Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochówek na Wawelu?? Lech Kaczyński pochowany w Krakowie

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 967
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie też wszystko jedno, gdzie będa pochowani. Oczy świata zobaczą, a własciwie już widzą, że się żremy nad trumną o to, czy godzien, czy nie godzien, więc co widzą? Kilkadziesiąt milionów jak to nazwał Barbossa, wałów, którzy zamiast pokazac światu swą jedność, a właściwie jednomyślność, odwracają uwagę wszystkich od tego, co istotne...

Nie bez powodu nasze państwo to Rzeczpospolita

Moja pierwsza uwaga w drugim wątku na ten żenujący temat pochówku:(

Tego nie rozstrzygnie lud w trakcie pogrzebu.

W naszej historii, niemal każdy pochówek na Wawelu budził emocje. Przed Augustem po Piłsudskiego na Kaczyńskim kończąc.

Widać taka nasza tradycja narodowa.

Pepegu, nie mam czasu ani mozliwości pisać dużo, ale powiem Ci otwarcie, że nie masz racji. Prezydent Kaczyński powinien spocząć na Wawelu!!!!!!!

A wszyscy, którzy się temu sprzeciwiają to szkodnicy.

Uzasadnienie:

1. Oczywiście, wszystkie argumenty, które tu dotąd czytałeś, mozna o kant potłuc.

2. Czy zwróciłeś uwagę kto witał trumnę z ciałem Prezydenta??? Ambasador z obcego kraju (Abp Kowalczyk) A nie było ani Prymasa ani Przewodniczącego Konferencji Episkopatu!!!!

3. Trwa rywalizacja pomiędzy Kościołem Łagiewnickim a toruńskim. Komu życzysz zwycięstwo?

4. Kard Dziwisz, jako człowiek, który tragedie oglądał nie zasypiał gruszek w kościele, wszyscy przezywają żałobę, a on działa, i Toruniowi zabrał zabawki z piaskownicy.

5. Mało, że zabrał, to jeszcze im wmówił, że to zaszczyt i teraz nawet poskarżyć się nie będą mogli.

6. No bo gdzie teraz pójdą pielgrzymki i wdowi grosz? kto bedzie to kontrolował?

7. Pomijam olbrzymią bezpłatną promocję Wawelu i Kurii.

8. No, teraz wiadomo kto tu rządzi, Toruń mamy w nosie.

amalfi, być może źle odczytałem Twoją wypowiedź - ale wynika z niej, że najważniejsze jest to czy uda się w 3 dni zabezpieczyć uroczystość, nie to że jedną decyzją skłóca się społeczeństwo i po raz kolejny psuje się jakość życia publicznego, pokazując jak realnie działa demokracja ?

To Twoja sygnatura :

Ten kto biernie akceptuje zło, jest za nie tak samo odpowiedzialny jak ten, co je popełnia. M.L. King

Tak, do końca tygodnia to jest moim zdaniem najważniejsze. Plus zidentyfikowanie, sprowadzenie i godny pochówek wszystkich ofiar katastrofy, aby te udręczone rodziny mogły wreszcie w spokoju pomodlić się, czy zapalić świeczkę, czy popłakac bez błysku fleszy nad grobami swoich bliskich. I kończę tę dyskusję.

Edytowane przez amalfi

Pepegu, nie mam czasu ani mozliwości pisać dużo, ale powiem Ci otwarcie, że nie masz racji. Prezydent Kaczyński powinien spocząć na Wawelu!!!!!!!

A wszyscy, którzy się temu sprzeciwiają to szkodnicy.

Uzasadnienie:

1. Oczywiście, wszystkie argumenty, które tu dotąd czytałeś, mozna o kant potłuc.

2. Czy zwróciłeś uwagę kto witał trumnę z ciałem Prezydenta??? Ambasador z obcego kraju (Abp Kowalczyk) A nie było ani Prymasa ani Przewodniczącego Konferencji Episkopatu!!!!

3. Trwa rywalizacja pomiędzy Kościołem Łagiewnickim a toruńskim. Komu życzysz zwycięstwo?

4. Kard Dziwisz, jako człowiek, który tragedie oglądał nie zasypiał gruszek w kościele, wszyscy przezywają żałobę, a on działa, i Toruniowi zabrał zabawki z piaskownicy.

5. Mało, że zabrał, to jeszcze im wmówił, że to zaszczyt i teraz nawet poskarżyć się nie będą mogli.

6. No bo gdzie teraz pójdą pielgrzymki i wdowi grosz? kto bedzie to kontrolował?

7. Pomijam olbrzymią bezpłatną promocję Wawelu i Kurii.

8. No, teraz wiadomo kto tu rządzi, Toruń mamy w nosie.

chyba nie przewidujesz pielgrzymek do grobowca śp. Kaczyńskich ? ? ?

..... Wiadomo nie od dziś, że duża część (większość ?) Polaków nie poważała Kaczyńskiego jako prezydenta, a mylić smutek i współczucie z powodu śmierci z uwielbieniem i aprobatą jego poczynań to już gruby nietakt.

To jak zatem zostal wybrany, za duzo sluchasz sondazowni, rusz troche szarymi komorkami...

A co ja mam wspólnego ze Stalinem?

I dlaczego łączysz zbrodnie stalinowskie z przypadkową katastrofą lotniczą?

Bo zginęli Polacy?

Swoja drogą, rzeczywiste ofiary Katynia nie zostaną pochowane na Wawelu.

Taki Dąbrowski, którego przywołujemy w hymnie narodowym, na Wawel nie zasłużył. Leży w swoim rodzinnym majątku a jego serce w krypcie w Poznaniu.

Nierozumie .

Sama " to " piszesz czy ktoś ci dyktuje co masz pisac że , nie rozumiesz co wcześniej napisałaś?

" Napisał Elfir

Więc to tragizm okoliczności śmierci decyduje a nie zasługi i bohaterstwo? Bo zaczynam się gubić w argumentach kto zasługuje a kto nie. "

@Elfir ,Ponawiam prośbe zapytaj rodziców niech Ci to dobrze wytłumaczą.

Mnie też wszystko jedno, gdzie będa pochowani. Oczy świata zobaczą, a własciwie już widzą, że się żremy nad trumną o to, czy godzien, czy nie godzien, więc co widzą? Kilkadziesiąt milionów jak to nazwał Barbossa, wałów, którzy zamiast pokazac światu swą jedność, a właściwie jednomyślność, odwracają uwagę wszystkich od tego, co istotne, bo może wreszcie jest szansa, aby prawda wyszła na jaw i cały świat ją poznał.

Czy godzien, czy nie, to historia pokaże i nasze wnuki będą oceniać, więc nie uważam tego za swój problem. Z Piłsudskim było podobnie jeśli chodzi o Jemu współczesnych, a historia to zweryfikowała.

Dla mnie realnym problemem jest organizacja zapewnienia bezpieczeństwa tłumom ludzi i przywódcom wielu państw, których zebranie w jednym miejscu może się okazac spełnieniem marzenia niektórych "organizacji". Zwykle obsługę zabezpieczenia takiego tłumu przygotowuje sie kilka miesięcy, aby wyćwiczyć wszelkie potencjalne scenariusze, a tu raptem zostały 3 dni. Dla mnie to jest problem, a nie czy godzien Prezydent Wawelu, czy odwrotnie.

Amalfi, moglabym sie podpisac pod Twoim postem. Dziekuje.

Nie bez powodu nasze państwo to Rzeczpospolita

Moja pierwsza uwaga w drugim wątku na ten żenujący temat pochówku:(

Słowo pospolity w wyrazie rzeczypospolita jest tłumaczeniem łacińskiego "communis" - czyli aktualny odpowiednik wspólny, powszechny.

Ruszam, ciągle się ruszają ... Kaczyński zdobył 54,04% głosów. Nadal uważam, że nawet jeśli wszyscy, którzy go wybrali uważali jego prezydenturę za wybitną, a ci którzy go nie wybrali za słabą to 45,96% to nadal duża część.

Jest to cholerne uproszczenie bo sam fakt, ze się na Kaczyńskiego głosowało nie znaczy, że się go później popierało, podobnie jak fakt, że głosowało sie na Tuska nie znaczy, ze się do jego prezydentury nie przekonało - ale odnoszę się do Twojego toku rozumowania - jak został wybrany.

Zauważ też, jest jest całkiem spora grupa ludzi, którzy uważają Kaczyńskiego za dobrego prezydenta lecz negują pomysł pochówku na Wawelu.

Ponadto :

Do urn wyborczych poszło 50, 99 procent uprawnionych do głosowania, co samo w sobie mówi jak naród ocenia klasę polityczną - do bohaterów narodowych sporo im brakuje.

Edytowane przez yarpenowski

Dobra, dajcie sobie juz spokoj, prosze... To juz nie ma zadnego znaczenia - bedzie pogrzeb na Wawelu. Kazdy z tego wyciagnie wnioski dla siebie. Mysle, ze ten tytul oddaje wszystko, co mozna na ten temat powiedziec: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Zniszczono-mi-zalobe-po-Lechu-Kaczynskim,wid,12171507,wiadomosc.html?ticaid=19fd5