barthek 09.04.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 witam wszystkich forumowiczow,mam problem na budowie i zastanawiam sie, czy przejmowac sie czy nie... problem dotyczy posadowienia sciany fundamentowej na lawie. ostatnio bedac na budowie zauwazylem, ze jedna ze scian nie opiera sie na lawie 'po srodku', lecz jestprzesunieta w ten sposob, ze jej wewnetrzna krawedz opiera sie na krawedzi lawy fundamentowej. majster mowi, ze to zaden problem - 'wazne, ze nie wystaje poza krawedz lawy'.kierownik mowi ze nie jest to duzy problem ale on by chyba jednak dolal lawy od strony wewnetrznej. i co z tym fantem zrobic? przejmowac sie czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.04.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Pewnie nie jest to wielki problem, ale troche zależy od tego co do za ściana jak obciązona, stropem, dachem moze tylko szczytowa ? Jaka szeraka ława, jaka gruba ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barthek 14.04.2010 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 dziekuje za odpowiedz. sciana zewnetrzna, nie nosna - nad nia strop monolityczny i poddasze uzytkowe. lawa szerokosci ok. 60cm lana w grunt, zbrojona 4xfi16. na cale szczescie narozniki sa w miare na srodku lawy a 'skrzywienie' jest po srodku sciany. jak mi sie uda wrzuce zdjecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raf191 14.04.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Skoro jest to ściana nie nośna to znaczy, że nie będzie przenościć obciążeń konstrukcyjnych a jedynie swój ciężar. W takich przypadkach nie jest problemem to że ściana nie trafia w centralny punkt fundamentu. Ponad to ten fundament jest zbrojony jak do bunkra. Zwykle stosuje się 4xfi12. Ale jak rozumiem jest to przeliczone przez konstruktora a nie wybrane od tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 13.05.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 majster mowi, ze to zaden problem - 'wazne, ze nie wystaje poza krawedz lawy'. kierownik mowi ze nie jest to duzy problem ale on by chyba jednak dolal lawy od strony wewnetrznej. rześki majster, luźny kierownik... takie niefrasobliwe towarzystwo zapowiada niejeden problem na budowie. co to właściwie znaczy dolać ławy? jak on sobie to wyobraża? zahacza mi to o niezły bełkot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon2000 06.12.2022 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Odgrzeję temat bo mam podobną sytuację. Ściana szczytowa stoi na krawędzi wewnętrznej ławy. Prawdopodobnie błąd przy wytyczaniu ławy ;-( Dom budowany przez dewelopera a stan odkryty już po odbiorze. W chwili obecnej nie ma szans na poprawę tego błędu. Czy taki błąd zagraża trwałości budynku? Czy mam czym się przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.12.2022 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 sciana zewnetrzna, nie nosna - nad nia strop monolityczny i poddasze uzytkowe. . :) Czy ten strop i poddasze użytkowe nie podpiera i stoi na tej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts