Anna Broc 09.04.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Wielokrotnie było powtarzane na forum że sadzenie piwonii tylko w sierpniu, no ostatecznie wrześniu. Dzisiaj widziałam w sklepie ogrodniczym piękne sadzonki tychże kwiatów, ( importowane ale nie doczytałam się skąd) miały nawet malutenkie paczki kwiatowe. Czy rzeczywiście nie zakwitną przez 2 lata jeśli bym je teraz wsadziła?Moja piwonia którą wsadziłam w sierpniu ledwie wyłazi z ziemi ( całą zime spędziła pod zwałami śniegu, przy okazji przez snieg zginęła mi trzmielina i tawuła, jakoś nie odrastaja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 09.04.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Wydaje mi się, że w sierpniu przesadza się piwonie. Ja też widzę teraz w sklepach kłącza piwonii i sama kupiłam takie wiosną dwa lata temu. Zakwitły ubiegłej wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 10.04.2010 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź, może i ja zaryzykuję i kupię teraz, wyglądają pieknie a ja chce aby za 2 lata juz na pewno kwitły. Wydaje mi się że sadzenie to rodzaj przesadzania, przesadzamy z doniczki do gruntu. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez Anna Broc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 10.04.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 WitamPiwonie nie znoszą przesadzania, kiepsko później kwitną. Ważna jest głębokość sadzenia. Ja posadziłam za głęboko i dziwiłam się dlaczego nie mam kwiatów. Poprawiłam i jest ok. Powodzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 piwonie krzewiaste można sadzić wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.04.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Piwonie można sadzić również wiosną - zdarza się, że zakwitną tego samego roku, jeśli karpa jest wyjątkowo dorodna, kilkuoczkowa. Mimo wszystko lepiej w pierwszym roku ściąć pojawiające się pąki, aby dać roślinie czas na dobre ukorzenienie. Polecam też artykuł o piwoniach:http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/piwonie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 12.04.2010 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Dziękuję za wypowiedzi, kupiłam, okazało się że to piwonia krzewiasta, a więc nieco inne wymagania niż zwykła, większa szansa że będzie kwitła, poczytałam trochę na forach ogrodowych. Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez Anna Broc aby nie pisać nowej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gamiga 12.04.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 W zeszłym roku, wiosną kupiłam 4 pojedyncze kłącza różnych piwonii, z których jedna w czerwcu zakwitła. Z jesiennych przesadzeń sporych karp 3 z 6 wypuściły po 2-3 słabe pąki w tym samym czasie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 08.08.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Witam Wczoraj wykopywałyśmy z koleżanką peonie z jej działki i posadziłam je na swojej. Przy wykopywaniu nie odcinałyśmy liści - czy teraz po posadzeniu w nowe miejsce należy je przyciąć czy lepiej zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 przytnij, ale niekoniecznie wszystkie, uszkodziliście korzenie podczas przesadzania, więc trzeba zredukować część nadziemną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 08.08.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Dzięki Elfir - ty to naprawdę nieoceniona jesteś na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 22.09.2012 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Moja piwonia krzewiasta zakwitła następnej wiosny po posadzeniu, chyba odpowiada jej miejsce ( w jej porze kwitnienia ma słońce trochę rano i trochę po południu, ziemia przeciętna ale w tym roku podsypałam nawozem do róż.) Dokupiłam jeszcze dwie w tym roku i wsadziłam latem, jedna miała jeden kwiat, co chyba dobrze wróży na przyszłosc. Już nie mogę doczekać się nowej wiosny aby popatrzeć jak zakwitają wszystkie trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts