Ciril 11.04.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 to lepiej nie wracaj do kraju, którego nienawidzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.04.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Więc uwierz , że tych co teraz płaczą też łączą więzi emocjonalne, inaczej by nie płakali. Tobie nikt nie odbierał prawa do żałoby po babci daj i nam godnie przeżyć tę wielką załobę. Nie odbieraj nam tego prawa i nie nazywaj obłudnikami. Ja tez płakałam jak umierała moja babcia , moja sąsiadka, placze dzisiaj i pewnie będę nieraz jeszcze płakac, ale takie jest zycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 11.04.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Pan Ciril to niepełna trzydziestoletnia Pani z głębokimi korzeniami patriotycznymi, której pradziadowie walczyli już o niepodległość kraju, której dziadkowie walczyli z okupantem, a później czekali na koniec wojny w obozach jenieckich, której babcie katorżniczo pracowały na zesłaniu, której rodzinie ustrój socjalistyczny wyrządził wiele krzywd...Z moją rodziną było podobnie,Ty i ja jesteśmy w podobnym wieku. Mamy różne spojrzenia na świat tylko kulturą osobistą się różnimy... Co jest piękne w Polakach??? - To, że znamienita większość z nas potrafi się jednoczyć ponad podziałami w chwilach trudnych dla Polski, dla Polaków, dla Polaka jako jednostki.Tyle mamy przykładów z historii, że tylko kompletny ignorant tego nie zauważa... powstania kościuszkowskie, odzyskanie niepodległości, powstanie warszawskie, Solidarność, Obrady Okrągłego Stołu... z ostatnich przykładów: hala w Katowicach, Halemba, śmierć JP II...Ale jest też w nas wiele zazdrości,zawiści i innych ciekawych cech,które widac pomiędzy powstaniami i innymi historycznymi wydarzeniami... Ale niestety oprócz Polaków są też Polaczki i dowcipy o nich opowiadają na całym świecie... I lubimy się nawzajem obrażac. Czysty patriotyzm i jednośc narodowa POLAKÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 11.04.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 to lepiej nie wracaj do kraju, którego nienawidzisz Wysoki poziom kultury. Nie napisałam, że nienawidzę Polski Kocham Polskie lasy i jeziora i morze, ale nie znoszę takich osób,którym jad kapie po brodzie. Jeszcze musisz troszkę dorosnąc. Do Polski wrócę i będę życ szczęśliwie z mężem i dziecmi w moim domku. Koniec dyskusji, bo nie warto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Nie odbieraj nam tego prawa i nie nazywaj obłudnikami. Ja tez płakałam jak umierała moja babcia , moja sąsiadka, placze dzisiaj i pewnie będę nieraz jeszcze płakac, ale takie jest zycie. marzenka - czy ja pisze o tobie? Czy którakolwiek moja wypowiedz zabrania komuś okrywania się żałobą? Ktoś tu napisał, że znał jednego ze zmarłych osobiście. Być może dla innego zmarły prezydent by autorytetem. Wówczas ich żal z pewnością jest szczery, bo byli związani uczuciowo. Ale jak mam nazwać szczerym zal wyrażany przez pewne osobistości w TV, które wyzywały prezydenta od kartofla i życzyły mu wszystkiego najgorszego? Swoją drogą pochodzę widocznie z bardzo nieczułej rodziny i mój facet też - u nas nikt nie płakał z powodu katastrofy. Wstrząs - tak, ale żałoba czy cierpienie - nie. Snuję też moje osobiste dywagacje na temat różnic w odczuwaniu śmierci osób znanych i nieznanych przez społeczeństwo. Analogicznie jak to było przy śmierci papieża - wszyscy deklarowali swoją wielką miłość do niego tylko nikt jakoś zasad, które głosił nie próbował wcielić w życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.04.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Elfir wbrew wszystkiemu wiem co chcesz powiedzieć . Rozumiem to. Teraz zastanów sie właśnie ty i inni jak wygląda nasze życie. Nieraz jest tak , że doceniamy kogoś dopiero po jego śmierci i czesto jest tak , że im bardziej atakowaliśmy tego człowieka tym bardziej czujemy żal i wyrzuty sumienia. Ci ludzie o których mówisz, że być może obłudnie teraz wyrażaja swoją żałobę, może właśnie faktycznie szczerze ją czują właśnie za to jak atakowali Prezydenta. Jeżeli teraz ci ludzie zrozumieli jaka krzywdę mogli mu wyrządzić to jest dobrze. Ludzie nie są bez wad. Są zbrodnie , ale są i nawrócenia. Naprawdę jest różnica w tej smierci. Każdy kto czuje się Polakiem i patriotą to zrozumie. Ale wiem , że każda śmierć zasługuje na żal , a tego sie nie robi w większości przypadków bo tak się nie da , ale są chwile i są takie śmierci, które nas poruszają wyjątkowo. Są takie karty w naszej historii o których pamiętaja pokolenia i to jest właśnie nasz historia coś co nas łączy jako naród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 11.04.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Elfir daj spokój plis.Zginęło prawie 100 osób, którzy mają swoich bliskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 . Są zbrodnie , ale są i nawrócenia. Naprawdę jest różnica w tej smierci. Każdy kto czuje się Polakiem i patriotą to zrozumie. . Acha, a kto nie rozumie nie jest Polakiem i patriotą? Nie sadzę, by całe PO nagle zmieniło poglądy na bliskie poglądom Kaczyńskiego. Sądzę raczej, że wyrażają żal, bo to wypada, no i w końcu znali trochę człowieka. "Wróg? A wróg! Ale swój!". Ta śmierć niczego nie zmieni w polskiej polityce jeśli chodzi o wzajemne animozje, tak jak śmierć JP II nie zmieniła moralności Polaków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 11.04.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 kiedy odbędzie się pogrzeb Prezydenta czy już wiadomo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Ale wiem , że każda śmierć zasługuje na żal , a tego sie nie robi w większości przypadków bo tak się nie da , ale są chwile i są takie śmierci, które nas poruszają wyjątkowo. O tym właśnie chciałam podyskutować. czy śmierci, które nas poruszają wyjątkowo takie są, bo: - byli bliscy naszemu sercu - byli sławni i znani - robi się z nich symbole - media chcą zarobić i posługują się manipulacją aby wzruszyć widza i utrzymac jego zainteresowanie wydarzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.04.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Ale to wogóle nie chodzi o to żeby zmieniać poglądy. Więc nie róbmy NIC bo to i tak NIC nie zmieni. Chodzi o śmierć wyjątkowych ludzi. Chodzi o naszą historię , która zatoczyła krąg.Pogrążam się w wielkim żalu po Wielkich Polakach.Pogrążam się w wielkim żalu po Wielkich Polakch którzy ginęli w Katyniu, ginęli w więzieniach katowani za swoje poglądy.Pogrążam się w żalu za Wielkich Polaków którzy ginęli w łagrach.Dziękuję za poświęcenie tych ludzi.Wiecznie odpoczywanie racz im dać Panie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 11.04.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 kiedy odbędzie się pogrzeb Prezydenta czy już wiadomo? To chyba zależy od wyniku identyfikacji.A z tą,po takiej katastrofie, chyba nie będzie łatwo.Jedynie DNA. Ciężkie tematy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.04.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 A mnie naszła taka refleksja.....czy aby napewno zginął ten prezydent ten, który uwsteczniał Polskę, który wetował ustawy, który była marionetką w rękach brata, na którym nie zostawiano suchej nitki jeszcze dwa dni temu? Bo teraz..z tych samych ust, słyszę o bohaterze, o "Richardzie Nixonie polskiej polityki. " wielkim patriocie, elicie, światłym człowieku.... Dokładnie. Nie wierzę w szczerość żalu Komorowskiego, Tuska, a zwłaszcza Sikorskiego i Niesiołowskiego. a ja nie myslałam o adwersarzach politycznych, bo to jest wpisane w politykę, prywatnie pewnie wielu z nich jest przyjaciółmi szanującymi się jako ludzie. Myślałam o krzykaczach , pieniaczach forumowych , którzy bez opamiętania opluwali a dziś stawiają świeczki pogrążeni w histerycznej żałobie - to dla nie niesmaczne i obłudne. Zginęło prawie 100 osób, którzy mają swoich bliskich. to i tak mniej niż każdego tygodnia na polskich drogach, ci tez mieli swoich bliskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) A dzisiaj nawet nie zostaną odnotowani publicznie, że zginęli, bo nie byli z Wielkimi Polakami w samolocie. Ich śmierć jest mniej ważna dla mediów. malka - w zasadzie krzykaczy forumowych tez miałam na myśli, ale nie udowodnię im, że kłamią w żywe oczy, więc dałam spokój. Natomiast przed oczami mam scenę z Sikorskim - "Powiedzmy to razem: były prezydent Lech Kaczyński!" *** Zastanawiam się, czy jeśli wypadnie pogrzeb w dzień pracujący, zostanie ogłoszony dzień wolny? Pewnie tak. Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Elfir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 11.04.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Tedii no chyba tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaMaj 11.04.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 A obchodzi was śmierć Chrystusa przecierz to tylko jedna osoba, to jeszcze mniej niż 100.Jak żyjecie , zgadzacie sie z jego poglądami, czy jesteście obłudnikami.To ma dla was wymiar duchowy czy materialny.Jak obchodzicie komunie własnych dzieci. Może czas skończyć z tą obłudą.To tylko jedna śmierć taka jak przechodnia na pasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.04.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) malka - w zasadzie krzykaczy forumowych tez miałam na myśli, ale nie udowodnię im, że kłamią w żywe oczy, więc dałam spokój. a ja jestem a stanie udowodnić (no chyba,że niektórzy cierpią na zaburzenia psychiczne z rozdwojeniem osobowości z 10.03.2010 Żenada... Jarosław a`la Obama i to niemrawe "zwycieżymy" Czy Ci ludzie nie widzą, że są śmieszni??? Jaruś jest śmieszny... ale jak z tragifarsy a`la Moralność Pani Dulskiej... i z dzisiaj Tak się zastanawiam... Gdzie się podział ten silny polski patriotyzm??? Gdzie empatia??? Gdzie zrozumienie??? Gdzie współczucie??? Gdzie umiejętność zjednoczenia się w obliczu tragedii?? Polacy! Wstyd mi... wstyd mi za Was... Zginęła Głowa Państwa - wybrana przez naród w wolnych, demokratycznych wyborach, ale na litość boską - czy to, że serce mam po lewej stronie ma znaczyć, że prawicowy Prezydent nie był moim Prezydentem? Oprócz niego straszną śmiercią zginęło jeszcze 95 osób... niektórych naprawdę wspaniałych ludzi... A Wy? Wy zachowujecie się jak wściekłe psy... Żal... Żal za tragicznie zmarłymi, żal za narodem polskim i jego wartościami... nie chce mi się szukać więcej....ale właśnie o takich obłudnikach mówiłam edit cytaty zaczerpnięte z http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156209-Kaczy%C5%84ski-szefem-PiS.-Wyb%C3%B3r-jedynie-s%C5%82uszny! Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez malka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.04.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Wczoraj byłam wstrząśniętadzisiaj wyłączyłam telewizor. Okazuje się, ze prezydent, który żył i prezydent, który umarł, to zupełnie różne dwie osoby. Elfir, oczywiście, że bardziej przeżywamy tę śmierć, niż śmierć obcego pana pod kołami samochodu. Chociażby dlatego, że jeszcze przedwczoraj widzieliśmy ich w TV, obserwowaliśmy ich kłótnie, ambicje a teraz... memento mori, ..... jak po łbie. Poza tym niektórych szcerze szanowałam, na przykład panią Kaczyńską.. Więc co do pytania, czy żal ludzi jest obłudny - sądzę, że większości nie.Ale nie mam złudzeń, że coś w ludziach się zmieni. "To minie w odpowiednio krótkim czasie" jak mówił pan Benett. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.04.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 malka Prezydent miał na imię Lech.... nie Jarosław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Może czas skończyć z tą obłudą. Cały czas apeluje o to do ludzi. PS. Takich ateistów kwestie religijne mało obchodzą, dlatego twój przykład z Jezusem jest trochę emocjonalny a nie racjonalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts