Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dawac folie na styropian czy nie?

basiekg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można zrezygnować z wywijania folii na ściany.

Ale należy zastosować piankową taśmę dylatacyjną z pasem folii PE.

Ten pasek folii fabrycznie przytwierdzony do taśmy dylatacyjnej klei się do folii leżącej na styropianie.

DSC_0032.jpg

Taśmę dylatacyjną przyklejałem do ściany klejem na gorąco takim śmiesznym pistolecikiem.

Takie wykonanie daje, że nie wpłynie beton/anhydryt pod styropian przy ścianach, a dylatacja piankowa nie dopuści do parcia rozszerzającej się termicznie posadzki na ściany. I to niezależnie czy jest ogrzewania podłogowe czy go nie ma.

Folia na styropianie również zabezpiecza przed wpłynięciem betonu/anhydrytu w szczeliny i stanowi warstwę poślizgową.

Pozdrawiam

Cezary

PS Pianka dylatacyjna zmniejsza poziom hałasu przenoszonego z podłogi na ściany.

Edytowane przez cezary.pl
PS

Jeśli ma być anhydryt to wywiń na ściany.

To zabezpieczy przed podciekaniem anhydrytu pod styropian, jeśli wylewka betonowa to nie ma sensu.

Tylko i wyłącznie dylatacja z pianki.

Czyli jak anhydryt, to bez piankowej dylatacji?

Parcie termiczne posadzki na ściany?

Przenoszenie dźwięków z podłogi na ściany?

Czy przy ogrzewaniu podłogowym chcemy przenikania ciepła do ściany?

Pozdrawiam

Cezary

Folia na styropianie jest dystansem i warstwą poślizgową pod jastrychem obojętnie czy jest to parter,piętro czy poddasze. Natomiast zwracam uwagę że folia na parterze niepodpiwniczonym lub w piwnicy absolutnie nie jest traktowana jako izolacja od wilgoci kapilarnej gruntu ,do tego celu służy izolacja ciężka conajmniej taka jaka jest zastosowana na fundamencie a pod pierwszym bloczkiem. Pozdrawiam Jan Zaremba

Czyli jak anhydryt, to bez piankowej dylatacji?

Parcie termiczne posadzki na ściany?

Przenoszenie dźwięków z podłogi na ściany?

Czy przy ogrzewaniu podłogowym chcemy przenikania ciepła do ściany?

Mówimy o folii a nie o ścianie.

Chociaż anhydryt ma małą rozszerzalność to dylatacja jest konieczna w obu przypadkach.

Mówimy o folii a nie o

Podkład podłogowy u Ciebie jest w technologii "pływającej" tzn. aby go ocieplić (kamień jest zimny), daje się styropian termiczny i akustyczny aby go wyciszyć, pod spód i wykonuje się dylatacje obwodowe. Szerokość dylatacji zależy od rodzaju podkładu podłogowego i systemu ogrzewania tego podkładu.

Obcinanie pianki dylatacyjnej przed ułożeniem okładziny podłogowej umożliwia tworzenie tzw. mostków akustycznych. Oznacza to, że w tych miejscach następuje przenoszenie dźwięków krokowych do sąsiednich pomieszczeń.

Kiedyś budowano bez dylatacji i bezpośrednio na stropie co najwyżej oddzielano podkład podłogowy od stropu papą. Folię należy umieścić na styropianie i to 0,5mm, ponieważ folia 0,2 zanim zostanie pokryta podkładem podłogowym jest całkowicie podziurawiona poprzez chodzenie pod niej. Folia powinna być ułożona na zakładkę a zakładki starannie połączone taśmą samoprzylepną, także z folii. Koszt żaden. Na ogrzewaniu podłogowym nie ukłąda się ani styropianu ani folii.

Mówimy o folii a nie o

Podkład podłogowy u Ciebie jest w technologii "pływającej" tzn. aby go ocieplić (kamień jest zimny), daje się styropian termiczny i akustyczny aby go wyciszyć, pod spód i wykonuje się dylatacje obwodowe. Szerokość dylatacji zależy od rodzaju podkładu podłogowego i systemu ogrzewania tego podkładu.

Obcinanie pianki dylatacyjnej przed ułożeniem okładziny podłogowej umożliwia tworzenie tzw. mostków akustycznych. Oznacza to, że w tych miejscach następuje przenoszenie dźwięków krokowych do sąsiednich pomieszczeń.

Kiedyś budowano bez dylatacji i bezpośrednio na stropie co najwyżej oddzielano podkład podłogowy od stropu papą. Folię należy umieścić na styropianie i to 0,5mm, ponieważ folia 0,2 zanim zostanie pokryta podkładem podłogowym jest całkowicie podziurawiona poprzez chodzenie pod niej. Folia powinna być ułożona na zakładkę a zakładki starannie połączone taśmą samoprzylepną, także z folii. Koszt żaden. Na ogrzewaniu podłogowym nie ukłąda się ani styropianu ani folii.

Taka długa wypowiedź i mój cytat więc dopowiem chociaż chyba do końca kolega nie zrozumiał o co mi chodzi.

Nie mówimy tu o styropianie ani folii na ogrzewaniu podłogowym ale o warstwach pod tym ogrzewaniem.

Konkretnie to warstwa i kolejność powinna wyglądać tak iż najpierw układamy dylatacje na ścianach a ich wysokość wyznaczona jest poziomem jastrychu , następnie układamy izolację termiczną ze styropianu najlepiej w dwóch warstwach na tzw. mijankę.

Warstwy dzielimy w zależności od instalacji idących na chudziaku tak aby otulić je i wyrównać powierzchnię.

Ostatnia warstwa na ogrzewanie podłogowe to styropian systemowy z folią aluminiową która posiada naniesioną podziałkę.

pomocną przy układaniu podłogówki.

Prawie wszyscy piszą tu że rolą foli na styropianie jest:

-poslizg betonu - ok z tym mogę sie zgodzić.

-zabezpieczenie styropianu przed wilgocią jastrychu - średnio to do mnie przemiawia - folia jest podziurawiona setkami spinek, kupe wilgoci dostaje sie na pewno pod styro i potem ma ciężko wyjść właśnie przez tą folie.

-ułatwia rozkładanie rurek z odpowiednim odstępem - z tym trudno sie nie zgodzić.

Przy okazji, czy należy wywijać tą folie na styropianie na ściany? Widziałem na kilku fotkach że część osób wywija jakieś 10cm a część osób ma na równo ze styropianem. Czemu ma służyć takie wywinięcie? Chyba potem ciężko klei sie taśmy dyletacyjne jak się ma folie wywiniętą na ścianę? Kleić wtedy do foli czy do ściany ?

Pytanie kolegi Pod brzmiało czy wywijać folię na ścianę.

Z całości wypowiedzi jasno nie wynika o którą folię chodzi gdyż jeżeli mowa tu o poślizgu betonu na styropianie i wilgoci to ma on na myśli czarną folię budowlaną którą daje się na styropian bez ogrzewania podłogowego, natomiast dalej w wypowiedzi czytamy iż folia ta jest podziurawiona spinkami, ogrzewaniu podłogowym i tym że z wywiniętą folią ciężko układa się dylatacje, i tu chodzi o folię aluminiową.

Folię aluminiową od ogrzewania podłogowego jeśli jest taka możliwość i wylewką jest anhydryt można wywinąć na ścianę ale z uwagi że na ścianie jest dylatacja wywijamy ją i przyklejamy do dylatacji.

Tak aby wylewka anhydrytowa nie miała możliwości wpłynąć pod styropian gdyż grozi to wypłynięciem na wierzch całości lub części rur podłogówki.

Jeżeli zaś chodzi o jastrych betonowy to wywijanie folii nie ma sensu.

O tym była zatem mowa w mojej wypowiedzi.

Kol @ jarekkur jest znawcą od podłóg zatem twierdząc iż na ogrzewaniu podłogowym więc chyba na jastrychu nie układa się folii chyba wie iż folia na podłodze z ogrzewaniem podłogowym jest wymagana przez producentów jeśli podłoga ta ma być wykończona panelami podłogowymi.

Chodzi tu o wymagania gwarancyjne ochronę drewna przed wilgocią, zasadność jej układania to inna sprawa.

Edytowane przez Mareks77

Dzięki kolego za wyjaśnienia. rozumiem więc że nie ma sensu wywijać foli bo u mnie bedzie jastrych betonowy ok 7cm. Pytałem oczywiście o folie aluminiową z podziałką.

U mnie ułożyli przy kilku ścianach tak że np brakuje do krawędzi ściany np 1cm ale w wiekszosci pokoi jest zawinieta naścianę 2 do 5cm. Dlatego sie zastanawiałem czy nie dokleić tych pasków przy ścianie. Piszecie też o tym żeby sklejać jedną folie z drugą mimo zakładek... po co ? Przecież i tak jest podziurowaniowa i cześć wilgoci wejdzie pod folie...

Co do dylatacji to nie mam jej jeszcze na ścianach... piszesz że powinno się ją dać przed połozeniem podłogówki... w sumie nie spotkałem sie jeszcze z taką kolejnością.... nawet jak rozmawiałem z paroma wylewkarzami to zawsze mówili że taśmy brzegowe dają przed samym wylaniem (wysypaniem) jastrychu.

Zastanawiam sie czy dać grubsze taśmy - zólte po 8mm, czy 5mm bo takie stosują prawie wszystkie ekipy z jakimi rozmawiałem... Najdłuższe pomieszczenie mam 7m a reszta to max 4.5m.

Dzięki kolego za wyjaśnienia. rozumiem więc że nie ma sensu wywijać foli bo u mnie bedzie jastrych betonowy ok 7cm. Pytałem oczywiście o folie aluminiową z podziałką.

U mnie ułożyli przy kilku ścianach tak że np brakuje do krawędzi ściany np 1cm ale w wiekszosci pokoi jest zawinieta naścianę 2 do 5cm. Dlatego sie zastanawiałem czy nie dokleić tych pasków przy ścianie. Piszecie też o tym żeby sklejać jedną folie z drugą mimo zakładek... po co ? Przecież i tak jest podziurowaniowa i cześć wilgoci wejdzie pod folie...

Co do dylatacji to nie mam jej jeszcze na ścianach... piszesz że powinno się ją dać przed połozeniem podłogówki... w sumie nie spotkałem sie jeszcze z taką kolejnością.... nawet jak rozmawiałem z paroma wylewkarzami to zawsze mówili że taśmy brzegowe dają przed samym wylaniem (wysypaniem) jastrychu.

Zastanawiam sie czy dać grubsze taśmy - zólte po 8mm, czy 5mm bo takie stosują prawie wszystkie ekipy z jakimi rozmawiałem... Najdłuższe pomieszczenie mam 7m a reszta to max 4.5m.

Z kolejnością to jest obojętne i można dylatacje ułożyć po styropianie ale nadmierne chodzenie po nim dociskanie kolanami itp.nie powoduje niczego dobrego dlatego też taka była moja koejność..

Dylatacje kup tą żółtą jest chyba grubsza i prawdopodobnie posiada klej. Niektóre niestety trzeba potraktować takerem .

Żółta dylatacja posiada fartuch z folii którą się wywija na styropian.

Jeśli ją teraz ściśle ułożysz na styropianie to będzie OK.

Klei się to taśmą aluminiową.

Chodxzi o to aby kamyczki z betonu nie wchodziły pomiędzy styropian a ścianę gdyż podczas chodzenia mikro ugięcia płyty betonowej w mniejszych pomieszczeniach mogą powodować wówczas chrobotanie.

Mimo zakładek przyklej przynajmniej w paru miejscach folię do folii.

Co prawda łównie chodzi tu o anhydryt ale robotnicy na budowie czynią nie małe spustoszenie i istnieje obawa iż zakładka odwinie się i tak też pozostanie przyciśnięta kupką z miksokreta,

Z wypowiedzi znaczy że ułożyli podłogówkę a dylatacji nie wykonywali ?....myślałem że ona już istnieje.

Poświęć trochę czasu i przygotuj wszystko tak jak należy gdyż po ich wejściu nie będzie mowy o jakichkolwiek poprawkach

Pilnuj robotników przy wykonywaniu jastrychu.

Niech sobie na rurkach w przejściu położą deski i chodzą po nich

Wąż od mikrokaseta niech przycisną workami cementu bo potrafi uczynić spore szkody.

Edytowane przez Mareks77

oczywiście nie dokładnie przeczytałem wątek Pod... Nie trzeba wywijać foli na ściany. Podczas ogrzewania para wodna będzie przechodziła od ciepłego do zimnego czyli z dołu do góry. Dylatacjami para wodna wydostaje się przede wszystkim na całej grubości podkładu podłogowego, szczególnie w trakcie wygrzewania.

a co z wypowiedziami typu:

"Fakt jest taki, że jeśli damy dobrą izolację na chudziaku, później styropian, na niego folię (ale już pewnie bez zgrzewania, bo styropian nam się rozpuści), a na to wylewka to może pojawić się problem taki, że wilgoć z wylanej wylewki podejdzie jednak pod folię do styropianu i już tam zostanie na zawsze.

Tam oczywiście nie ma wentylacji i rośnie sobie nam pod wylewką grzybek."

jestem ciekawa czy ktoras opcja jest lepsza czy po prostu i jedna i druga ma wady...

A ten grzybek to na samej wilgoci, cemencie i kruszywie wyrośnie ? boisz się to wapna dodaj jako plastyfikatora. A RÓB z FOLIĄ

• 3 years później...

Odkopuje temat , szybkie pytanie panowie

Na górze na stopie nieużytkowym, mam rozłożone 3x5cm styropianu na mijanego, nie dałem folii pod spód styropianu, tylko chce dać na styropian, dodam że strop betonowy lany oczywiście na tą folię ma iść wylewka betonowa 5cm

Żadnego ogrzewania nie przewiduje na gotse

Czy zda to egzamin ?

Odkopuje temat , szybkie pytanie panowie

Na górze na stopie nieużytkowym, mam rozłożone 3x5cm styropianu na mijanego, nie dałem folii pod spód styropianu, tylko chce dać na styropian, dodam że strop betonowy lany oczywiście na tą folię ma iść wylewka betonowa 5cm

Żadnego ogrzewania nie przewiduje na gotse

Czy zda to egzamin ?

zda!