Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochówek na Wawelu?? Lech Kaczyński pochowany w Krakowie

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 967
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słowo pospolity w wyrazie rzeczypospolita jest tłumaczeniem łacińskiego "communis" - czyli aktualny odpowiednik wspólny, powszechny.

patrz, zaskoczonym jest,dodając "m" na końcu mamy coś, co stało się utopią, czy brak "m" jest istotny w tym przypadku?

raczej nie, nie oszukujmy się

Chodziło mi o to, że Marszałek Sejmu nie jest rzeczywiście członkiem rządu, jeśli rozumiemy rząd jako ministrów + pierwszego ministra.

Moja pomyłka.

ojoj, znaczy się Marszałek PO (Prezydenta) POpełnia namaszczenia, zgodnie z POwinnościami, które POleca mu Konstytucja

POprawne politycznie, nie mam POwodu aby w to wątpić

...klamstwo....

Ja nie oceniam, czy to kłamstwo czy nie - pewności ani wystarczającej wiedzy nie mam. Dlatego też tak bym nie napisał. Ale to Ty wydajesz wyroki bardzo autorytarnie : Wałęsa to bolek, Telegraf S.A. to fundacja charytatywna. Skąd masz taka pewność - ja naprawdę jestem bardzo ciekawy.

Malka - to jest forum. Nie zabraniajmy pisać osobom myślącym w sposób kontrowersyjny i odmienny. Zamiast tego spróbuj pokonać oponenta w merytorycznej dyskusji. Nie narzucajmy sobie chińskiej cenzury.

Ja nikomu nie zabraniam wyrażać własnego zdania, ale nie życzę sobie wypowiadania się w moim imieniu.

Dobra, dajcie sobie juz spokoj, prosze... To juz nie ma zadnego znaczenia - bedzie pogrzeb na Wawelu. Kazdy z tego wyciagnie wnioski dla siebie. Mysle, ze ten tytul oddaje wszystko, co mozna na ten temat powiedziec: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Zniszczono-mi-zalobe-po-Lechu-Kaczynskim,wid,12171507,wiadomosc.html?ticaid=19fd5

świetny tekst, pozwolę sobie zamieścić kawałek:

Prof. Andrzej Romanowski przyznaje w rozmowie z Wirtualną Polską, że głęboko dotknęła go śmierć prezydenta Lecha Kaczyńskiego. - Zawsze jednak słyszałem, i to od władz kościelnych, że na Wawelu nie ma już miejsca na pochówek. Albo więc były to informacje nieprawdziwe, albo zaszły jakieś względy specjalne – mówi profesor. Zwraca uwagę, że jak dotąd żaden z polskich bohaterów nie był tam pochowany z żoną. – Nikomu do głowy by nie przyszło, żeby przy boku Józefa Piłsudskiego kłaść jego żonę, Aleksandrę Piłsudską. Podobnie jak przy boku gen. Władysława Sikorskiego jego żonę, Helenę Sikorską – mówi profesor, dodając, że jeśli Maria Kaczyńska zastanie pochowana na Wawelu, to będzie to „ogólnopolski precedens”.

– To jest nekropolia królewska. Naszą stolicą jest Warszawa, nie ma więc powodu, żeby wracać do ziemi wawelskiej i tam chować głowy państwa – mówi prof. Romanowski. Zwraca uwagę, że gdy w latach 90. chowano Stanisława Augusta, prawie nikomu nie przyszło do głowy, żeby chować go na Wawelu. Dodaje, że traktowanie na wyjątkowych prawach prezydenta Lecha Kaczyńskiego i chowanie go wraz z małżonką na Wawelu, rodzi pytanie o rangę, jaką właściwie chcemy nadać temu pogrzebowi.

- Jeżeli uznajemy Lecha Kaczyńskiego za bohatera narodowego równego Józefowi Poniatowskiemu, Tadeuszowi Kościuszce czy gen. Władysławowi Sikorskiemu, to takie odczucia szanuję i przyjmuję z pokorą. Pytam natomiast, czy z opinią tą gotowa jest się zgodzić większość polskiego społeczeństwa? Bo bardzo w to wątpię – mówi prof. Romanowski.

Dla mnie atmosfera żałoby, zakończyła się wczoraj - znowu powróciła walka o slendor i wpływy polityczne.

Znowu niestety mamy przykład rozdmuchanej megalomanii.

Zmarłym jest obojetne gdzie będą pochowani, miejsce jest ważne dla żywych, a ten wybór zamiast podtrzymać jedność Narodu tylko go znowu podzielił.

h

A wśród żywych jest imć brat Jarosław

Rodzina tak chciała, zdecydowała…………………….

Pycha i buta, zapewne nie całej rodziny.

.

Warto się zastanowić kto był i jest głową tej rodziny

Ja nie oceniam, czy to kłamstwo czy nie - pewności ani wystarczającej wiedzy nie mam. Dlatego też tak bym nie napisał. Ale to Ty wydajesz wyroki bardzo autorytarnie : Wałęsa to bolek, Telegraf S.A. to fundacja charytatywna. Skąd masz taka pewność - ja naprawdę jestem bardzo ciekawy.

tam za oceanem , w Kanadzie, wie się lepiej niż tu w kraju.....

nie rozumiem? chodzi ci o podobieństwo łacińskiego słowa communis i komunizmu.

Też pochodzą z tego samego pnia.

Rzecz Pospolita (Wspólna) Obojga Narodów to jednak nie ten wiek, co idee komunizmu.

Swoja droga "komuniści" w 1683 r to byli klerycy regularni (Clerici saeculares in communi viventes).

Łacina była zwana lingua communis

nie chce mi się z tym wszystkim polemizować, ale

Około 800 osób zebrało się w środę wieczorem przed krakowską Kurią, aby już po raz drugi zaprotestować

W Warszawie na placu Defilad w środę wieczorem zgromadziło się ponad 200 przeciwników

zajebiście reprezentatywna grupa

ojoj, znaczy się Marszałek PO (Prezydenta) POpełnia namaszczenia, zgodnie z POwinnościami, które POleca mu Konstytucja

POprawne politycznie, nie mam POwodu aby w to wątpić

Z tym podkreślaniem PO czuję się jakbym czytała wypowiedz z onet.pl

Nie każdy przeciwnik pogrzebu w Wawelu wyszedł na ulicę. Pod petycją jest ponad 2 tys. podpisów (dane z wczoraj)

tam za oceanem , w Kanadzie, wie się lepiej niż tu w kraju.....

... a skąd takie domniemania ?

Sądzisz, że "tutaj za oceanem" nie wie się niczego ? Masz jakiś specjalny dostęp do utajnionych informacji ?

Mniemam, że mamy do dyspozycji takie same źródła informacji jak Ty.

Jeżeli natomiast chodzi o "nawiedzonych" mieszkających poza granicami Kraju, niech mają również prawo do "własnych wypowiedzi" :)

... mnie bardziej bawią "spiskowe teorie dziejów" niejakiego Włodka :) (bardzo ciekawy przypadek medyczny) :) ;)

z pozdrówkami z za "wielkiej kałuży" :)

chyba jesteś niespełna rozumu ignorancie

na drodze, kiedy jechała trumna do pałacu, nie widziałeś?!!!!!!

Nie. Nie widziałam zwolenników pochowania pary prezydenckiej na Wawelu. Widziałam ludzi, którzy chcieli go pożegnać albo przyszli obejrzeć sobie wydarzenie i zrobić zdjęcie.

BOHO - w Krakowie byli też zwolennicy pod Kurią. Dwie grupy rozdzielała Policja.