Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ludziska ja prosiłem o lekarstwo a nie żebym zaraz w alkoholizm miał wpadać....dwie półlitrówki...boże czy ty to czytasz i nie grzmisz....Amalfi gorące mleko było z dodatkami, spociłem się jak szczur i dupa zbita, jak męczy tak męczy dalej.....ale za to jak czytałem wasze posty to przynajmniej się mocno pośmiałem ( zwłaszcza chlanie wódy przez dupę to mnie rozwaliło :))

Ludziska ja prosiłem o lekarstwo a nie żebym zaraz w alkoholizm miał wpadać....dwie półlitrówki...boże czy ty to czytasz i nie grzmisz....Amalfi gorące mleko było z dodatkami, spociłem się jak szczur i dupa zbita, jak męczy tak męczy dalej.....ale za to jak czytałem wasze posty to przynajmniej się mocno pośmiałem ( zwłaszcza chlanie wódy przez dupę to mnie rozwaliło :))

W tym wątku to nie na miejscu, ale kup sobie tabcin. Stawia na nogi. Jak sie naturalnie nie dało.

Była w jednej ze szkół afera. Dziewczyny opijały się tamponami namoczonymi w alkoholu. Znajoma nauczycielka mi mówiła. Taką pomysłową młodzież mamy. :(

[o Mendelejewie, tym od pierwiastkow]

_To właśnie on jako pierwszy zauważył, że zmieszawszy ze sobą litr wody i spirytusu otrzymujemy nie dwa litry, lecz nieco mniej roztworu, bo spirytus kurczy się w kontakcie z wodą. Temu odkryciu Mendelejew poświęcił swą napisaną w wieku 32 lat pracę doktorską, którą zatytułował "Rozważania o łączeniu spirytusu z wodą".

Na tym nie poprzestał. Długo szukał formuły wódki idealnej. Doceniając jego doświadczenie, dwór carski postawił Mendelejewa na czele komisji państwowej pracującej nad idealnym mocnym trunkiem.

Uczony nie zawiódł. W roku 1884 otrzymał oficjalny patent na trunek nazwany Moskiewska Specjalna, który stał się wzorcem rosyjskiej wódki.

Obowiązująca do dziś receptura Mendelejewa mówi, że wódka to mieszanina spirytusu żytniego z surową miękką wodą o mocy koniecznie 40 proc. Litr takiego wzorcowego płynu w temperaturze 15 st. Celsjusza powinien ważyć 953 g.

Wynalazca wódki sam sięgał po nią bardzo rzadko. Jej zwolennikom radził jednak, jak należy pić. Przede wszystkim niewiele - najwyżej 150 g dziennie. Nie zmrożoną, lecz najlepiej o temperaturze 15 st. I w żadnym wypadku nie jednym haustem (Rosjanie mówią "zaupem", czyli salwą), tylko małymi łyczkami.

Rodacy tę ostatnią radę przyjęli po swojemu i często mówią: "alkohol pity małymi dozami jest nieszkodliwy w dużych ilościach"._

Znalezione http://www.wykop.pl/link/250990/sam-bys-nie-wpadl-na-to-jak-mozna-sie-upic/

Gość Gosc_123

No, a jeśli ktoś jest większym kozakiem...

Widziałem chorych na gorączkę Kozaków, którzy, aby się wyleczyć, nie biorą nic innego jak tylko połowę ładunku prochowego do działa, rozcieńczają go pół na pół z wódką i wszystko dobrze wymieszawszy wypijają, po czym kładą się spać, by obudzić się rano w wyśmienitym zdrowiu. Miałem woźnicę i widziałem, jak wiele razy tak czynił, lecząc się tym niby-lekiem, o którym żaden lekarz czy też aptekarz nie pomyślałby nigdy w życiu. Widziałem też innych, jak brali popiół i mieszali rozcieńczając go z wódką – jak to powyżej opisałem. Pili to z tym samym skutkiem.

Wilhelm Beauplan francuski inżynier wojskowy

Gość Gosc_123

Amalfi a Ty też zachorzałaś?!

To mi powoli zaczyna wyglądać na hydeparkową epidemię... no, no... czego to ludzie nie wymyślą by się porządnie wykurować... :p

Ani wódki ....

Paweł chyba wszystkiego nie wypił. Może pomoże koleżance w potrzebie. Barterowo! Za twoje dobre rady! :yes:

;)