Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosz na śmieci w szufladzie - sprawdza się?

Anulek2005

Recommended Posts

Witam serdecznie, odświeżam wątek kosza ponieważ mam wielki dylemat, chciałabym mieć wszystko na jak najmniejszej przestrzeni.

Mam szafkę narożną ze zlewem kuchennym (rys.) i planuję montaż młynka rozdrabniającego.

Jednocześnie chciałam w tej szafce zamontować kosz segregujący z półkami bocznymi na butelki np, problem w tym, że ten młynek zajmuje dość dużo miejsca i to w centralnej części szafki, więc nie mam pojęcia, czy jest szansa na taki wymarzony system do segregacji. Nie wspomnę, że najlepiej byłoby, żeby szafka otwierała się jak szuflada z dostępem do kosza od góry...

Czy moje wymaganiamają szanse być zrealizowane? Bo nie widzę nic takiego w ofertach koszy...

rys.jpg

Patent z wysuwanym koszem z szafki jest wg mnie słaby. U mnie w domu taki kosz mieliśmy 2-3 tygodnie - totalna porażka. Najpierw musisz otworzyć szafkę, później schylić się i wyciągnąć kosz i jeszcze otworzyć klapką od kosza - a to wszystko tylko po to żeby wyrzucić mały papierek. Nam to rozwiązanie kompletnie nie pasowało i zamieniliśmy szafkę na zwykłą głęboką szufladę w której stoją kosze - nieporównanie wygodniejsze rozwiązanie. Ale to pewnie rzecz gustu.

• 3 weeks później...
Patent z wysuwanym koszem z szafki jest wg mnie słaby. U mnie w domu taki kosz mieliśmy 2-3 tygodnie - totalna porażka. Najpierw musisz otworzyć szafkę' date=' później schylić się i wyciągnąć kosz i jeszcze otworzyć klapką od kosza - a to wszystko tylko po to żeby wyrzucić mały papierek. Nam to rozwiązanie kompletnie nie pasowało i zamieniliśmy szafkę na zwykłą głęboką szufladę w której stoją kosze - nieporównanie wygodniejsze rozwiązanie. Ale to pewnie rzecz gustu.[/quote']

Jakies bzdury czytam!

Mam kosz w szyfladzie, który jak sama nazwa wskazuje w momencie wysywania szyflady, wyjezdza razem z nią, jednoczesnie wyjezdzajac spod ruchomej klapki/przykrycia. Kosz składa sie z trzech podkoszy na segregacje smieci. Fantastyczna sprawa. Jeden ruch, drugi wyrzucenie smiecia, trzeci zamkniecie szuflady, wszystko w pozycji pionowej.

Nie wiem co zamontował u siebie Zbyszek ale na pewno nie to o czym tu piszemy.

Też jestem użytkownikiem kosza w szufladzie (u mnie akurat wiszący peki) i jest to jedna z najwygodniejszych rzeczy w kuchni. Do tego mam zamontowany servo-drive (samoczynnie otwiera szuflade po dotknieciu np. kolanem) ale i bez tego byłby super. Dodam że jakby ktoś chciał się szarpnąć na servo to absolutnie nie w sytuacji gdy kosz jest pod zlewem - wtedy niemal każde umycie kubka kończy się otwartą szufladą ;) Ja mam w zupełnie innym miejscu bo w zlewie jest młynek.

Są też dostępne kosze z mechanicznym wysuwem (servo jest na prąd) z tego co pamiętam jest specjalny pedał i chyba tez z peki.

• 2 years później...
  • 6 years później...
Ja już mam trzecią kuchnię i nie chciałam koszy w szufladzie. Zdecydowanie wygodniejsza jest dla mnie opcja szafki z otwieranymi drzwiczkami. Patrzyłam pod kątem funkcjonalności i dla mnie i 3 dzieci ;)

ale miałaś w którejś z tych trzech kosz w szufladzie i obiektywnie możesz porównać czy nie bo nie? te otwierane drzwiczki to kosz na drzwiach, wysuwany razem z drzwiami czy stojacy tylko w szafce?

ale miałaś w którejś z tych trzech kosz w szufladzie i obiektywnie możesz porównać czy nie bo nie? te otwierane drzwiczki to kosz na drzwiach, wysuwany razem z drzwiami czy stojacy tylko w szafce?

Nie miałam w żadnej, bo nie chciałam. Kosze stoją w szafce. Moja ocena wynika z tego, że widziałam je u kilku znajomych i u jednych, gdzie pedałem naciskali otwieranie szuflady, nawet mi się to spodobało, ale tylko przez chwilę. To miejsce (szafka z koszem) jest u nas użytkowane tak często, że miałabym nerwa na czas otwierania, nie mówiąc o potencjalnych awariach typu zacinanie się.

Wiem, że wiele osób chwali sobie szuflady, ja wyjątkowo jestem za tradycyjnym rozwiązaniem. Jak to się mówi: - każdemu wedle potrzeb :)

• 4 weeks później...