Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja proponuję zwrócić uwagę na czas komentarza... już o 1025 (0825 polskiego czasu):

Podkreślenie moje. Skąd Rosjanin wiedział już o 0825 że coś się stało z polskim samolotem... to tak w ramach czepiania się rzetelności śledztwa...

spisek.....układ......КГБ..... ГРУ......

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak na marginesie i w oderwaniu się od polityki: oglądam sobie właśnie "Teorię spisku" z Melem Gibsonem i przypomniał mi się film równie dobry film z P.Stewartem "Schron" (w oryginale "Safe house")... ale pewno za dużo filmów oglądam...

Trocki tez nie wierzył że to może sie wydażyc (to samo sprawa otrucia Saszy Litwinienko)

Znane są przeważnie te zbrodnie, w sprawie których prowadzono śledztwa w innych krajach. Na przykład, sprawa otrucia Saszy Litwinienko. Jego truciciela nazwiskiem Ługowoj demonstracyjnie mianowano do Państwowej Dumy. Macie wy wszyscy, Europejczycy i inni Anglicy! Żeby wszyscy wiedzieli, kto naprawdę zabił swojego wroga i za co. I tak będzie z każdym, kto ośmieli się sprzeciwiać majorowi rezerwy KGB.

Litości Dopuser, jaki kokpit?! To był trzeci silnik "od tyłu" a nie żaden kokpit. Kokpitem to przywalili w glebę, dziwne żeby by nienaruszony :confused:

Za Wybiórczą:

Nikołaj Łosiew, emerytowany pilot wojskowy, właściciel pobliskiej działki, był na miejscu w 20 minut po katastrofie w Smoleńsku. Jak powiedział Polskiemu Radiu, w rozbitej kabinie widział oprócz członków załogi przypiętych pasami do foteli ciało jeszcze jednej osoby. Łosiew nie potrafił powiedzieć nic więcej o tej osobie.

Całość na: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7853693,Swiadek__w_kokpicie_tupolewa_bylo_cialo_piatej_osoby.html

No to jak w końcu z tym kokpitem: ocalał czy nie ? Któreś z nas się myli... może się też okaże później, że jednak byli ranni, którzy przeżyli... ale pewno się czepiam...

Informacje o "trzech rannych" to pewnie zwykła kaczka dziennikarska i tyle.

Może tak a może nie... a skąd dziennikarze czerpali tego typu informacje ?

Edytowane przez Dopuser

Trocki tez nie wierzył że to może sie wydażyc (to samo sprawa otrucia Saszy Litwinienko)

Znane są przeważnie te zbrodnie, w sprawie których prowadzono śledztwa w innych krajach. Na przykład, sprawa otrucia Saszy Litwinienko. Jego truciciela nazwiskiem Ługowoj demonstracyjnie mianowano do Państwowej Dumy. Macie wy wszyscy, Europejczycy i inni Anglicy! Żeby wszyscy wiedzieli, kto naprawdę zabił swojego wroga i za co. I tak będzie z każdym, kto ośmieli się sprzeciwiać majorowi rezerwy KGB.

Jesteś rusofobem czy chcesz być obiektywny?

Jak myślisz, w innych krajach agentom którzy zdradzili wysyła się emerytury na nowy adres, czy może w zależności na ile ich wiedza jest zagrożeniem podejmuje się inne środki?

Bo mnie się wydaje że każdy kraj ma swoje "brudne sprawy" i o sposobach ich rozwiązywania raczej nie informuje opinii publicznej.

A Ty masz podejście typowego rusofoba, które obrazuje ten cytat:

Czy to będzie Rosja sowiecka czy „biała" — „Rusek to wróg stale dybiący na naszą wolność".
A z takim podejściem trudno być raczej obiektywnym.

Podobnie antysemici całe zło świata upatrują w żydach, choć większość z nich nigdy żadnego nie znała.

Edytowane przez Jani_63

A Ty masz podejście typowego rusofoba, które obrazuje ten cytat:

A z takim podejściem trudno być raczej obiektywnym.

To poroszę o obiektywną sytuację ostatnich 10 lat w Rosji: np. sytuacja mediów, polityka zagraniczna Rosji, administracja rządowa, sytuacja ekonomiczna... ciekawym.

Za Wybiórczą:

Nikołaj Łosiew, emerytowany pilot wojskowy, właściciel pobliskiej działki, był na miejscu w 20 minut po katastrofie w Smoleńsku. Jak powiedział Polskiemu Radiu, w rozbitej kabinie widział oprócz członków załogi przypiętych pasami do foteli ciało jeszcze jednej osoby. Łosiew nie potrafił powiedzieć nic więcej o tej osobie.

Całość na: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7853693,Swiadek__w_kokpicie_tupolewa_bylo_cialo_piatej_osoby.html

No to jak w końcu z tym kokpitem: ocalał czy nie ? Któreś z nas się myli... może się też okaże później, że jednak byli ranni, którzy przeżyli... ale pewno się czepiam...

na pewno byli ! potem zostali dobici strzałami przez Rosjan !

ale ponieważ, jak wszystkim wiadomo, rosyjskie specsłużby to skończeni idioci, to cała akcja została przez przypadkowego świadka nagrana kamerką czy telefonem....

nawet te strzały słychać i rozkazy !

Chyba wykrakałem:

Klub PiS - jak powiedział rano z trybuny sejmowej poseł partii Jarosław Zieliński - przekazał projekt rezolucji marszałkowi Sejmu Bronisławowi Komorowskiemu. - Niniejsza rezolucja jest ściśle związana z mnożącymi się wątpliwościami co do sposobu prowadzenia postępowania, które powinno wyjaśnić przyczyny katastrofy - napisano w projekcie rezolucji.

No i, niestety, Sejm RP odrzucił rezolucję PiS ws. katastrofy. Za odrzuceniem było 268 posłów, za wprowadzeniem rezolucji na porządek obrad było 158 posłów.

W dalszym ciągu interesy polityczne, bądź ambicjonalne, są stawiane ponad interesy narodowe...

No i, niestety, Sejm RP odrzucił rezolucję PiS ws. katastrofy. Za odrzuceniem było 268 posłów, za wprowadzeniem rezolucji na porządek obrad było 158 posłów.

W dalszym ciągu interesy polityczne, bądź ambicjonalne, są stawiane ponad interesy narodowe...

i mamy rozumieć, że to też był spisek ? bo jesteśmy przecież w wątku "Teorie sPiSkowe"....

i mamy rozumieć, że to też był spisek ? bo jesteśmy przecież w wątku "Teorie sPiSkowe"....

To prawda, że rosyjskie władze zabezpieczyły wczoraj teren katastrofy! ;)

Dochodzimy do błotnistej, zaoranej polany, gdzie upadł samolot. Brodzimy w bajorze po kostki. Wszędzie unosi się fetor zgnilizny. Pierwsze kilka kroków i trafiamy na taśmy filmowe i rozbite szpule. Podróżowały w prezydenckim TU-154 na polski festiwal filmowy w Moskwie. Krążymy, szukając milicji, która miała tu być całą dobę. Wreszcie w oddali majaczy radiowóz. Biegniemy tam i machamy ręką. Stają. – Uważajcie, to nie jest bezpieczny teren, mokro. Przyjdźcie lepiej za dnia – radzi nam milicjant... i odjeżdża. :jawdrop:

Słońce mocno grzeje, więc milicjanci otwierają drzwi auta i zaczynają wygrzewać się w jego promieniach. A na polu, którego mają pilnować, co chwila ktoś klęka i wyciąga coś z ziemi...

A propos filmu z katastrofy:

za http://www.tvn24.pl/-1,1655392,0,1,co-slychac-na-filmach-ze-smolenska,wiadomosc.html :

Ostatni etap to potwierdzenie autentyczności nagrania. A te może być m.in. autentyczne i oryginalne. Autentyczne znaczy, że nagrywano je bez przerw i cięć w montażu. Oryginalne, że realizowano je w chwili dziania się zdarzenia.

Amatorskie nagranie ze Smoleńska zostało przez specjalistów uznane za autentyczne i oryginalne.

Za http://www.npw.gov.pl/491-4a112b267c50b-19412-p_1.htm

Do Wojskowej Prokuratury Okręgowej w Warszawie wpłynęła również opinia Biura Badań Kryminalistycznych ABW dotycząca nagrania filmowego miejsca katastrofy z dnia 10 kwietnia 2010 roku opublikowanego w Internecie. Z opinii wynika, że w nagraniach znajdują się krótkie wypowiedzi mężczyzn i kobiety w języku rosyjskim oraz wypowiedzi mężczyzn w języku polskim. Niektórych słów nie zdołano odtworzyć ze względu na dużą ilość zakłóceń oraz mały odstęp sygnału od szumu. W trakcie badań nie znaleziono dowodów na dokonywanie ingerencji w ciągłość zapisu, stwierdzono jednak fakt modyfikacji formatu nagrania i powtórny zapis do pliku. Należy zauważyć, iż materiał przekazany do badań stanowiły nagrania niskiej jakości. Zdaniem biegłych nie można wykluczyć, że nadesłane zapisy były wielokrotnie poddawane kompresji, co mogłoby spowodować zatarcie nawet bardzo widocznych śladów ingerencji w ich ciągłość. Odnośnie ewentualnych odgłosów wystrzałów, biegli stwierdzili, że z uwagi na występowanie silnych zakłóceń, w tym pochodzących prawdopodobnie od podmuchów powietrza, małym stosunkiem sygnału do szumu, podejrzeniem modyfikacji formatu nagrania, nie była możliwa jakakolwiek pomiarowa analiza odgłosów przypominających wystrzał. Kwestia ta będzie przedmiotem dalszych czynności procesowych.

to może taki tekścik, nad którym onanizują się "prawdziwi patryjoci" na jednym z "narodowych" portali:

Nie mówiąc już o tym, że pożar szybko zgaszono (widać to na późniejszych zdjęciach tych samych fragmentów samolotu) oraz że traf chciał, iż większość „nierozpoznawalnych” to wojskowi i ochroniarze prezydenta. Nie da się zwrócić bliskim ciała „ofiary katastrofy lotniczej” z rosyjską kulą w głowie, jak w 1940 roku. [...]

Z czwartej poprawki dochodzimy do wniosku, że w każdym przypadku ktoś z pasażerów musiał przeżyć katastrofę polskiego samolotu, a może nawet uniknąć obrażeń. Wszyscy zginąć mogliby tylko w jednym przypadku: jeżeli oddział specjalny dobiłby ich już po upadku.

Nie jesteśmy w stanie nawet wymienić liczby dostrzelonych – liczba ta waha się od 10 do 21 osób. Zgodnie z oceną najbardziej doświadczonych ekspertów, nierozpoznawalnych (zmasakrowanych lub spalonych) mogło być najwyżej 10 – 12 ciał. Nie wszyscy podczas katastrofy znajdowali się w przedniej części samolotu. Płomień szybko zgaszono. Naprawdę nie rozpoznawalnych zwłok na miejscu upadku zapewne było bardzo mało lub nie było w ogóle.

A więc „jedynie materiał genetyczny pozostały po 21 osobach”, o którym mowa w wersji FSB, w rzeczywistości jest liczbą osób, którzy przeżyły katastrofę prezydenckiego samolotu Lecha Kaczyńskiego. Dobili ich rosyjscy komandosi, po czym wywieźli i zamienili w kawałki spalonego mięsa, aby ukryć ślady zbrodni.

To poroszę o obiektywną sytuację ostatnich 10 lat w Rosji: np. sytuacja mediów, polityka zagraniczna Rosji, administracja rządowa, sytuacja ekonomiczna... ciekawym.

Ale dlaczego znowu Rosji.

Nie mam zamiaru Cie przekonywać, bo ani nie jestem jej orędownikiem, ani Ciebie się przekonać nie da.

Pisałem o obiektywizmie w stosunku do konkretnych działań konkretnych służb.

Choć to nie miejsce, a chcesz poruszać ciekawy temat jakim jest administracja i urzędy państwowe, to może pomówmy o Jugendamt.

To równie ciekawy i kontrowersyjny temat, a dotyczy działań na terenie państwa ościennego, więc też powinien być w strefie Twoich zainteresowań.

Pytam na przykład, dlaczego na miejsce katastrofy nie przyjechała żadna karetka pogotowia, jakby już z góry wiedziano, że nikt nie przeżył?...

Zastanawiam się także, dlaczego ciała ofiar nie mogły być przetransportowane bezpośrednio do Polski…

– Panie Profesorze, a czy kiedykolwiek poznamy prawdę o katastrofie pod Smoleńskiem i czy w nią uwierzymy?

– Podejrzewam tu spore i niekończące się trudności, a prawda będzie wiecznie zamazana. Podzieli los tamtej sprzed 70 lat.

Wywiad z prof. Jackiem Trznadlem o kłamstwach, poprawności myślenia i „korzyściach” z katastrofy pod Smoleńskiem rozmawia Wiesława Lewandowska.

http://media.wp.pl/kat,1022941,page,4,wid,12239389,wiadomosc.html

Ale dlaczego znowu Rosji?

Bo napisałeś, że mam podejście typowego "rusofoba"... ciekawym więc twej opinii n/t tego co się dzieje w Rosji... może okazać się wtedy, że jesteś dokładnie takim samym rusofobem jak i ja... ale, widzę, że jak zwykle, umywasz się od konkretnej odpowiedzi... Pytałem też poprzednio który z naszych prezydentów po 1989 roku był patriotą, w świetle zacytowanych definicji patriotyzmu... i co ? Jak zwykle nic...

Poza tym, czy jeśli napiszę prawdę o złym funkcjonowaniu np. wymiaru sprawiedliwości w Izraelu to jestem automatycznie antysemitą czy faszystą wg ciebie? Jeśli napiszę źle, ale prawdę, n/t polskiego sądownictwa to czy to czyni mnie to automatycznie polakożercą ?

Dopuser domagasz się odpowiedzi, ale sam konsekwentnie unikasz na postawione Tobie pytania.

Trudno oceniać kogoś nie znając warunków w których przyszło mu żyć. Czasem po latach poznajemy, albo i nie, okoliczności które zaważyły na jakichś decyzjach i zachowaniach - dlatego daleki jestem od oceniania patriotyzmu kogoś na podstawie tego co usłyszę w RM czy przeczytam w GW. Prawda jest zwykle bardziej złożona nie się wydaje.

Powiedz mi czy patriotą jest ktoś, kto oszukuje urząd skarbowy - wg uproszczonej logiki tak, oszukuje państwo. Ale nie odważyłbym się powiedzieć, że nie jest patriotą - być może w obliczu realnego zagrożenia kraju okazałby się większym patriotą niż ja czy Ty.

Przytoczyłem wcześniej ze Słownika PWN definicję patrioty i szowinisty - do kogo wg Ciebie jest Ci bliżej ? Ciekaw też jestem czy uważasz się za dobrego katolika ?

Bo napisałeś, że mam podejście typowego "rusofoba"...

Hmm, przypomnij mi w którym miejscu postu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159001-WYDZIELONY-Teorie-spiskowe&p=4105635&viewfull=1#post4105635 w którym pisałem o braku obiektywizmu i rusofobi zostałeś wyszczególniony.

Wciąłeś się w temat, do czego oczywiście masz prawo.

Pisałem o czym innym, ale Ty chcąc odbić piłeczkę od razu podjąłeś temat Rosji, żądając obiektywnej analizy za ostatnie 10 lat.

Zajmując takie stanowisko widocznie się czujesz rusofobem.

Zresztą to Twoja sprawa i jak Ci z tym dobrze niech tak pozostanie.

Ale nie insynuuj że to ja tak napisałem.

to może taki tekścik, nad którym onanizują się "prawdziwi patryjoci" na jednym z "narodowych" portali:

Serdecznie dziękuję za to dziennikarzom Faktu – mówi wyraźnie poruszony minister sprawiedliwości Krzysztof Kwiatkowski (39 l.). – To skandal, że rosyjscy śledczy tego wcześniej nie znaleźli – nie kryje oburzenia jeden z polskich prokuratorów.

Ale urwał !!

Ale to było dobre !! :D

http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,12252779,wiadomosc.html?ticaid=1a251&_ticrsn=5

Każda część kokpitu rozbitego TU-154M jest bardzo ważna przy ustalaniu przyczyn katastrofy, ale to co znaleźli w Smoleńsku paparazzi jest prawdziwą sensacją. I nie tylko dlatego, że znalezisko świadczy o kiepskim przeszukaniu miejsca katastrofy. Dzięki ocalałemu przedmiotowi dojdziemy do prawdy.

Reporterzy "Faktu" na własną rękę przeczesywali miejsce katastrofy. Wysiłek się opłacił, bo znaleźli radiokompas z kokpitu, dzięki któremu nawigator określał położenie samolotu względem radiolatarni umieszczonej przy lotnisku. To może być kluczowym znaleziskiem, bo położenie unieruchomionych w katastrofie zegarów wiele powie śledczym.

"To skandal, że rosyjscy śledczy tego wcześniej nie znaleźli" - nie krył oburzenia jeden z polskich prokuratorów. "To może pomóc w ustaleniu przebiegu katastrofy" - tłumaczył z kolei lotniczy ekspert Grzegorz Sobczak, redaktor naczelny "Skrzydlatej Polski".

Reporterzy relacjonujący przebieg ich poszukiwań, opowiadali w "Fakcie" o reakcji Rosjan, którym pokazali urządzenie już na miejscu. "Niczego nie ruszaliście, nie przekręcaliście przełączników? – dopytywali. "To może być ważna część dla śledztwa. Zbadamy to" - powiedzieli śledczy i zabrali znalezisko.

"To nieprawdopodobne, ale znaleźliście panel ze wskaźnikami samolotowego urządzenia nawigacyjnego SPU-7. To samolotnoje pieregawornoje ustrojstwo, po prostu radiokompas" - tłumaczył dziennikarzom "Faktu" pilot latający tupolewami. Wyjaśnił, że dzięki radiokompasowi nawigator określa położenie samolotu względem radiolatarni umieszczonych przy lotniskach. Na jego podstawie ustala i przekazuje pilotom parametry prawidłowego lotu - wysokości i kierunku. To niezbędne urządzenie, zwłaszcza przy kiepskiej widoczności.

to że radiokompas walał się w błocie świadczy najlepiej jak olane zostało wyjaśnienie przyczyn katastrofy.