Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do wizji Nitki (bo dziennika budowy narazie brak)

malka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Dzień dobry!

Pani Kasiu, Pani dziennik oglądam i podziwiam już od kilku lat (pamiętam jeszcze ten wcześniejszy). Postanowiłam napisać do Pani bo mam ogromny problem z dachem, który ma ślady korozji a został położony we wrześniu 2012 r.. Obawiamy się, że czeka nas rozprawa w sądzie z wykonawcą dachu (blacha cięta kątówką-cofnięta gwarancja na blachę, źle zamontowane i odstające od blachy kołnierze okien fakro). Pamiętam, że Pani dzielnie walczyła z deweloperami, a ja chciałabym zapytać o kilka wskazówek.

Pozdrawiam

Iwona

Nowa_i...

napisałam cały elaborat i mi sie nie wyślwietla. Na moje szczęście dłuższe posty pisze w wordzie bo wiem jak działa mi net ;)

Foty za moment. Powiem Wasm, że teraz są chyba te dni kiedy mój ogród jest najpięniejszy :D ja wiem, że nie uchodzi się przechwalać, ale kurde siedze na tarasie jak urzeczona...

Nowa..

Jeśli wiecie, że jest z dachem coś nie tak to:

1) na roboty budowlane macie 3 lata rękojmi zagwarantowane USTAWĄ pt. prawo budowlane + ewent. gwrancję wykonawcy, jeśłi zechce ją udzielić.

2) utrata gwaracji na blachę jest problemem (w tym finansowym) wykonawcy (jełsi to on w sposób nieprawidłowy ją ciął, a korozja jest tego efektem) i nie ma mowy by chciał przerzucić koszty na Was.

3) PISEMNIE zaproście panów do rozmów nt dachu. Jeśli w w rozmowach wykonawca jest skłonny uznać swój błąd - super. Spiszcie ze spotkania protokół ( czyli kto,gdzie, kiedy się spotkał, w jakim celu i co ustalono - jakie usterki, jak i kiedy bedą usunięte).

Jeśli poczucia winy nie ma - na rzeczone spotkanie zaproście kogoś z uprawnieniami dekarskimi kto wytłumaczy panom jak "krowie na rowie" gdzie się machnęli. Nie ukrywam, że im wyższa znajomość tematu u was i np dekarza rzeczoznawcy tym lepiej. W piśmie wyznacz 3 a w geście przyjaźni inwestorsko-wykonawczej 4 terminy spotkania, by ekipa która teraz ma sezon na roboty miała szanse się jakoś dostosowac, to zaoszczędzi nerwów wszystkim. Jeśli nie przychylą się do żadnego z 3-4 terminów masz jasność postawy jaką wykonawca przyjmie.

4) wtedy wysyłasz już kolejne pismo z tym, ze zatytułowane "zgłoszenie usterek" i wzywasz ponownie na spotkanie w wiadomym temacie. Po co to pisemne pierniczenie się???? ano po to, ze w sądzie (jeśli do niego trafisz) bedziesz musiała udowodnić, ze wykazałaś się dobrą wolą, że nie jesteś panienką z zespołem napięć, która chce mieć tu i teraz i natychmiast, ze rozumiesz, że pogoda ;) że praca u innych, że się świetnie orientujesz co wykonawca jest w stanie zrobić a czego absolutnie nie, bo wiadomo terminy, że Ty do nich z sercem na dłoni, że oni mieli czas i szanse się z tematem zapoznać... kapiszi ?? ;)

5) jeśli już jesteś totalnie zlana a wciąż zdeterminowana robisz ekspertyze tego dachu. Przez fachowca, na fakture, najlepiej przez ośrodek rzeczoznawców polskich. Dokument dostaniesz w 3 ezg: dla Ośrodka, dla Ciebie 2szt, ja swoją jedną dałam moim wykonawcom.

6) po wyłożeniu "kawa na ławę" co jest żle, raz jeszcze wzywasz wykonawców do USUNIĘCIA wskazanych w ekpertyzie usterek. Ponownie 3-4 terminy z powodów wskazanych wyżej.

No to tyle na początek. To co napisałam zajmie Ci kilka ładnych dni... napisz jak się sprawy mają :D

Uf... :)

Wrrr... i znów mam jakies błędy URL w przesyłaniu... no ja się kiedyś z tym moim netem zastrzele :mad:

No dobra, udało się choć kilka zdjęć wrzucić ;)

Pierwsze zdjęcie jest z 2008r.;)

https://picasaweb.google.com/rdziur/DropBox?authkey=Gv1sRgCKXr39nO6O-BYA#

a teraz jest jakoś tak :)