Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochówek na Wawelu?? Lech Kaczyński pochowany w Krakowie

agnieszkakusi

Recommended Posts

- Ktoz mowi o wyjezdzie - wyjedz ?

Po prostu - wyjedz, no jakze tak.......zaszczute przez po- litycznych oszolomow i moherowe berety, biedne zaszczute zuczki musza sie przedzierac nocami na zachod .......

Pod oslona nocy .

-

Na razie samoloty odpadaja jak mi sie wydaje.

Zamkli alebowiem lotniska , kurna, jak to tak .

Edytowane przez barakuda1

• Odpowiedzi 967
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odezwała sie " nasza inteligencja"" ??

A czego sie spodziewasz po prezentacji swoich wyliczen? Poklasku? Ty sie dobrze czujesz?

To ma być przyszła inteligencja."

Skoro ta przyszla jest taka fatalna to udowodnij, ze obecna jest lepsza. Odpowiesz w koncu na zadane pytanie czy jedyne na co Cie stac to stosowanie metody Kopiego-Pejsta do karmienia nas farmazonami oderwanymi od tematu? (czemu mam nieodparte wrazenie, ze to wolanie na puszcze jest?)

Tak sie odreagowuje najwieksza traume.

Tak uczyli w telewizji .

Dlatego Szymon i Kuba , wracajcie .

nawiąże do mojej niedawnej straty Ojca .....płaczę ,kiedy tylko sobie pomyśle o Nim w ciszy ,w domu .....ale w rozmowie o Nim wciąż żartuje ,śmieje się i opowiadam dowcipy i anegdoty związane z życiem Taty ,który był niezwykle radosnym i kochającym ludzi człowiekiem ....

To ,że ludzie sie śmieja oznacza to ,że żyją ,że czuja ,że pamietaja dobrego człowieka a nie nabuzowanego smutasa ,na którego widok nigdy się nie uśmiechaliśmy

Przeciez tak naprawde wszyscy zdążamy w tym samym kierunku -nikt z nas nie zboczy z tej trasy .....jesteśmy tu tylko na chwilę i to co po nas zostanie to nie tylko łzy i cierpienie najbliższych .....naszym zachowaniem ,naszą dobrocią , naszym uśmiechem torujemy sobie droge w nieznane .Dla wierzacych jest to droga do Boga ,dla niewierzących ...pustka .Kazdy przezywa swoje zycie po swojemu ,zgodnie z wychowaniem ,z tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie . Dla mnie najważniejsze jest to aby żyć tak, żeby nikt przeze mnie nie płakał .

W tej katastrofie zginął MÓJ PREZYDENT chociaż na niego nie głosowałam , zgięła Pani Maria Kaczyńska -Pierwsza Dama ,do której zawsze się uśmiechałam kiedy widziałam na ekranie lub w gazecie ,

A pochówek na Wawelu ? no cóż ,ja bym się pod tym pomysłem nie podpisała, ale przyjęłam do wiadomości .

Hmmm... widzisz analogię? Przed chwilą Dziwisz oficjalnie odciął się od sugestii że to jego pomysł-powiedział wprost że była to jego reakcja na bezpośrednią prośbę rodziny zmarłego Prezydenta. Cóż...

Dlatego wczoraj pod Kurią pojawiły się transparenty "Dziwisz do spowiedzi!", a onżesz w odpowiedzi podniósł cenę biletu wstępu do krypty z 12 na 15 zł!!!

Chciałoby się zawołać Boże, Ty widzisz i nie grzmisz, ale Bóg zagrzmiał wulkanem.

Jego sługusy w Boga nie wierzą, skoro dalej brną w wytyczoną przez siebie ścieżkę...

-

Karramba.

Zawsze mi sie wydawalo, ze Bog zajmuje sie glownie wybuchami wulkanow . Ma rozpiske wybuchow.

Ja tam nigdy nie bylam zwolenniczka lazenia po jakis kryptach .

Jedziesz do znajomych do Krakowa a oni cie ciagna do jakiejs krypty.....brrrrr . Zimno, mokro i kaza ci wyskakiwac z 15 zlociszy .

Tu krypta, tam krypta - w tym Krakowie .

-

Przeciez to wszystko jedno .

Jaroslaw czy Lech.

Byli blizniakami ha ha ha i to juz jest dobry kawal a wiec tacy sami .

-

niee no oczywiście, że nie... ale został tu postawiony zarzut niesprawiedliwej dla prezydentury fobii antykaczyńskiej.... więc postanowiłam ciuteńke przybliżyć skąd ona mogłaby wynikac...

-

Nie ma zadnej fobii .

Wiadomo, ze byl kurduplem , kartoflem, irasiad , jako prezydent nie tylko byl niski ale m a l y , ze jak po- wiedzial pan Komorowski " zamach byl taki jaki prezydent ", marnowal pieniadze po-datnikow chcac latac samolotami Lotu , i w ogole wprowadzal dyktature.

-

-

Karramba.

Ja tam nigdy nie bylam zwolenniczka lazenia po jakis kryptach .

Jedziesz do znajomych do Krakowa a oni cie ciagna do jakiejs krypty.....brrrrr . Zimno, mokro i kaza ci wyskakiwac z 15 zlociszy .

Tu krypta, tam krypta - w tym Krakowie .

-

Lumpie, ja też ale zazdrość przeze mnie przemawia o ten strumień kasy, jaka będzie nieustannie wpływać do kardynalskiej kieszeni ;)

Decyzja o pochówku na Wawelu była logistycznym majstersztykiem i to tak cennym, że nawet kardynałowi kłamać się opłaca.

-

No wiesz....kazdy orze jak moze ....pan Majchrowski tez nie byl przeciw .

Jak bracia Rosjanie podnosza ceny gazu i ropy to inflancja galopuje , galopuje...........

Jak wlasnie napisal pan Michnik " Dziekujemy Wam bracia Moskale ".......czy on ma udzialy w jakiej firmie ktora sprowadza gaz i rope z Rosji ?

http://www.youtube.com/watch?v=HLO7DjlTSY4

Ale mi sie dostalo, chyba mi sie nalezalo...czlowiek ciagle sie uczy.

Moze to was zaciekawi.

http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20100416&typ=tk&id=tk15.txt

Czytam wiadomosci z roznych stron....

Ciekawe jest tez ze nikt nie mowi o tym kto jest odpowiedzialny ze strony logistycznej za dowiezienie

prezydenta na obchody i za jego bezpieczenstwo. Kto jest "wlascicielem" samolotow, Ministerstwo Obrony?

Moze cos madrego uslysze na ten temat, polecam ten link powyzej.

Życie polityczne( i "okołopolityczne") nie znosi ciszy i spokoju. Zawsze o coś będzie wrzawa, zawsze będzie temat do polemik. Tak było, jest i będzie.

Wawel...Nie tylko królowie tam spoczywają. A skoro o nich, to o jednym tak pisze historyk i kronikarz: "(...)ani charakteru, ani wytrwałości, ani w czynnościach ciągu, ani jasnego pojęcia położenia Rzeczypospolitej i niebezpieczeństw, na jakie była narażoną - (...) nie miał. Rzucał się, miotał, żebrał cudu z Nieba, (...) - ale sam radzić nie umiał. Najstraszliwsze klęski, powszechne rozprężenie, bunt kozacki, najazd Moskwy i Szwedów, (...) Tatarowie, (...) wszystko spadło na Polskę za jego panowania; a wielkich wodzów i ludzi brakło. (...) Zalały Polskę wrogie zastępy, niszczyły ją, łupy z niej uprowadzały. (...) zbrzydziwszy sobie rządzenia troski, postanowił złożyć koronę. Zaprawdę, rzecz dziwna, niepojęta: król, który kraju nie kochał, który nim rządzić nie umiał, zrzekł się władzy nad nim (...). Płochy, lubiący dziecinne niemal zabawki, rozpustny nawet w latach dojrzałych(...). Jest to najdrastyczniejszy wizerunek jaki po nim pozostał. (...) Nigdy w życiu jednej całej książki nie przeczytał. Lubi siedzieć sam, z wyjątkiem poufałych, których do siebie przypuszcza, a ci wszyscy jemu są podobni usposobieniem, to jest ludzie bez zdolności.(...) Nie dba ani o straty, ani o zyski, byleby miał rozrywki, do których nawykł... Dwadzieścia lat ciężkiego panowania powagą odziać go nie zdołało. Wyjechał dożywać lat na obcej ziemi, we Francyi, otrzymawszy od Rzeczypospolitej wyposażenie roczne (...). Nie lubił kraju, nie cierpiał Polaków. (...) miał się w tem wygadać: iż ".

Różni "wielcy" na Wawelu są pochowani. Nie tylko wobec spoczywających tam królów rodzą się kontrowersje.

Nie kłóćmy się o Wawel. Niczemu i nikomu to nie służy.

A co sądzicie o tym : http://www.usatoday.com/travel/flights/2010-04-13-fog-plane-crash-poland_N.htm?POE=TRVISVA

Prezydencki Tupolew był wyposażony w urządzenie zabezpieczające, które ostrzega pilotów przed nadmiernym zbliżeniem się do ziemi. Ten fakt pogłębia tylko tajemnicę upadku i eksplozji samolotu z Lechem Kaczyńskim - pisze "USA Today". Na zagadkowość katastrofy zwrócił uwagę dwa dni temu John Hamby, rzecznik Universal Avionics Systems of Tucson - producenta urządzenia, zwanego Terrain Awareness and Warning System (TAWS). TAWS zawiera skomputeryzowane mapy świata i ostrzega pilotów za każdym razem, gdy za bardzo zbliżą się do szczytu, wieży radiowej lub innej przeszkody - a także w przypadku zbyt małej odległości do ziemi. To bowiem właśnie kłopoty przy lądowaniu są najczęstszą przyczyną wypadków samolotowych. Od 2005 r. urządzenia TAWS są obowiązkowo montowane we wszystkich nowo wyprodukowanych samolotach linii komercyjnych. Jeśli samolot jest na zbyt małej wysokości, TAWS reaguje głośnym sygnałem dźwiękowym. Dzięki temu doprowadzono do całkowitego wyeliminowania katastrof lotniczych przy lądowaniu. Wystarczy powiedzieć, że od końca lat 90., gdy zaczęto montować TAWS w starych i nowych maszynach, ŻADEN samolot z tym systemem nie uległ katastrofie. Żaden - do 10 kwietnia 2010 r. Fakt, że prezydencki TU-154 miał zainstalowany TAWS, "stawia więcej pytań niż odpowiedzi" - stwierdził John Cox, konsultant ds. bezpieczeństwa i ekspert od wypadków. "Naprawdę chciałbym wiedzieć, co działo się na pokładzie, ponieważ niezależnie od tego, pod jaką presją byli piloci i z jakimi warunkami pogodowymi mieli do czynienia, nigdy żaden pilot nie zignorował ostrzeżenia TAWS. Czym różnił się ten samolot, że stało się inaczej?" - pyta Cox. Jedną z ewentualnych przyczyn - według Billa Vossa, prezesa Fundacji Bezpieczeństwa Lotów (Flight Safety Foundation) - może być niedokładność mapy Rosji w systemie TAWS. Ani rosyjscy, ani polscy śledczy badający sprawę katastrofy pod Smoleńskiem ani razu nie wspomnieli o systemie TAWS. Nie wiadomo też, czy z zapisu czarnych skrzynek udało się uzyskać informację o aktywności urządzenia.

.... Jedną z ewentualnych przyczyn - według Billa Vossa, prezesa Fundacji Bezpieczeństwa Lotów (Flight Safety Foundation) - może być niedokładność mapy Rosji w systemie TAWS.....

odpowiedz juz na to pytanie padła wczoraj, TAWS bazuje na dokładności map i na Świecie jest wiele białych plam gdzie realnie cały system o kant d... potłuc

Dla samolotu jest mimo wszystko różnica czy wysokość npm podana jest z dokładnością 10 cm czy 10 metrów

Jeśli in minus to jeszcze nie jest tak źle ale in plus to nagle pojawić się mogą drzwa, domy, czort wie co jeszcze a przy widoczności jaka w tym momencie była nad Smoleńskiem (300-400 metrów) czasu na reakcje było niewiele, realnie biorąc pod uwagę bezwładność samolotu pasażerskiego piloci tego czasu nie mieli w ogóle

Edytowane przez jareko

.... Jedną z ewentualnych przyczyn - według Billa Vossa, prezesa Fundacji Bezpieczeństwa Lotów (Flight Safety Foundation) - może być niedokładność mapy Rosji w systemie TAWS.....

odpowiedz juz na to pytanie padła wczoraj, TAWS bazuje na dokładności map i na Świecie jest wiele białych plam gdzie realnie cały system o kant d... potłuc

Dla samolotu jest mimo wszystko różnica czy wysokość npm podana jest z dokładnością 10 cm czy 10 metrów

Jestem w stanie uwierzyć w to, że takie białe plamy istnieją na bezludnych terenach Rosjo, ale w Smoleńsku, który ma dwa lotniska i filię zakładów lotniczych Jakowlew?

patrząc na symulacje lotu jest pewne, że gdyby pilot był na osi pasa do tragedii by nie doszło.

Niestety, trzeba się pogodzić z faktem totalnego nieprzystosowania lotniska w Smoleńsku do sprowadzania samolotów na ziemie w tak trudnych warunkach.

Nie zapominajmy ze jest to byle lotnisko wojskowe, opuszczone bodajże w zeszłym roku i zapewne zdemontowano wtedy wszystkie w miarę nowoczesne systemy naziemne.

Tez mi w to trudno uwierzyć ale wszyscy komentatorzy związani z lotnictwem pośrednio bądź bezpośrednio podkreślają fakt słabego oprzyrządowania lotniska w nowoczesny sprzęt.

Jeśli in minus to jeszcze nie jest tak źle ale in plus to nagle pojawić się mogą drzwa, domy, czort wie co jeszcze a przy widoczności jaka w tym momencie była nad Smoleńskiem (300-400 metrów) czasu na reakcje było niewiele, realnie biorąc pod uwagę bezwładność samolotu pasażerskiego piloci tego czasu nie mieli w ogóle

Podstawowym wyposażeniem samolotu jest wysokościomierz. Z tego co czytałem, to TU-154M był wyposażony w 3 takie urządzenia. Wszystkie zawiodły ?