Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochówek na Wawelu?? Lech Kaczyński pochowany w Krakowie

agnieszkakusi

Recommended Posts

W tym co się stało, alei i w tym co trawa obecnie jest wiele symboliki:

Śmierć Prezydenta poprawiła (ociepliła) stosunki z Rosją, które za Jego życia uległy znacznemu pogorszeniu.

Śmierć Prezydenta „spopularyzowała” (nagłośniła) sprawę Katynia, ale, co też jest pewnym symbolem, tylko w aspekcie Polskim.

„Wpisano” w świadomość świata, że Katyń to miejsce mordu dokonany na polskich elitach, a przecież tam wymordowano i pogrzebano, około 14.000 istnień ludzkich w tym około 10.000 Rosjan.

W pewnym sensie, symbolicznym, zafałszowało to historię, co jest na rękę Rosji bo mówi się, tylko o zbrodniach stalinowskich popełnionych na polakach. O „resztę” nikt się nie upomina.

Miejscem pochówku ŚP Prezydenta będzie Wawel, ale tylko symbolicznie - w „przedpokoju”.

Decyzję o pochówku na Wawelu ogłoszono w środę. Pokrywa się to z wybuchem wulkanu, a skutki tej erupcji ,mogą uniemożliwić przylot na uroczystości, wielu „wielkich” tego świata.

• Odpowiedzi 967
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy da się jakoś zablokować czyjeś wypowiedzi, żeby ich nie widzieć? Bo szkoda mi czasu na przewijanie dłuuugich bredni barakudy.

Tak, w Ustawieniach wybierz zakładkę Edytuj listę ignorowanych ( cytuję z pamięci, więc moze brzmieć nieco inaczej :) ) i tam wpisz barakudę, zatwierdz. I po problemie

W tym co się stało, alei i w tym co trawa obecnie jest wiele symboliki:

Śmierć Prezydenta poprawiła (ociepliła) stosunki z Rosją, które za Jego życia uległy znacznemu pogorszeniu.

Śmierć Prezydenta „spopularyzowała” (nagłośniła) sprawę Katynia, ale, co też jest pewnym symbolem, tylko w aspekcie Polskim.

„Wpisano” w świadomość świata, że Katyń to miejsce mordu dokonany na polskich elitach, a przecież tam wymordowano i pogrzebano, około 14.000 istnień ludzkich w tym około 10.000 Rosjan.

W pewnym sensie, symbolicznym, zafałszowało to historię, co jest na rękę Rosji bo mówi się, tylko o zbrodniach stalinowskich popełnionych na polakach. O „resztę” nikt się nie upomina.

Miejscem pochówku ŚP Prezydenta będzie Wawel, ale tylko symbolicznie - w „przedpokoju”.

Decyzję o pochówku na Wawelu ogłoszono w środę. Pokrywa się to z wybuchem wulkanu, a skutki tej erupcji ,mogą uniemożliwić przylot na uroczystości, wielu „wielkich” tego świata.

Dziwna zbieżność dat

Między datą odzyskania niepodległości w 1918 r. (11.11) a napadem ruskich (17.09.1939) a potem między 4 czerwca 1989 a katastrofą w Smoleńsku, jest dokładnie 7615 dni. Przypadek czy ktoś lubi takie rocznice?

-

No i jak ?

Drazymy nadal Skale ?

Ale dlaczego Wawel ? No, d l a c z e g o , ale dlaczego ..........i w ogole.

Czas moze , na j w y z s z y czas , rybki zlote , przylaczyc sie do po-dziekowan pana Michnika, cytuje - "Bracia Moskale !

Dziekujemy Wam ! "

A od siebie dodam - za ceny gazu i ropy .

Bo ja nie tylko do Opery chadzam ale takze do sklepu .

W odroznieniu od pana Wajdy i pana Michnika .

Ale mam nadzieje, ze teraz, w ramach nieslychanego zblizenia miedzy narodami , ceny te tzn ceny gazu i benzyny nieslychanie sie obniza .

Edytowane przez barakuda1

-

He he

Takie czasy.

Wszystko wymaga s- po - pularyzowania . Medialnie ma byc .

I zeby wszyscy mi byli natychmiast wysocy, szczupli i do czysta wymyci . I najlepiej blondynki i blondyni , ladnie opaleni .

Na skutek nieslychanego po-jednania miedzy bratnimi narodami na pewno spadna ceny gazu .

Mocno w to wierze po-niewaz jestem osoba nieslychanie wierzaca.

-

takie rocznice lubi dozorca Marian z osiedla, oczywiście pod warunkiem, że jest akurat trzeźwy.... wylicza sobie te dni na kalkulatorze Электроника-7....

Odezwała sie " nasza inteligencja"" ??

W poniedziałek Polska niemrawo ruszyła- przecież to dzień pracy. To jednak nie był normalny dzień: przypominały o tym setki polskicg flag przepasanych kirem, czołówki wszystkich dzienników, apatia wśród przechodniów.

Jakże inna atmosfera panowała w siedzibie jednej z Okręgowych Rad pewnego zawodu prawniczego. Jestem aplikantem, przybyłem na zajęcia w godzinach południowych. Nikt (z administracji, naszych wykładowców, wreszcie samych aplikantów) nie był ubrany "na czarno", nie mówił o TYM, CO SIĘ WŁAŚNIE STAŁO. Pamiętajmy, w katastrofie zginęła Prezes Naczelnej Rady Adwokackiej- wydawało mi się, że choćby z tego powodu pomilczymy wszyscy przez chwilę oddając hołd tym, którzy odeszli. Nic z tych rzeczy...W tym budynku, przez te kilka godzin czułem się, jakbym był gdzieś na końcu świata, gdzieś, gdzie wieści o tragedii mojej ojczyzny6 nie docierają.

Zwieńczeniem tego spektaklu było zachowanie pewnego aplikanta, pewnego siebie żartownisia, który w stylu głupiego Jasia z podstawówki, permanentnie przerywał zajęcia marnej jakości żartami/tekstami. Wszyscy rechotali (ten czasownik najlepiej oddaje sytuację). W takim dniu.

To ma być przyszła inteligencja.

..."

Mój problem polega na tym, że u mnie kolana jakieś stwardniałe, nieskłonne do zginania ;)

W tym kraju kaczyzmu i dyktatury, ktora wprowadzili , zmusza cie . Zlinczuja .

Spala na stosie .

Czy nie byloby slusznym wyrobic sobie paszport pod falszywym nazwiskiem i zaczac przedzierac sie na zachod ?

Najlepiej nocami a w dzien mozna sie ukrywac .

-

..."

Bardzo złośliwie Ci odpowiem.

Biorąc pod uwagę przyszły zawód, zbieżny przecież, może wyrosnąć z niego następny który, powie kiedyś, komuś „spieprzaj …..”

W poniedziałek Polska niemrawo ruszyła- przecież to dzień pracy. To jednak nie był normalny dzień: przypominały o tym setki polskicg flag przepasanych kirem, czołówki wszystkich dzienników, apatia wśród przechodniów.

Jakże inna atmosfera panowała w siedzibie jednej z Okręgowych Rad pewnego zawodu prawniczego. Jestem aplikantem, przybyłem na zajęcia w godzinach południowych. Nikt (z administracji, naszych wykładowców, wreszcie samych aplikantów) nie był ubrany "na czarno", nie mówił o TYM, CO SIĘ WŁAŚNIE STAŁO. Pamiętajmy, w katastrofie zginęła Prezes Naczelnej Rady Adwokackiej- wydawało mi się, że choćby z tego powodu pomilczymy wszyscy przez chwilę oddając hołd tym, którzy odeszli. Nic z tych rzeczy...W tym budynku, przez te kilka godzin czułem się, jakbym był gdzieś na końcu świata, gdzieś, gdzie wieści o tragedii mojej ojczyzny6 nie docierają.

Zwieńczeniem tego spektaklu było zachowanie pewnego aplikanta, pewnego siebie żartownisia, który w stylu głupiego Jasia z podstawówki, permanentnie przerywał zajęcia marnej jakości żartami/tekstami. Wszyscy rechotali (ten czasownik najlepiej oddaje sytuację). W takim dniu.

..."

Tak sie odreagowuje najwieksza traume.

Tak uczyli w telewizji .

Dlatego Szymon i Kuba , wracajcie .

Bardzo złośliwie Ci odpowiem.

Biorąc pod uwagę przyszły zawód, zbieżny przecież, może wyrosnąć z niego następny który, powie kiedyś, komuś „spieprzaj …..”

My w Warszawie, a szczegolnie na Pradze , nie mowimy " spieprzaj " - ten zwrot jest mocno p i e s z c z o t l i w y .

Pani Marta Kaczynska jest prawnikiem .

Majchrowski, ty lobuzie - nie przypuszczalam, ze masz jajca , a jednak masz.

-

Czy da się jakoś zablokować czyjeś wypowiedzi, żeby ich nie widzieć? Bo szkoda mi czasu na przewijanie dłuuugich bredni barakudy.

A ja powiem inaczej - pisz, pisz dalej barakuda1, tylko bardziej składnie, bez tych wielkich odstępów miedzy kolejnymi wierszami, bez nowej linii dla każdego zdania lub wyrazu - wtedy może się nawet z treścią zapoznam.

Czy nie byloby slusznym wyrobic sobie paszport pod falszywym nazwiskiem i zaczac przedzierac sie na zachod ?

Sarkam zrozumiałem, ale też i z powodu politycznych oszołomów udawać, że jest inaczej nie zamierzam. Natomiast nawet żartobliwa insynuacja "jak Ci się nie podoba to wyjedź" jakoś mnie irytuje.