Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do wizji Nitki (bo dziennika budowy narazie brak)

malka

Recommended Posts

eee myśle, ze tak :) u nas nie ma aż takich areałów by nie wiedzieć na jakiej szerokości i długość geograficznej coś jest :D

Damy rade :)

W niedziele mamy gości więc możesz wpaść wpiątek lub sobote w zależności jak Ci tam pasuje

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

eee myśle, ze tak :) u nas nie ma aż takich areałów by nie wiedzieć na jakiej szerokości i długość geograficznej coś jest :D

Damy rade :)

W niedziele mamy gości więc możesz wpaść wpiątek lub sobote w zależności jak Ci tam pasuje

wolę w sobotę bo łatwiej mi się przebić ;)

ok.

Pasie.. a ja zrobiłam experytment w ubiegłym roku :) i mi wyszło, ze ładniej kwitną migdałki owszem przycięte, ale nie za mocno. 1/3 długości to max. ! no przynajmniej moje tak mają. Dlatego już nie przycinam ich o połowe i więcej jak mówią niektórzy, bo moje tego nie lubią

Przycinać, i wg moich migdałków wydaje mi się że mocne przycięcie zagęszcza, ale nie sprzyja kwitnieniu. Przycięcie jak wyżej pisałam sprawia, że rośłina lepiej kwitnie, a zagęszcza się w II połowie roku, ale już słabiej.

No mam,

zatem mam kilka migdałków i każdy z nich ma inny pokrój, ale na tym najlepiej widac sposób cięcia.

Tuż nad czerwoną kreską było pierwsze cięcie, dwa lata temu. Cięcie było bardzo mocne, aż za mocne, bo następnego roku rośłina miała może ze 20 kwiatków. Ale widać, ze powyżej cięcia rośłina się ładnie zagęściła. Dlatego w ub roku cięcie było łagodniejsze nie więcej niż 40 cm każdego pędu. Kwitnienie w tym roku zanosi się bajeczne, pędy długie proste, sztywne i zdrowe.

ci%25C4%2599cie2.jpg

pokaż swojego, zaradzimy ;) :)

hm..

no to pozostaje ciąć.

Tylko że wiesz jak to jest. Jełsi chcesz mocno zagęscić od dołu wypada go b. mocno przyciąć i potem sa dwie możliwości: albo się uda i wypuści dużó nowych pędów i będzie jak u mnie, albooooo roślina się jak to mówię "sprzeciwi" czyli za rok ani porządnie nie zakwitnie, ani porządnie nie urośnie, zacznie wegetować.

Jak to mówią próba nie strzelba ;) ale jakby co ciut krzaczora szkoda

zaryzykuje, pechcerznice w tym roku na pewno odwdziecza sie szerszym pokrojem a przycielam je 15-20 cm nad ziemią, migdal musi sie ugiac :D , bys widziala jak morzewie oglowilam, potem jeszcze je przesadzilam a i tak zielenia sie puscily. tak mysle ze te 2 pierwsze sezony migdala bede skracac.