Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do wizji Nitki (bo dziennika budowy narazie brak)

malka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OOOOOOO Gosiek jesteś cudna, strasznie dziekuje :D

Ja kiedyś wklejałam tylko przez zawiaski ;) ale potem coś mi nie wychodziło, więc dałam spokój i juz nie próbowałam.

Teraz bede mogła wrzucać zamiast linków fotki :) uff...

Co do kundli to... te sprawy oczywiście w zarysie reguluje kodeks wykroczeń art 77. Właśnie jestem na etapie szukania przepisów szczegółowych. Jeśłi sytuacja się powtórzy chce być przygotowana na wszelkie rozmowy czy z właścicielem, czy ze strażą miejską.

Zastanawiam się czy nie napisać pisma do sołtysa. Może on bedzie wstanie dotrzeć do właścicieli zanim zrobi to straz miejska.

Nitusia niestety obawiam się że Gosiek ma rację i tylko straż miejska wchodzi w rachubę:( trzeba zgłosić że latają po ulicy bez nadzoru, że atakują ludzi i straż miejska załatwi resztę, dorwie właściciela i go zmotywuje albo zgarnie psy do schroniska, wiem nie chcesz wyjść na francę aleeeeeeeee albo będziesz francą albo musisz liczyć się z tym że albo Twoje dzieci albo Ty będziesz się zeskrobywać z asfaltu i oby tylko obdartymi kolanami i łokciami skończyło:(

Wusiaku dziękuje :)A co do psów to to o czym piszesz ja w sumie wiem, ale uważam, że zawsze trzeba dać szanse odwrotu. Nie chce od razu uderzać do straży miejskiej, bo mi ktoś zarzuci zaraz że trzeba było powiedziec i problem by się udało rozwiązać bez interwencji. Ale z drugiej strony jak złapać właściciela, kiedy ten wsiada do samochodu rano, wywala psy na droge i wyjeżdza na cały dzień. Wraca wieczorem wprost do bramy a psy biegiem za nim bo "pan wraca". Kurde mam czatować na niego czy jak??

Jak wywala psy za bramę to chyba pocztówka w skrzynce nie wystarczy. No chyba że taki roztargniony ;) Wg mnie tylko straż bo w sołtysa też jakoś nie wierzę, chyba że macie prężnego.

A malwy są dwuletnie więc powinny Ci się same rozsiać, tyle że to jakaś odmiana i nie wiem czy powtórzy się z nasion?

A taras... no normalnie zielona jestem :oops: z zazdrości

Noo Nitka nie 1.00 , tylko 3.00 z minutami...

Ogród cudny... bardzo mi się podoba :)

Sąsiadowi zostaw kartkę nabitą na bramę wjazdową, że prosisz o zamykanie psów, i że jak nie poskutkuje oddajesz sprawę do straży albo do sądu, bo zaatakowały i Ciebie i Synów..

Nie odpuściłabym jeśli chodzi o moje dziecko...

super ogrod z roku na rok piękniejszy. Nitus a zrobilabys fotke tarasu z zewnątrz? :)

Tarcia dziękuje.

Fotki zrobię, ale jutro ok??

Właśnie wróciliśmy z basenu - padamy na dzioby. Za to małolaty już sobie świetnie radzą, w sumie to lepiej niż mamuśka ;)

Edytowane przez nitubaga

Witajcie.

Amtluś jak dawno Cię nie widziałam. Cieszę się że zajrzałaś. Prawda, że czas w ogrodzie płynie inaczej?? Ogródek właśnie zaczyna 4 sezon, no poza thujami bo te 5. Przestałam już dosadzać, przestałam już nawozić, bo mi sie tak rozbuszyło, że za rok trzeba będzie myśleć o radykalnych cięciach np berberysów. Na szczęście one to świetnie znoszą, więc widze światełko w tunelu. ;)

068.JPG

051.JPG

to są miejsca w które nawet nie próbuje wchodzić :lol: nawet jeśłi sa tam chwaściory to i tak łatwego życia nie mają :D

Co do tarasu to dziś jest fajny dzień. W porannym slonku jest tak

017.JPG

Jeśłi świeci za bardzo robimy myk ;) i jest tak

019.JPG

Co z drugiej strony poszło Tarciu na pw.

Szwendajac się już z aparatem w łapie znalazłam jeszcze takie ;)

038.JPG

to samo przejście tyle, ze z drugiej strony

037.JPG

i uwielbiam kwiaty, liście podświetlone słońcem

059.JPG

035.JPG

054.JPG

Ależ faktycznie gąszcz masz wspaniały!!!:cool::yes::yes::cool:

Mój ogródek jeden sezon za Twoim, ale też w tym roku zaczął wreszcie szaleć... widać, że te roślinki, które miały przetrwać zadomowiły i ukorzeniły się w tej mojej glinie na dobre:D.

Powiedz Nituś te pergole i kratki kupowałaś gotowe, czy robiłaś sama???

Czeee Rasia :)

Pierwszą pergolę robiliśmy sami, śmiejemy się ze to szafot ;)

Dwie kolejne kupiliśmy i cóż.

Zrobione przez siebie są solidniejsze, bo wzięliśmy kantówke 5*5cm, porządnie impregnowaną, zbiliśmy konstrukcję długimi, grubymi wkrętami. Mija 3 rok i trzyma się świetnie. Te kupowane na allegro są delikatnijsze bo 4*4 cm, a i tak lepsze bo gro jest tak z kantówki 4*3, ale skręcone są licho. Jak musieliśmy juz skręconą na moment przestawić to się niemal rozleciała w rękach.

Wnioski - więcej kupowanych pergoli stawiać nie myśle. Z samoróbami jest więcej pracy, ale i efekt trwalszy. W sumie to jak mi sie rozlecą te co mam, bede skręcać sama, znaczy ręcyma Trzeszczącego.

Niestety sprawdza się stara maxyma : chcesz mieć dobrze - zrób to sam. :lol:

Dzięki Markociu :)

Jeśli bedzie jak mowisz bede strasznie szczęśliwa, bo co prawda kupowałam po kolorach nie odmianach, ale jeśłi chodzi o malwy to mogłby się rozsiać po każdej rabacie w ilościach każdych :D:D. Strasznie mnie zauroczyły te badylki :lol: