Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale Amerykanie są grubi z innych powodów niż zboże.

Raczej z powodu hamburgerów, frytek, coli, chipsów, milkshake, kawy ze śmietaną i likierem ze Starbucka

Chipsy i frytki to ziemniaki a nie zboże.

 

Spójrz na Japończyków czy Tajlandczyków - oni jedzą przede wszytskim ryż (czyli zboże) i nie słyną z otyłości. Co więcej, słyną z długowieczności (o ile nie trafi ich szlag z powodu pracy). Ale się nie obżerają jak świnie, maja inną kulturę jedzenia.

 

Człowiek przestawił się na dietę zbożową wraz z wynalezieniem rolnictwa jakieś 10 tyś lat temu. To umożliwiło rozwój społeczności i tym samym powstanie cywilizacji, bo system koczowniczy (polowanie i zbieractwo) jest za mało wydajny.

1 ha lasu wyżywi o wiele mniej ludzi niż 1 ha pól.

Od 10 tyś lat jemy zboże i nasz organizm dostosował się do takiej diety. Mamy odpowiednio długi przewód pokarmowy.

Zanim przywieziono ziemniaki do Europy nasi przodkowie wcinali kasze. Mięso było na święta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na pewno 10 tys. a nie 7? z resztą nieważne. a wiesz ile to jest 10 tys. lat dla ewolucji? nic. przez ten czas nasz układ nie zdołał się przestawić na trawienie glutenu. dlatego jest on nadal dla nas niezdrowy. dlatego nie możemy mówić o czasach tak bliskich jak 10 tys. lat wstecz. dlatego nasi przodkowie faktycznie przez setki tysiącleci wcinali mięcho i zakąszali zieleniną i to powinno być wyznacznikiem. ryż już nie jest taki niezdrowy poza tym to nie do końca zboże bo nie zawiera glutenu. faktycznie to robił jako zapychacz dla pustych żołądków biedoty.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ryż jest zbożem :)

To trawa, tak samo jak proso, jęczmień, żyto i kukurydza.

 

Wcześniej człowiek też jadał nasiona dzikich zbóż, tylko ich nie uprawiał.

 

Piszesz:

"dlatego nasi przodkowie faktycznie przez setki tysiącleci wcinali mięcho i zakąszali zieleniną i to powinno być wyznacznikiem"

 

Raczej żarli zieleninę i zakąszali mięsem. Wcale nie jest tak łatwo upolować zwierzę za pomocą dzidy czy procy.

 

Do jakiego okresu chcesz się cofnąć? Do paleolitu? Bo neolit to właśnie wprowadzenie rolnictwa.

Czy chciałabym żyć tyle, co człowiek paleolityczny? Nie.

Wolę żyć tyle co człowiek absolutnie współczesny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak, tak oczywiście ryż jest zbożem tyle, że bezglutenowym i w tym kontekście różni się od zbóż. oczywiście znowu meritum sprawy celowo omijasz i krążysz wokół niego żeby tylko mieć inne zdanie. skup się troszeczkę i spróbuj przyswoić to o co faktycznie mi chodzi.

niczym miód lany na moje serce działają coraz częściej artykuły... chociażby takie jak ten z którego przytoczę kilka zdań:

"(...)Okazuje się, że „hipoteza paleo” ma coraz więcej praktykujących zwolenników nie tylko wśród tzw. zwykłych ludzi, czego wyrazem jest rosnąca „paleoblogosfera”, ale zyskuje też na popularności wśród lekarzy i naukowców(...)"

"(...) analiza skamieniałości pokazuje, że zawsze kiedy grupy łowiecko-zbierackie zmieniały tryb życia na rolniczy ich zdrowie podupadało a średnia długość życia skracała się (...)"

"(...)Coraz powszechniej uznaje się fakt, że zasadnicze zmiany w diecie i trybie życia, które nastąpiły (...) po Rewolucji Przemysłowej, są zbyt świeże w skali ewolucyjnej, żeby ludzki genom mógł się do nich dostosować. Ten rozdźwięk między dawną fizjologią a nowoczesną dietą i stylem życia leży u źródeł wielu „schorzeń cywilizacyjnych”, w tym chorób serca, otyłości, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, nowotworów nabłonkowych, chorób autoimmunologicznych i osteoporozy. Choroby te są rzadkie lub prawie nieobecne w populacjach łowiecko-zbierackich(...)"

"(...)ludy łowiecko-zbierackie i inne populacje niedotknięte nowoczesnym stylem życia cieszą się lepszymi parametrami zdrowia, budową ciała i kondycją fizyczną w porównaniu z populacjami uprzemysłowionymi (…)"

"(...)autorzy omawianego artykułu, zwracają uwagę, że na długość życia tych grup wpływały przede wszystkim takie okoliczności jak nieszczęśliwe wypadki, walki, infekcje, oddziaływanie nieprzyjaznego środowiska oraz wysoka umieralność dzieci(…)"

"(...)niedawna analiza śmiertelności wśród ocalałych grup łowiecko-zbierackich – co do których istnieją wiarygodne dane demograficzne – pokazała, że długość życia osób dorosłych sięga u nich 68-78 lat i nie jest to zjawisko rzadkie. Co ważniejsze, osoby dorosłe osiągają 60 rok życia bez śladu chorób przewlekłych dotykających większość osób starszych w społeczeństwach uprzemysłowionych(…)"

"(...)Rewolucja rolnicza rozpoczęła się ok. 11 tys. lat temu na Bliskim Wschodzie, rozprzestrzeniając się następnie do innych zakątków świata, i radykalnie zmieniła dietę i styl życia, który kształtował genom ludzki przez poprzednie ponad 2 miliony lat(…)"

"(...)Jednak dopiero Rewolucja Przemysłowa (poprzez upowszechnienie przetworzonych olejów roślinnych, przetworzonych pokarmów zbożowych i przetworzonych cukrów)przyniosła najbardziej destrukcyjne i trudne do adaptacji zmiany, które spowodowały poważne patofizjologiczne konsekwencje dla ludzkiego organizmu(…)"

"(...)Badacze pokazują, że rozpowszechnienie rolniczej i przemysłowo wytwarzanej żywności spowodowały w diecie człowieka niedobory wielu składników odżywczych(…)"

"(...)Szczególnie niekorzystny jest fakt, że podstawą diety stały się zboża, których spożycie dodatkowo utrudnia pozyskiwanie z pokarmów mikroelementów (np. witaminy B6, biotyny, magnezu, żelaza, cynku)(…)"

"(...)Zdaniem autorów nawet umiarkowane niedobory mikroelementów prowadzą do wielu dolegliwości i mogą wywoływać różne choroby przewlekłe(...)

"(...)Autorzy omawiają szczegółowo wpływ zwiększonej ilości czynników „antyżywieniowych” we współczesnej diecie, ich rolę i oddziaływanie na patofizjologiczne zmiany w organizmie a szczególnie wywoływanie i podtrzymywanie stanów zapalnych w układzie pokarmowym oraz poza nim. Do czynników takich należy m.in. gliadyna (składnik białka zbóż glutenu) oraz lektyny, których niektóre rodzaje mogą uszkadzać działanie układu trawiennego oraz sprzyjać rozwojowi niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach(...)"

"(...)nowe metody przetwarzania żywności, takie jak stosowanie bardzo wysokich temperatur, naświetlanie, jonizacja, pasteryzacja i sterylizacja, mogą również wywoływać przewlekłe stany zapalne doprowadzając do nieenzymatycznej glikacji oraz oksydacji białek w spożywanych pokarmach(...)"

"(...)Z uwagi na niepożądane działania zbóż i rodzaj zwartego w nich błonnika autorzy artykułu rekomendują warzywa i owoce, a nie produkty zbożowe, jako jego podstawowe źródło w diecie(...)"

 

może wystarczy. szerzej jest to wszystko opisane w tym artykule:

http://pracownia4.wordpress.com/2011/07/05/naukowa-ofensywa-hipotezy-paleo/

 

przypadkowo wpadłem na ten artykuł ale cytaty tutaj podane świetnie pasują do mojego dzisiejszego poglądu na zasady żywieniowe co przekłada się na zdrowie. nie mogę tylko zgodzić się z bzdurą dotyczącą wydłużania życia dzięki szczepieniom i antybiotykom, opiece medycznej ale można na to przystać jeśli chodzi o ludzi odżywiających się jak to omawia medycyna. dla ludzi odżywiających się w inny sposób wynalazki typu "tabletki" nie są potrzebne.

Edytowane przez SAVAGE7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

analiza skamieniałości pokazuje, że zawsze kiedy grupy łowiecko-zbierackie zmieniały tryb życia na rolniczy ich zdrowie podupadało a średnia długość życia skracała się

 

To dlaczego żyjemy tak długo? Zgodnie z tymi rewelacjami powinniśmy żyć krócej niż człowiek paleolityczny.

 

"(...)Coraz powszechniej uznaje się fakt, że zasadnicze zmiany w diecie i trybie życia, które nastąpiły (...) po Rewolucji Przemysłowej

A jakie to zmiany? Bo przecież nie nagłe zwiększenie ilości zboża w diecie.

Rewolucja przemysłowa była kilka tysięcy lat po neolicie :) Wpływ na otyłość miała - człowieka zaczęły wyręczać maszyny, zwiększyło się zanieczyszczenie środowiska. Głownie zmieniła tryb życia a nie dietę. Chyba, że chodzi o wprowadzenie śmieciożarcia.

 

Choroby te są rzadkie lub prawie nieobecne w populacjach łowiecko-zbierackich

Chciałabym zobaczyć badania a nie puste hasła. Z poprawką, że te społeczności prowadziły inny styl życia - miały więcej ruchu a tym samym inny stosunek tłuszczu do mięśni. I z poprawką, że ich życie trwało krócej, więc nie mieli szans zapaść na choroby starcze (m.in rak, miażdżyca).

Eskimosi (skrajny przypadek ludu koczowniczego) żyją o wiele krócej niż biali Kanadyjczycy. Łatwo zapadają na gruźlicę (obecnie trochę mniej, dzięki medycynie) - czyli moje dane sa sprzeczne z tymi, które cytujesz. Moje dane znajdują się na stronie kanadyjskiego ministerstwa zdrowia, mogę je wyciągnąć, jak ci zależy.

Tutaj też taki niedowiarek jak ja pisze o tym: http://www.diseaseproof.com/archives/diet-myths-are-the-inuit-healthy.html

 

i radykalnie zmieniła dietę i styl życia, który kształtował genom ludzki przez poprzednie ponad 2 miliony lat(…)"

 

Wiesz czym żywił się przodek człowieka przed 2 milionami lat - Australopitek? Głównie roślinami, bo nie był drapieżnikiem, nie polował, co najwyżej jak szympansy - wybierał jaja z gniazda, złapał jaszczurkę, gryzonia.

Skąd o tym wiemy? Bo w ciągu ok 5 mln lat jego ewolucji szczęka się wydelikaciła, kły znacznie skróciły, co umożliwiło ruch szczęki trący, a nie szarpiący jak u drapieżników.

 

Kolejny stopień ewolucyjny, Homo habilis (2 mln. lat temu) żywił się głównie padliną i roślinami, poza tym żółwiami i gryzoniami. Archeolodzy wątpią w możliwość polowania, bo znalezione narzędzia słabo sie do tego nadają. Nie znali ognia, czyli jedli surowe mięso. W uzębieniu nadal widać regresję kłów.

 

Potem pojawił się Homo erectus, który nauczył się używać ognia. Ewolucja musiała przestawić w ciągu 500 tyś lat system trawienny na zupełnie obcy sposób żywienia. Ogień umożliwił jedzenie roślin, które w stanie surowym były słabo trawione, bo zawierały skrobię - podstawowy węglowodan. Uzębienie było już dość podobne do współczesnego.

A więc tak naprawdę przystosowanie ewolucyjne do trawienia przerobionej termicznie skrobi mamy od jakiś 1,5 mln lat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

analiza skamieniałości pokazuje, że zawsze kiedy grupy łowiecko-zbierackie zmieniały tryb życia na rolniczy ich zdrowie podupadało a średnia długość życia skracała się

 

To dlaczego żyjemy tak długo?

 

z faktami chcesz dyskutować? analiza skamieniałości wykazuje co wykazuje, czy chcesz tego czy nie.

żyjemy dłużej dzięki szczepionkom zapewne :) skoro jesteś taka zorientowana w historii to nie powinnaś zadawać takich głupich pytań. w każdym podręczniku znajdziesz na nie odpowiedź. ludzie żyli krócej bo walczyli ze sobą, walczyli o żywność, było zagrożenie ze strony drapieżników.

zerknij z łaski swojej na poniższą tabelę i odpowiedz dlaczego długość życia w państwach z dołu tabeli jest taka niziutka? skoro żyjemy tak długo to dlaczego w suazi średnia wynosi 32 lata?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_oczekiwanej_d%C5%82ugo%C5%9Bci_%C5%BCycia

dlaczego w tych państwach medycyna nie ma takich wspaniałych sukcesów jak się chwali gdzie indziej? największa obłuda jest w tedy gdy np. w somali ludzie z głodu umierają a te skurwysyny organizują im transport szczepionek. kurna wycieńczonych ludzi szczepionkami wspomagają.

 

 

Eskimosi (skrajny przypadek ludu koczowniczego) żyją o wiele krócej niż biali Kanadyjczycy. Łatwo zapadają na gruźlicę (obecnie trochę mniej, dzięki medycynie) - czyli moje dane sa sprzeczne z tymi, które cytujesz.

 

a gdzie ja dałem przykład eskimosów? żarcie samego mięcha jeszcze nikomu nie wyszło na zdrowie więc nie wiem co to za przykład.

 

 

czym żywił się przodek człowieka przed 2 milionami lat - Australopitek? Głównie roślinami, bo nie był drapieżnikiem, nie polował, co najwyżej jak szympansy - wybierał jaja z gniazda, złapał jaszczurkę, gryzonia.

 

Homo habilis (2 mln. lat temu) żywił się głównie padliną i roślinami, poza tym żółwiami i gryzoniami.

 

A więc tak naprawdę przystosowanie ewolucyjne do trawienia przerobionej termicznie skrobi mamy od jakiś 1,5 mln lat.

 

teraz mi udowadniasz co się działo 1,5 - 2 mln. to już nie rozmawiamy o ostatnich 10 tys. lat??? sama widzisz, że twój argument był co najmniej "słaby w podstawach". ale chyba dobrze rozumiem, że jednak na przestrzeni całej egzystencji gatunku homo w jadłospis wplecione było mięso i rośliny? a co ze zbożem? poza tym ja piszę o glutenie a ty o skrobi. co mi chcesz na siłę wmówić? że nasz układ trawienny wytrzymuje dzisiejszą żywność?

to dlaczego skoro ludzie są tak zdrowi na każdej ulicy są apteki? przecież chyba powinno ich ubywać a nie przybywać? ludzie kupują tony lekarstw. czy to oznaka zdrowia się pytam? więc jesteśmy dziś zdrowsi czy nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z faktami chcesz dyskutować?

 

Tylko ja nie widzę faktów w tym, co wklejasz!

Moje fakty są sprzeczne z twoimi.

 

w każdym podręczniku znajdziesz na nie odpowiedź. ludzie żyli krócej bo walczyli ze sobą, walczyli o żywność, było zagrożenie ze strony drapieżników.

 

Skoro żyli krócej, to jak można stwierdzić, że żyli dłużej? Skoro nie dożywali wieku w którym pojawia się większość chorób, lub jako słabe organizmy byli eliminowani wcześniej?

Ewolucja człowieka nie jest mi obca z racji wykształcenia i zainteresowań, więc nie musisz mnie odsyłać do podręczników, ale sam w nie zajrzyj czasem.

 

zerknij z łaski swojej na poniższą tabelę i odpowiedz dlaczego długość życia w państwach z dołu tabeli jest taka niziutka? skoro żyjemy tak długo to dlaczego w suazi średnia wynosi 32 lata?

 

Z prostego powodu - złej jakości wody w państwach afrykańskich, gdzie istnieje ogromna śmiertelność wywołana durem, czerwonką i innymi zakażeniami bakteriami kałowymi rozwijającymi się w zakażonej wodzie. Przecież oni nie mają oczyszczalni ścieków. Ścieki bytowe i przemysłowe wędrują do rzek z których pobierana jest woda pitna.

Widać, że nigdy nie zainteresowałeś się po co są studnie kopane przez Polską Akcję Humanitarną :)

 

a gdzie ja dałem przykład eskimosów? żarcie samego mięcha jeszcze nikomu nie wyszło na zdrowie więc nie wiem co to za przykład.

 

Ludy koczownicze to m.in. Eskimosi. Napisz więc o jaki lud koczowniczy ci chodzi, który niby ma być taki zdrowy i długowieczny.

Dieta Eskimosów jest niskotłuszczowa, bogata w nienasycone kwasy omega 3, nie ma w niej węglowodanów.

 

teraz mi udowadniasz co się działo 1,5 - 2 mln.

 

Przecież ty zacząłeś dyskusję o ewolucji 2 miliony lat temu. Ja ci tylko sprostowałam twoje błędne przekonania.

Robisz się znów histerycznie chaotyczny w swoich dietetycznych rewelacjach.

 

ale chyba dobrze rozumiem, że jednak na przestrzeni całej egzystencji gatunku homo w jadłospis wplecione było mięso i rośliny? a co ze zbożem? poza tym ja piszę o glutenie a ty o skrobi.

 

Zboże to jakaś nowa jednostka systematyczna a nie rośliny?

Skąd bierze się w zbożach gluten jeśli nie z namoczonej skrobi (namoczonej chociażby śliną podczas żucia ziaren)?

 

 

to dlaczego skoro ludzie są tak zdrowi na każdej ulicy są apteki? przecież chyba powinno ich ubywać a nie przybywać? ludzie kupują tony lekarstw. czy to oznaka zdrowia się pytam? więc jesteśmy dziś zdrowsi czy nie?

 

To oznaka głupoty. Ogromną ilość sprzedawanego w aptekach towaru nie stanowią lekarstwa sensu stricte tylko sprzedawane bez recepty środki lecznicze (paracetamol i aspiryna) i dietetyczne (witaminy, mikroelementy).

Ja już tyle widziałam przestróg lekarzy, by ludzie nie jedli bez sensu witamin jakby to były cukierki, bo przeciętna, urozmaicona dieta człowieka zawiera wszystkie potrzebne składniki i witaminy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a propos skrobi i glutenu. cyt. z wiki:

"Wykrywanie

 

Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z pomarańczowego na granatowoczarny. Test ten nie potwierdza obecności glutenu w produkcie, a jedynie skrobi tam, gdzie nie powinno jej być (np. w wędlinie). Jednak obecność skrobi pozwala z dużym prawdopodobieństwem założyć, że produkt zawiera również gluten."

 

koleżanka wciąż taka pouczająca... no w którymś kościele dzwonili.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ależ pouczające. rzucam swoje zasady zdrowego odżywiania i przechodzę na promowane przez ciebie metody. uśmiałem się.

 

A jakie to sa moje promowane metody? Bo jedynym specjalistą od promowania jesteś na razie ty.

Ja tylko podchodzę z logiczną krytyką co bardziej spiskowych twoich poglądów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

koleżanka wciąż taka pouczająca... no w którymś kościele dzwonili.

 

Test z płynem Lugola robiłam w podstawówce.

Ale skoro cytujesz wikipedię to przeczytaj jednak wszystko o glutenie i skrobi. Zwłaszcza o hydratacji skrobi i produktach jej rozkładu w wyniku tego procesu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli ktoś jest orędownikiem np. farmakologii to chyba to promuje co nie?

co do skrobi i glutenu to chyba chcesz być taka mądrogłupia. bo niby wiesz, że jest różnica ale uważasz, że nie ma. mnie w każdym razie nie przekonałaś.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

może jeszcze dorzucę, że w ostrych przypadkach nietolerancji glutenu potrzebna jest ścisła dieta bezglutenowa. skoro gluten i skrobia to jedno to dlaczego przy diecie bezglutenowej można jeść ziemniaki i ryż? przecież mąka ziemniaczana to same skrobia a więc gluten tak?

Edytowane przez SAVAGE7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokaż mój jeden cytat w którym jestem "orędownikiem" farmakologii w twoim rozumieniu (czyli łykania suplementów diety, witamin).

 

Jak ktoś jest na coś uczulony to nie powinien tego jeść. Nietolerancję na glukozę ma 1 % społeczeństwa?

Sa ludzie, co mają skazę białkową albo uczulenie na pomidory.

Ale czego to dowodzi?

Przecież nie tego, ze pomidory i mleko szkodzą wszystkim ludziom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

możesz mi jednak odpowiedzieć na proste przecież pytanie? dlaczego w diecie bezglutenowej można jeść skrobię (wg. ciebie gluten)?

 

Nigdzie nie napisałam, że skrobia=gluten.

Napisałam, że gluten w zbożach pochodzi ze hydratyzowanej skrobi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do mleka to jednak trochę się mylisz. mleko nie jest wskazane dla dorosłego człowieka. no ale oczywiście przecież człowiek nie umiera na raka żołądka pijąc go, prawda? więc jaka szkodliwość? pijmy zatem mleko :)

 

Ja piję. Uwielbiam mleko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...