Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody... a balustrady

bartelus

Recommended Posts

Witam,

Zamierzamy wykończyć wreście schody balustradami, jednak mamy dylemat czy dolną cześć wogole wykańczać balustradami. Oczywiscie fachowiec jak to fachowiec woli zrobić więcej bo w końcu więcej zarobi....a co wy sadzicie ( dodam ze w rodzinie mamy malego synka, i wlasnie dla tego moja żona chce zainstalować bariery również na dole). Proszę o wasze opinie czy nie bedzie to żle wygladać

DSC_5410.jpg

A do którego momentu byłaby balustrada? Czy do miejsca gdzie kończy się ściana? Co z tą częścią bliżej akwarium czy ona byłaby zabudowana do końca?

Ja osobiście zrobiłabym do końca, kilka razy zdażyło mi się zjechać właśnie z ostatnich schodków i dzięki temu, że mamy barierki było się czego złapać w efekcie czego nie miałam obitej kości ogonowej lub czegoś połamanego.

• 1 month później...

Z racji że wykonuję balustrady powiem tak - balustradę zrobić ALE...

Wchodząc po lewej stronie balustrada jest niekonieczna. Ale wtedy po prawej stronie musi być, chyba że zrobicie wypełnienie po całości po lewej stronie - takie by chowało się pod drugim biegiem. Wypełnienie np z pionowych rurek nierdzewnych fi 20 i co jakiś czas fi 40 żeby było do czego zamontować np pochwyt albo i bez pochwytu. Po drugie proponowałbym zacząć balustradę od drugiego czy nawet trzeciego stopnia i wtedy po lewej stronie to już nie będzie "balustrada" tylko słupek z kawałkiem pochwytu - oszczędne rozwiązanie. W sumie to ciekawe schody i wyglądają na równe...chętnie bym na nich zrobił balustradę:) Pozdrawiam

• 5 years później...
Skoro macie w domu małe dziecko zwróćcie uwagę jakie zastosujecie wypełnienie w balustradzie. W balustradzie z poziomymi prętami, pręty tworzą drabinkę po których maluch będzie się mógł wspinać, dlatego ważna jest ich odpowiednia ilość. Balustrada szklana wydaje się lepszym rozwiązaniem, aczkolwiek możecie mieć w przyszłości problem z licznymi odciskami palców. Ciekawe rozwiązania znajdziecie na stronie [sPAM] Edytowane przez Elfir