. Ale to pewnie rzecz gustu.
  • 3 weeks później...
Patent z wysuwanym koszem z szafki jest wg mnie słaby. U mnie w domu taki kosz mieliśmy 2-3 tygodnie - totalna porażka. Najpierw musisz otworzyć szafkę' date=' później schylić się i wyciągnąć kosz i jeszcze otworzyć klapką od kosza - a to wszystko tylko po to żeby wyrzucić mały papierek. Nam to rozwiązanie kompletnie nie pasowało i zamieniliśmy szafkę na zwykłą głęboką szufladę w której stoją kosze - nieporównanie wygodniejsze rozwiązanie. Ale to pewnie rzecz gustu.[/quote']

Jakies bzdury czytam!

Mam kosz w szyfladzie, który jak sama nazwa wskazuje w momencie wysywania szyflady, wyjezdza razem z nią, jednoczesnie wyjezdzajac spod ruchomej klapki/przykrycia. Kosz składa sie z trzech podkoszy na segregacje smieci. Fantastyczna sprawa. Jeden ruch, drugi wyrzucenie smiecia, trzeci zamkniecie szuflady, wszystko w pozycji pionowej.

Nie wiem co zamontował u siebie Zbyszek ale na pewno nie to o czym tu piszemy.

Też jestem użytkownikiem kosza w szufladzie (u mnie akurat wiszący peki) i jest to jedna z najwygodniejszych rzeczy w kuchni. Do tego mam zamontowany servo-drive (samoczynnie otwiera szuflade po dotknieciu np. kolanem) ale i bez tego byłby super. Dodam że jakby ktoś chciał się szarpnąć na servo to absolutnie nie w sytuacji gdy kosz jest pod zlewem - wtedy niemal każde umycie kubka kończy się otwartą szufladą ;) Ja mam w zupełnie innym miejscu bo w zlewie jest młynek.

Są też dostępne kosze z mechanicznym wysuwem (servo jest na prąd) z tego co pamiętam jest specjalny pedał i chyba tez z peki.

• 2 years później...
  • 6 years później...
U mnie sprawdziła się własna konstrukcja którą wykonał mąż według jakiegoś projektu podejrzanego na pintereście. Nie posiadamy młynka, ale zlew z rurami w części centralnej trochę przeszkadzał i trzeba było kombinowac po bokach. Tak czy owak wysuwany kosz to super patent! ;)
Ja już mam trzecią kuchnię i nie chciałam koszy w szufladzie. Zdecydowanie wygodniejsza jest dla mnie opcja szafki z otwieranymi drzwiczkami. Patrzyłam pod kątem funkcjonalności i dla mnie i 3 dzieci ;)
Ja już mam trzecią kuchnię i nie chciałam koszy w szufladzie. Zdecydowanie wygodniejsza jest dla mnie opcja szafki z otwieranymi drzwiczkami. Patrzyłam pod kątem funkcjonalności i dla mnie i 3 dzieci ;)

ale miałaś w którejś z tych trzech kosz w szufladzie i obiektywnie możesz porównać czy nie bo nie? te otwierane drzwiczki to kosz na drzwiach, wysuwany razem z drzwiami czy stojacy tylko w szafce?

Bertha, widzieliśmy u kilku znajomych. Starsze dzieci zgodnie uznały, że fajne, ale niewygodne w codziennym użytkowniku. U nas drzwiczki pod zlewem, gdzie stoją kosze są dziennie otwierane kilkadziesiąt razy. Szybciej drzwiczki można otworzyć niż wysunąć szufladę.
ale miałaś w którejś z tych trzech kosz w szufladzie i obiektywnie możesz porównać czy nie bo nie? te otwierane drzwiczki to kosz na drzwiach, wysuwany razem z drzwiami czy stojacy tylko w szafce?

Nie miałam w żadnej, bo nie chciałam. Kosze stoją w szafce. Moja ocena wynika z tego, że widziałam je u kilku znajomych i u jednych, gdzie pedałem naciskali otwieranie szuflady, nawet mi się to spodobało, ale tylko przez chwilę. To miejsce (szafka z koszem) jest u nas użytkowane tak często, że miałabym nerwa na czas otwierania, nie mówiąc o potencjalnych awariach typu zacinanie się.

Wiem, że wiele osób chwali sobie szuflady, ja wyjątkowo jestem za tradycyjnym rozwiązaniem. Jak to się mówi: - każdemu wedle potrzeb :)

• 4 weeks później...
A opcja z drzwiczkami i wysuwaną półką czy deską na której stoi kosz (oczywiście z jakimś ogranicznikiem żeby nie spadł)? Gdzieś widziałam takie rozwiązanie. Konstrukcja wydaje się lżejsza od samej szuflady. Przy otwieraniu drzwiczek pólka z koszem wyjeżdża.