Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy obraz Lecha Kaczynskiego i jego zony Marii byl zmanipulowany ?

barakuda1

Recommended Posts

Nie wiem ile masz lat ale wygląda na to że nie więcej niż 10... jeśli nie odróżniasz spontanicznego poparcia dla Lecha Kaczyńskiego w czasie jego ostatniej drogi tak przez młodzież jak i średnie pokolenie od wymuszanego zastraszaniem podczas PRL to szkoda mi czasu na dyskusję z tobą... zdaj przynajmniej maturę, poczytaj o historii...

Historia – powiadasz (pomijając epitety, którymi „nadrabiasz” swoją „wiedzę” w tym zakresie).

A to znasz:

http://wiadomosci.onet.pl/1317198,1292,1,pojechal_dumnie_wrocil_w_trumnie,kioskart.html

Nie cytuję nic, aby nie być posądzonym, o jakiekolwiek porównanie, czy analogię - tym bardziej, że napisano to i publikowano dokładnie 4 lata temu.

I zanim znów zaczniesz szafować określeniami „cały naród”, „spontaniczne poparcie”, może z pokorą zwróć uwagę, ze taki okres „uzurpacji” mamy już za sobą, a „łaska tłumu” miała różne oblicza z różnych powodów.

Może warto zaznajomić się z „Psychologią tłumu”?

• Odpowiedzi 421
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja chętnie poczytam o jego zasługach ale tak konkretnie. Wypowiedź typu "był patriotą", "kochał Polskę", "godnie nas reprezentował" mnie nie interesują bo to można napisać o wielu. Co też takiego wyjątkowego zdziałał? Brak odpowiedzi uznam za zgodę że nie był nikim wyjątkowym. Panietego.

własnie - prosimy o konkrety ! na czym polega wybitność tego polityka ?

Jestem zmęczona już pogrzebem ,żałobą,mam dosyć tych górnolotnych słów które wszędzie padają. A najbardziej wkur......łam sie jadąc wczoraj w nocy samochodem puściłam wiadomości i usłyszałam końcówkę mowy na pogrzebie.... Zastał Polskę zniewolona, pozostawił wolną .. noż ludzie kochani to jakaś paranoja, zaraz ogłosimy go błogosławionym a jego zonę zawsze dziewicą, MAM DOSYĆ.

Gość Pepeg z Gumy
. A najbardziej wkur......łam sie jadąc wczoraj w nocy samochodem puściłam wiadomości i usłyszałam końcówkę mowy na pogrzebie.... Zastał Polskę zniewolona, pozostawił wolną .. noż ludzie kochani to jakaś paranoja, zaraz ogłosimy go błogosławionym a jego zonę zawsze dziewicą, MAM DOSYĆ.

:D:D Kampania prezydencka, trwa cały czas i katastrofa nie zatrzymała jej na sekundę.

Paradoksalnie, śmierć prezydenta dała siłę i argumenty Jego partii oraz skonsolidowała betonowy ( jak wolicie -żelazny) elektorat .

"Ta śmierć nie poszła na marne" jak zauważył jeden z żałobników, bo spora grupa Polaków przyzwyczajona jest do romantycznej boleści i wiecznego katastrofizmu narodowego.

Padły tu słowa Tokarczuk i słusznie , dołożyłbym do nich słowa Bobkowskiego ze "Szkiców piórkiem".

Znienawidzony przez reżym PRL , znienawidzony też przez inteligencję pisowską.

Nie dziwi to wcale, bo kampania znów będzie się odbywała na walkę o patriotyzm a nie o lepszą ekonomię.

Mamy podobno 3 typy i 2 formy patriotyzmu polskiego, które wymienia prof Walicki.

Jednak okazuje się ,że życie swoje a teoria swoje.

Na bazie tego co było do niedawna ,wykształciły się 2 nurty patriotyczne.

Kilka dni temu prof Hartman zauważył, moim zdaniem słusznie, że mamy w zasadzie już tylko 2 postawy patriotyczne.

Patriotyzm martyrologiczny, bolesny, skostniały i tragiczny, rozpamiętujący rany i utrwalający stereotyp Polaka -wieczną ofiarę losu.

Postawa , w której nawet zarabianie pieniędzy powinno odbywać się z myślą o ojczyźnie, gdzie "statystyczna przeciętność" i mierność nie są wadą a zaletą.

Marność intelektualna i ekonomiczna nie jest pokazywana jako przywara, wręcz przeciwnie budzi sympatię, natomiast inność poglądów sprzeciw , podejrzliwość i wrogość.Stąd też zjadliwa uwaga mayse na Twoje "mam dosyć".

Nie możesz być zmęczona, bo inaczej myślący niż Ty nie są.

Druga postawa to postawa neomodernistyczna, bliższa postawie , która stronę przeciwna brzydzi wręcz - postawa "kosmopolaka",

chcącego korzystać z życia, podróżować, dla którego tradycja nie musi być łączona z martyrologią i cierpieniem narodu, postawa nastawiona głównie na przyszłość. W przeciwieństwie od tych wcześniej znanych form patriotyzmu opisywanych przez filozofów , kosmpolak w żaden sposób tradycjonalizmu nie wiąże obowiązkowo z chrześcijaństwem, co dla przeciwników jest nie do pomyślenia.

Zaczynamy odliczać czas do narodowego grania na emocjach :D

Jacek Kurski : Mit Lecha Kaczyńskiego może być kapitałem Polski, polskiej państwowości, polskiego narodu, ludzi myślących o wrażliwości patriotycznej na dekady.

Zdziwieni ?

Wcale... cytowałem linka już kilka dni temu...

Bezsilność „łże – elit”.

W miarę upływu czasu, coraz wyraźniejszy staje się strach „łże – elit” przed zbiorową pamięcią zarówno o Lechu Kaczyńskim, jak i o niegodnym traktowaniu, którego doświadczał za życia. W pewnym sensie, martwy Prezydent zaczyna być dla nich groźniejszy od Prezydenta żywego, którego zawsze można było wykpić, ośmieszyć, czy pryncypialnie zbesztać z wyżyn swych parnasów, niczym krnąbrnego uczniaka. Z martwym Prezydentem, urastającym z wolna do rangi symbolu tak się nie da, bez narażenia się na powszechne potępienie.

Nagle bowiem okazało się, że Lech Kaczyński, to nie był prezydent garstki moherowych staruszek, z którego „młodzi, wykształceni…" itd. obowiązkowo wręcz darli sobie łacha. Tłumy gromadzące się nieprzerwanie od soboty pod Pałacem Prezydenckim pokazały, że coś się w Polakach obudziło – nawet w tych, którzy do niedawna za podszeptem mediodajni odbierali Lecha Kaczyńskiego w kategoriach „obciachu”. Tym czymś jest poczucie wspólnoty uosabianej przez urząd prezydenta RP.

Całość na:

http://niepoprawni.pl/blog/287/strach-przed-pamiecia

Pokusiłabym się o stwierdzenie, że te dwa typy wymienione przez Pepega rozkładają nam się pięknie na dwa elektoraty.

Co do manipulacji obrazem Kaczyńskich, to uważam jak niektórzy przedmówcy.

Takiej manipulacji jak obecnie jak zyję nie widziałam.

Napuszona egzaltacja, kłamliwe, wydumane i naciągane peany.

Odczuwam żenadę słuchając i patrząc.

Uważam, że wyrządza się tym krzywdę, zwłaszcza pani Marii.

Kobitka się chyba w growie przewraca, bo wyrządza się gwałt na Jej niebywałej skromności.

Co do manipulacji obrazem Kaczyńskich, to uważam jak niektórzy przedmówcy.

Takiej manipulacji jak obecnie jak zyję nie widziałam.

Napuszona egzaltacja, kłamliwe, wydumane i naciągane peany.

Odczuwam żenadę słuchając i patrząc.

Uważam, że wyrządza się tym krzywdę, zwłaszcza pani Marii.

Kobitka się chyba w growie przewraca, bo wyrządza się gwałt na Jej niebywałej skromności.

Kuleczka, ja się pod tym obiema rencami!

Jeśli by przyjąć medialny obraz Pana Kaczyńskiego za życia - kto Go wymyślił na prezydenta?!

Obraz po śmierci - Pan Jezus mógłby być jego uczniem!

Obraza dla inteligencji przeciętnego wyborcy.

-

Ktos kto chociaz amatorsko ma do czynienia z obiektywem i kamera dobrze wie, ze samo u j e c i e moze juz byc manipulacja.

Mozna tak kogos zlapac w obiektywie, ze z niskiego zrobi sie wysoki a z niskiego jeszcze nizszy .

i drobne sztuczki reporterskie typu mikrofon na wysokosc prawie oczu a nie ust i juz mamy w kamerze karla.

To zadna tajemnica i kazdy srednio inteligentny gimnazjalista o tym wie.

-

Gość Pepeg z Gumy
W swoich dzialaniach Lech Kaczynski narazil sie wplywowym srodowiskom szczegolnie tym zwiazanym z handlem ropa i energia .

Atakaowano go ze szczegolna zajadloscia i nienawiscia.

Falszowano jego przekaz i budowano karykature jego wizerunku .

-

Święte słowa. Zwłaszcza w Niemczech, światowego lidera w wydobyciu ropy i dostawcy energii.