Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do wizji Nitki (bo dziennika budowy narazie brak)

malka

Recommended Posts

Arnika ty tez nie czytasz ze zrozumieniem, nie mam nic przeciwko skorom z krowy czy owcy czyli zwierzat hodowanych glownie na mieso gdzie skora jest produktem ubocznym , mowimy o hodowli zwierzat tylko i wylacznie na futro

no właśnie

zwierze dla mięsa i futra trzeba zabić - tak? tak

zwierze dla futra też trzeba zabić - tak? tak

czyli mamy w każdym przypadku śmierć na końcu - tak? tak

więc dlaczego śmierć krowy jest mniej naganna niż lisa? tylko dlatego, ze jej ścierwo zjadamy a lisa nie?

i drugie pytanie czy aby na pewno ścierwo lisa jest bezużyteczne....?

Edytowane przez nitubaga

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a najpierw było jajko czy kura?

bo to chyba nie ma większego znaczenia, czy najpierw się odział czy najadł.

Jeśli ktoś kto ma futra z norek , lisów czy innych nutrii, najpierw (lub potem) niechaj zje ich mięsko, a potem nawet obija sobie ich futerkiem ściany i szyje ubranka na każdy dzień tygodnia inne

no ale co Wyście się tak uczepiły tego mięsa...

dla mnie śmierć jest śmierć... i nie różnicuje tu na jej przyczynki...

dlatego dla mnie nie ma różnicy w motywacji dla której się zabija.... czyli albo akceptuje zabijanie, jem mięsko , chodze w skórkach i mam skórzany wypoczynek...

albo całemu temu procederowi mówie NIE

Rozumiem, ze smierc faceta, ktory napada na Ciebie a ktorego zabijasz w obronie koniecznej jest tym samym co Twoja jako ofiary? Nitka, nie obronisz tego takimi argumentami, jak rowniez tego, ze ten dywan jest ladny, bo po prostu nie jest.

eeee on jest piękny , serio, bo srebrne lisy sa piękne, ale ja wolę te na czterech łapkach, biegające po lesie :)

Rozumiem, ze smierc faceta, ktory napada na Ciebie a ktorego zabijasz w obronie koniecznej jest tym samym co Twoja jako ofiary? Nitka, nie obronisz tego takimi argumentami, jak rowniez tego, ze ten dywan jest ladny, bo po prostu nie jest.

tak, śmierć zawsze jest śmiercią .... moja czy napastnika...

czyli tak samo jak krowy czy lisa....

u ludzi jedynie potem moge się wywinąć od konswekwencji jeśłi zabiłam w obronie koniecznej... ale co do zasady śmierc jest śmierć...

:lol2::lol2::lol2:

Dobre Wiola

Noooo i Lidzia krowę chce... Ja nie wiem czy bym chciała...... Ale kożuszek... najlepiej z jagniątek.... to i owszem.....

I Markotka rozumiem i czytam ze zrozumieniem... Ale napisałam też, że jak świat hodowla zwierząt zaistniała w świecie biznesu, to zwierzęta hodowano, i wyprawiano... a to jako skórki na odzienie, a to jako dywaniki, a to jako kilimy... A to znowu polowano na nie,,,, wyprawiano i wieszano trofea na ścianach...

Byłam w kilku takich " myśliwskich " domach... Dla mnie bardzo cmentarzem zalatywało... Oj to poroże, te wiszące wypchane głowy, te wypchane dziki czy ptaki....

To mi się nie podobało... i pomimo iż gospodarze są świetnymi ludźmi, bardzo sympatycznymi, nie omieszkałam im tego powiedzieć , że mi sie to nie podoba, to nie zmienia faktu, że lubiłam z nimi zasiąśc przy stole, ognisku, porozmawiać.....

To nie znaczy, że mam do tej osoby sie nie oddzywać.....

To nie znaczy, że tej osobie mam powiedzieć że ma więcej tego nie robić... Bo myśliwi polują, ale i dokarmiają zwierzynę pomagają im sie rozmnażać... dbają o paśniki... można by było wyliczać...

W/g myśliwych lisy to szkodniki.... Są tepione... Czy nie słyszał nikt opowieści babć, cioci, że lisy wykradły im kyry, kaczki i to nie jedną danego dnia, ale kilka..., nie zjadł bo był głodny..., ale tak dla sportu zamordował np perliczki.....

A te hodowane...... No cóż.....

Nie zmienicie tą dyskusją niczego...

Zaczniecie si boczyć na siebie.....

Zaczniecie pisać na priv..., że ta i tamta chce/ma lisa, inna norki, a ta chce krowe....

Jak kto woli....

Nitce lisy na podłogę sie spodobały i kropka...

Ona ich nie zabiła... Kropka.

Ona ich nie kupiła... Kropka...

Trzęsący kasy nie dał na dziś... Kropka...

A czy da to sie okarze... A może miłość do lisów Nitce przejdzie za jakiś czas.... A może kupi krowę..... Wkońcu będzie miała tapetę biało czarną.....

Arnika dalej nie rozumiesz, caly czas dajesz przyklady kiedy skora czy tu dodalas poroze jest efektem ubocznym , mysliwi dokonuja odstrzalu kontrolowanego mieso jest zjadane, mowa jest o zwierzetach chowanych tylko i wylacznie dla futra

POza tym nikt nie mowi ze sie nie odezwie do Nitki jak sobie kupi dywanik :) ale robimy wszystko zeby to byla swiadoma decyzja :)

Edytowane przez markoto

Nooo tak.... a te szynszyle... co je pan oddawał do fermy lisów... to co... źle robił....

A te ubite lisy może znajdują zastosowanie w ZOO... Skąd wiesz.....

Rozumiem to co piszesz....

Ale napisałam też wcześniej , że dla własnej próżności, upodobań, pokazania się w towarzystwie... kupujemy futerka.......

I jaszcze powiem, że nutrie mają wspaniałe mięso, a mój mąż zajada się wątróbką z nutrii... Ja bym tego do pyska nie wzięła... ale jednak cześć tych zwierząt jest zjadana.....

A konina... Koń płacze jak idzie na rzeź... A mięso jedzą ludzie... Słyszy się , że i psy są jedzone... Czyli nie znajdziemy złotego środka....

A tym lisom naprawdę już nic nie pomoże....

A tym lisom naprawdę już nic nie pomoże....

Tym nie, ale jest nadzieja ,że inne juz tego nie doświadczą

Trzęsący kasy nie dał na dziś... Kropka...

Wiola, on trzeszczy, nie trzesie się :D