Achaja 13.04.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Z jakiej racji ma być tam pochowany Pan Kaczyński - skoro na KRÓLA STANISŁAWA AUGUSTA - miejsca ponoć zabrakło?A to przecież nekropolia KRÓLÓW a nie prezydentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 13.04.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 ale ty nie napisałaś o swoim wniosku, tylko że "kardynał powiedział......" więc podaj mi źródło gdzie mogę to przeczytać..... Jak ci tak bardzo potrzebne to masz: " ....- Ostatecznie decyzja zapadła, że tym miejscem najbardziej godnym jest Wawel, żeby tam spoczął razem z tymi, którzy się zasłużyli dla dobra naszej ojczyzny: od królów, po bohaterów, wodzów - powiedział Dziwisz, podkreślając, że prezydent "zmarł w warunkach wyjątkowych, po bohatersku można by powiedzieć, bo leciał do Katynia, by oddać w imieniu całego społeczeństwa hołd męczennikom". Z prośbą o pochowanie Lecha i Marii Kaczyńskich na Wawelu zwrócili się ich najbliżsi. Kard. Dziwisz powiedział, że w tej sprawie kilkukrotnie rozmawiał z bratem Prezydenta, Jarosławem Kaczyńskim. ...." A jak masz inne przekonanie niz ja , że Mu się to należy to twoja wola i to wszystko. ( masz inne wartości w życiu i inaczej widocznie widzisz swiat niż zwolwnnicy pochówku Śp. Prezydenta na Wawelu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Bo Stanisław August Poniatowski był raczej zdrajcą? Albo może dlatego, że jego ciało zaginęło i nie ma już doczesnych szczątków ostatniego króla. Pierwotnie był pochowany na terenach dawnej Rosji Radzieckiej (Białoruś?) i jego grób zbezczeszczono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Nie za przypuszczenia a jedynie za miejsce, czas i sposób ich wypowiedzenia. Nie udawaj, że nie rozumiesz. Przyznam się, że nie. Nadal jest to samo forum. A czas? Dlatego pytam - czy żałoba się skończyła? Dla niektórych wcześniej, dla niektórych później. Pełen subiektywizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.04.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Przyznam się, że nie. Nadal jest to samo forum. A czas? Dlatego pytam - czy żałoba się skończyła? Dla niektórych wcześniej, dla niektórych później. Pełen subiektywizm. Wiesz. Trochę szkoda mi czasu na tłumaczenie Ci. Jeśli rzeczywiście nie rozumiesz, to nie pojmiesz a jeśli się zgrywasz to tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 13.04.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 masz inne wartości w życiu i inaczej widocznie widzisz swiat niż zwolwnnicy pochówku Śp. Prezydenta na Wawelu Jak ja tego nie lubię. Generalizowania, dzielenia na dobrych i złych. Rozumiem, że jeśli ja nie jestem zwolennikiem pochówku na Wawelu to mam inne wartości niż Ty - w domyśle Wolność, Równość, Braterstwo, Bóg, Honor, Ojczyzna ? Czy to znaczy, ze odbierasz mi prawo do bycie patriotą ? Z pewnością jestem pogrobowcem komunizmu, może płatnym pachołkiem Rosji ... bo przecież Prawdziwi Polacy muszą popierać tą decyzję. Co Ty wiesz o moich wartościach ? Może moje wartości są bardziej wartościowe od Twoich wartości ? Czy tak trudno zrozumieć, że człowiek ma wolna wolę - może mieć inne zdanie i nie trzeba się czepiać jego systemu wartości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.04.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Elfir, troszkę odpuszcza, ale jeszcze nie do końca, jak widzisz. Jeszcze jakiś numer podobny do Wawelu i wrócimy do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 13.04.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Czy tak trudno zrozumieć, że człowiek ma wolna wolę - może mieć inne zdanie i nie trzeba się czepiać jego systemu wartości ? No Ty chyba żartujesz? Jak można mieć inne zdanie? Fuj! Jesteś z pewnością polskojęzyczny i na pewno nie jesteś patriotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 13.04.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Bo Stanisław August Poniatowski był raczej zdrajcą? Albo może dlatego, że jego ciało zaginęło i nie ma już doczesnych szczątków ostatniego króla. Pierwotnie był pochowany na terenach dawnej Rosji Radzieckiej (Białoruś?) i jego grób zbezczeszczono. Owszem postac kontrowersyjna - ale jego zasługi na polu edukacji i mecenatu sztuki są dalece większe niż wszystkie zasługi Pana Kaczyńskiego. No i był królem, czy to się komuś podoba czy nie. Miejsce się powinno należeć tak czy siak. Ostatni jego symboliczny pogrzeb nastąpił 14 lutego 1995 w archikatedrze św. Jana w Warszawie - to cytat z Wikipedii - nie można było tak samo symbolicznie na Wawelu? A jakie są zasługi Kaczyńskiego - co takiego zrobił, że Wawel się należy? Bohater Narodowy to dla mnie taki ktoś jak Alek, Rudy czy Zośka z Kamieni na Szaniec. Oni walczyli i ginęli za Polskę, bronili przed najeźdźcą z zachodu a nie szarpali kasę dla własnych korzyści, a potem niechcąco zginęli w wypadku. Szacunek i współczucie owszem mam. Żal mi ludzi, żal mi ich rodzin. Serce żal ściska, bo nie powinno tak się stać. Ale są pewne granice. Nieprzekraczalne. Nieprzekraczalną granicą jest podnóże Wawelskiego wzgórza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 13.04.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 No Ty chyba żartujesz? Jak można mieć inne zdanie? Fuj! Jesteś z pewnością polskojęzyczny i na pewno nie jesteś patriotą. I za to Cię kocham ... wybierz sobie według jakiej wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 13.04.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Jakie człowiek ( w obecnych czsach )powinien mieć wartości moralne, przeszłosc/życiorys i jakie sprawowac stanowisko w Polsce zeby zasługiwał na pochówek w Wawelu?? Moze mi to wytłumaczycie bo oponentów trudno mi zrozumiec. (może jakiś przykład osoby jeszcze żyjącej, która na to bardziej zasługuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 13.04.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Może nie żyjącej?Jan Paweł IIWiem że Papieży chowa się w Watykanie, ale On zasługiwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 13.04.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 I za to Cię kocham ... wybierz sobie według jakiej wartości Hmm! To poważna deklaracja, w obliczu narodowego wyboru , który Wawel dzieli. Wybieram więc brak patriotyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 13.04.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Zostawcie Wawel w spokoju. Teraz Marta Kaczynska chcac incognito (za rok, 2, 22) pomodlic sie na grobie rodzicow bedzie musiala kupic bilet do krypty i przedzierac sie przez tlumy turystow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 13.04.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Ale jaki splendor w zamian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Kiedy pojawi się inicjatywa pomnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 13.04.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 a jeszcze nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 13.04.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Jakie człowiek ( w obecnych czsach )powinien mieć wartości moralne, przeszłosc/życiorys i jakie sprawowac stanowisko w Polsce zeby zasługiwał na pochówek w Wawelu?? Moze mi to wytłumaczycie bo oponentów trudno mi zrozumiec. (może jakiś przykład osoby jeszcze żyjącej, która na to bardziej zasługuje) Podam Ci przykład osób, które wg mnie o wiele bardziej zasługują na pochówek na Wawelu (choć czy powinny i chciałyby to już inna sprawa) : - Irena Sendlerowa (niestety, już nie zyje) - Władysław Bartoszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 13.04.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Może nie żyjącej? Jan Paweł II Wiem że Papieży chowa się w Watykanie, ale On zasługiwał. To sie za bardzo nie wysiliłaś. Jakiś problem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 13.04.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 To sie za bardzo nie wysiliłaś. Jakiś problem??? Ale czy trzeba daleko szukać? Po co jak na dłoni jest idealny przykład postawy. Ja mam problem? No mam. Z ludźmi którzy narzekali za życia Kaczyńskiego że taki siaki owaki, a teraz w obliczu medialnie podkręconej tragedii przeinaczają swoje dotychczasowe uczucia i przekonania w imię tego że TAK WYPADA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts