Bogdan_905 14.04.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) No nie, nie mogę się powstrzymać: grupka klakierów skrzyknięta naprędce przez "pomysłowych" redaktorów z TVN (Tusk Vision Network) i jakże opiniotwórcze "komentarze na Onecie" to WOLA NARODU. Ludzie opamiętajcie się, już wyobrażam sobie co będzie jak minie żałoba narodowa: zamiast zapowiadanego przełomu adwersarze poprzegryzają sobie gardła zanim dopalą się znicze. Co Wam tak w oczy kole ten Wawel - miejsce jak inne. Jeśli rzeczywiście to błąd i wyborcy odczytają ten pochówek jako akt pychy to zweryfikują kandydata PISu już w czerwcu. Zapłaci za to i będziecie triumfować. Ale w takiej chwili żonglować zasługami i licytować która z głów naszego państwa jest godna/niegodna by spocząć na Wawelu jest co najmniej niesmaczne... To na czym opieracie swoje racje, koszmar gw, tvn, onet... zapomnieliscie o szarych komorkach. Zgadzam sie nastepne wybory pokaza czy Wawel byl dobry. Porownywanie, Walesy do Kaczynskiego to zwykle bluznierstwo (bolek) mogl sie wyplatac z tego kiedy byl prezydentem. Wszyscy wybaczyli by mu jego lojalki itp, malo ktory by nie podpisal papieru z UB albo SB na jego miejscu. Mogl byc naszym Bochaterem Narodowym, byl tak blisko. Wybral klamstwo, zamiast Ojczyzne oczyscic ze wszelkiego scierwa jak zrobili to Niemcy w NRD czy Czesi u siebie. Zajal sie podpieraniem lewej nogi i usmiechy do wrogow Polski, ze o drugiej zmianie nie wspomne. Wawel mial zagwarantowany, ale nie tym razem, moze w nastepnym zyciu. Kwasniewski na Wawel to juz potwarz dla wszystkich Polakow. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Bogdan_905 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Za wikipedią:"Wyrokiem z 11 sierpnia 2000 Sąd Apelacyjny w Warszawie V Wydział Lustracyjny orzekł, że oświadczenie lustracyjne złożone przez kandydata na Prezydenta RP Lecha Wałęsę jest zgodne z prawdą[22] w rozumieniu ustawy lustracyjnej z 11 kwietnia 1997[23]. 16 listopada 2005 Lech Wałęsa otrzymał zaświadczenie nr 1763/05[24], wystawione przez IPN, w którym stwierdzono, iż przysługuje mu status osoby pokrzywdzonej w rozumieniu art. 6 ustawy o IPN z 18 grudnia 1998[25]. IPN przyznał Wałęsie status pokrzywdzonego w drodze tajnego głosowania, w stosunku głosów 4:3[26]." Jak miałeś dowody, ze był agentem, trzeba było je przedstawić w momencie toczącego się postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 klamka zapadła - niestetyCzytając wypowiedzi niektórych tu osób widzę ze Wawel niewiele dla nich znaczy. Wawel to miejsce szczególne i nobilitujące A nobilitacje Sp. Kaczyński nie zasłużył. Fakt ze tragicznie opuścił ten ziemski padół nie powinien nam przesłaniać jego dotychczasowego życia. Moralnie niepewna ocena jego życia za czasów stanu wojennego, późniejszej działalności w PC, zacofanie stolicy za jego prezydentury, koalicje jego brata z oszołomami typu Giertych i Lepper, obaj bracia doprowadzili do tego ze nasza polityka zeszła poniżej lustra szamba. Teraz megalomania Jarosława dzieli po raz kolejny cały Naród i zaczynam powoli dochodzić do wniosku ze jest to działanie przemyślane i podjęte z pełną premedytacja. A jak przeczytałem ze nakłania się młodych ludzi do wstępowania w szeregi PiS w imię pamięci o Lechu Kawczyńskim to już nawet się nie zdenerwowałem. Czuje się powoli tak jakbym żył w Orwellowskim świecieI mimo wszystko Drzewiecki miał racje - Polska to dziki krajWydarzenia od chwili tragedii (w wymiarze ludzkim a nie prezydenckim) potwierdzają tylko te słowaW Smoleńsku zginęło 96 osób, wiele z nich o zasługach o wiele większych dla naszego kraju od Sp.PrezydentaO nich się zapomina. O zalodzę - która jak sadze i widzę ze sadzi więcej osób - która uległa presji i naciskom by najważniejszy nie spóźnił się na uroczystości Katyńskie. (swego czasu było dość głośno o odmowie lądowania przez innego pilota i mało brakowało jego degradacji)O młodych dziewczynach o których wspomnienie, jakże przejmujące, zostało nadane o tak późnej porze ze właściwie niewiele osób miało okazje obejrzećO zasłużonych dla naszego kraju osób których zasługi pozostaną w cieniu ogólnonarodowej histerii - bo dla mnie powoli zaczyna to być histeria umiejętnie podsycana przez media. Zasługach o wiele większych niż Śp.PrezydentSzanuje pamieć wszystkich tragicznie zmarłych ale drażni mnie i coraz bardziej wkurza wykorzystywanie tego wydarzenia do własnych celów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.04.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Boguś, a Ty bądź miły i nie wypowiadaj się w imieniu wszystkich Polaków, bo jesteś tylko jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.04.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 ... Szanuje pamieć wszystkich tragicznie zmarłych ale drażni mnie i coraz bardziej wkurza wykorzystywanie tego wydarzenia do własnych celów kto ma te własne cele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Malka - to jest forum. Nie zabraniajmy pisać osobom myślącym w sposób kontrowersyjny i odmienny. Zamiast tego spróbuj pokonać oponenta w merytorycznej dyskusji. Nie narzucajmy sobie chińskiej cenzury. Przy okazji. Rząd stanowczo odciął się od tej propozycji (wypowiedź Komorowskiego). Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 kto ma te własne cele? http://www.pardon.pl/artykul/11339/apel_zapisujcie_sie_do_pis_w_imie_lecha_kaczynskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.04.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Malka - to jest forum. Nie zabraniajmy pisać osobom myślącym w sposób kontrowersyjny i odmienny. Zamiast tego spróbuj pokonać oponenta w merytorycznej dyskusji. Nie narzucajmy sobie chińskiej cenzury. Przy okazji. Rząd stanowczo odciął się od tej propozycji (wypowiedź Komorowskiego). jakiego Komorowskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 14.04.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Więc to tragizm okoliczności śmierci decyduje a nie zasługi i bohaterstwo? Bo zaczynam się gubić w argumentach kto zasługuje a kto nie. @ Elfir , Powiedz że NIE DECYDUJE tragizm okoliczności śmierci potomkom tych 22 000 bohaterów pomordowanych w lesie katyńskim. Twoja wola dołączyc do pogrobowców Stalina choc mi się zdaje że , ich teraz ubyła na swiecie. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Przelomowa-wypowiedz-Miedwiediewa-zbrodnia-katynska-z-woli-Stalina,wid,12172902,wiadomosc.html Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez mariankossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 14.04.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Porownywanie, Walesy do Kaczynskiego to zwykle bluznierstwo (bolek) mogl sie wyplatac z tego kiedy byl prezydentem. Jak rozumiem masz monopol na prawdę - byłeś przy tym jak Wałęsa podpisywał lojalkę, odbierałeś ją od niego ? Kolejny pogląd z cyklu "moja prawda jest prawdziwsza niż Twoja" ? Wałęsa to też nie człowiek z mojej bajki - jego prezydentura nie była dla mnie przykładem, ale jeśli miałbym porównywać dokonania tych dwóch prezydentów to wybrałbym Wałęsę - chociaż na Wawel też bym go nie wysyłał. Kwasniewski na Wawel to juz potwarz dla wszystkich Polakow. I to też uwielbiam - "cała Polska się wstydzi", "dla wszystkich Polaków" ... dlaczego wypowiadasz się w imieniu wszystkich Polaków ? Jednak spory odsetek osób na Kwaśniewskiego głosowało - jak rozumiem, sami polskojęzyczni rusofile, niegodni miana patrioty ? Męczy mnie to dzielenie na nas dobrych i ich złych. Jedno jest pewne - ta decyzja pociągnie za sobą naprawdę głęboki podział w społeczeństwie. I ten kto i tym zadecydował i ten, kto się na to zgodził zrobili naprawdę krecią robotę. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez yarpenowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) @ Elfir , Powiedz że NIE DECYDUJE tragizm okoliczności śmierci potomkom tych 22 000 bohaterów pomordowanych w lesie katyńskim. Twoja wola dołączyc do pogrobowców Stalina choc mi się zdaje że , ich teraz ubyła na swiecie. A co ja mam wspólnego ze Stalinem? I dlaczego łączysz zbrodnie stalinowskie z przypadkową katastrofą lotniczą? Bo zginęli Polacy? Swoja drogą, rzeczywiste ofiary Katynia nie zostaną pochowane na Wawelu. Taki Dąbrowski, którego przywołujemy w hymnie narodowym, na Wawel nie zasłużył. Leży w swoim rodzinnym majątku a jego serce w krypcie w Poznaniu. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 14.04.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 ... koalicje jego brata z oszołomami typu Giertych i Lepper... Nie przeginajmy w drugą stronę, rodziny się nie wybiera - nie mamy żadnych wskazówek, żeby był to pomysł Lecha, więc nie obciążajmy go uczynkami innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 jakiego Komorowskiego? PO prezydenta Bronisław Komorowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.04.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Wszystko mi jedno, gdzie ich pochowają. Choć mi zwyczajnie po ludzku żal i śmierci, i sposobu w jaki zginęli, zdania na temat jakości prezydentury nie zmienię. Pamięć jeszcze dobra na tyle, by nie zapominać, nie nosząc przy tym jakiejś wielkiej urazy (bo pamietam i gorsze prezydentury). Mam jeno dwa marzenia: - jak już ich pochowają, może nawet usypią kolejny kopiec, niech tego grobu nikt przenigdy już nie rusza, w żadne imię i w żadnej sytuacji - a drugie, by ci, którzy mają - z racji urzędu czy funkcji - jakikolwiek wpływ na losy Polski (polityczny, medialny czy duszpasterski), niech nie zaprzepaszczą sytuacji, że oczy świata są teraz zwrócone na Polskę bardziej niż kiedykolwiek; to szansa jedna na całe tysiąclecie, ale nie będzie trwała dłużej niż do połowy przyszłego tygodnia... Mnie też wszystko jedno, gdzie będa pochowani. Oczy świata zobaczą, a własciwie już widzą, że się żremy nad trumną o to, czy godzien, czy nie godzien, więc co widzą? Kilkadziesiąt milionów jak to nazwał Barbossa, wałów, którzy zamiast pokazac światu swą jedność, a właściwie jednomyślność, odwracają uwagę wszystkich od tego, co istotne, bo może wreszcie jest szansa, aby prawda wyszła na jaw i cały świat ją poznał. Czy godzien, czy nie, to historia pokaże i nasze wnuki będą oceniać, więc nie uważam tego za swój problem. Z Piłsudskim było podobnie jeśli chodzi o Jemu współczesnych, a historia to zweryfikowała. Dla mnie realnym problemem jest organizacja zapewnienia bezpieczeństwa tłumom ludzi i przywódcom wielu państw, których zebranie w jednym miejscu może się okazac spełnieniem marzenia niektórych "organizacji". Zwykle obsługę zabezpieczenia takiego tłumu przygotowuje sie kilka miesięcy, aby wyćwiczyć wszelkie potencjalne scenariusze, a tu raptem zostały 3 dni. Dla mnie to jest problem, a nie czy godzien Prezydent Wawelu, czy odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 14.04.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 A co ja mam wspólnego ze Stalinem? I dlaczego łączysz zbrodnie stalinowskie z przypadkową katastrofą lotniczą? Bo zginęli Polacy? bo to tak dobrze się układa w narodową legendę.... już nawet pojawiły się hasła KATYŃ 2...... gdy tak patrzę na to wszystko co się dzieje, to przypominam sobie słowa Wałęsy o Kaczyńskich......coś w tym jest..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.04.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 PO prezydenta Bronisław Komorowski Przy okazji. Rząd stanowczo odciął się od tej propozycji (wypowiedź Komorowskiego). czyli szansa, szansa,szansa,szansa.... na sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 14.04.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Mnie też wszystko jedno, gdzie będa pochowani. ...... tak jak ktoś już napisał : dla jednych Wawel to jakaś tam stara krypta, a dla innych, w tym dla mnie, miejsce spoczynku królów i wybitnych Polaków.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.04.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 masz dar do cytowania autorytetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 14.04.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) czyli szansa, szansa,szansa,szansa.... na sukces a może ty nam opowiesz dlaczego jesteś patriotą ? tak w kilku słowach..... chyba że nie jesteś.....wtedy cofam pytanie.... Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez BOHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 14.04.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 amalfi, być może źle odczytałem Twoją wypowiedź - ale wynika z niej, że najważniejsze jest to czy uda się w 3 dni zabezpieczyć uroczystość, nie to że jedną decyzją skłóca się społeczeństwo i po raz kolejny psuje się jakość życia publicznego, pokazując jak realnie działa demokracja ? To Twoja sygnatura :Ten kto biernie akceptuje zło, jest za nie tak samo odpowiedzialny jak ten, co je popełnia. M.L. King Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts