robertmm 17.04.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Posiadam jodłę Koreańską 2 rok w ziemi wysokość 80 cm. W tamtym roku ładnie podrosła wypuściła czubek, byłem zadowolony. W tym roku sam czubek, igły usychają a ,,pień,, tak jak by gnił, kora na mim taka miękka czyli czubek umiera. Co robić uciąć czy czekać co będzie, reszta drzewka normalna, igły ładne zielone miejscami tylko uschły ale to sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Może czubek przemarzł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 18.04.2010 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Na pewno przemarzł. Ciąć czy nie ? Oto jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Oczywiście, że ciąć, jesli rzeczywiście jest martwy. Jodła wypuści nowe czubki - trzeba będzie zostawić najsilniejszy a resztę usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 19.04.2010 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Dzięki ELFIR igły na czubku uschły, a kora robi się taka miękka i oddziela się od pnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 19.04.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 witam! 2 lata temu moja mama miała taki sam problem z jodłą koreańska. po zimie przymarzła i usechł wierzchołek. martwiliśmy się ze iglaczek bedzie na straty ale jodełka nie dała się i wypuściła 2 nowe wierzchołki. zrobiła się gęściejsza i teraz po 2 latach jeden z tych 2 nowych wierzchołków jest jakby silniejszy i dłuższy od tego drugiego i jodła odzyskała swoją pierwotną forme. tego uschnietego końca praktycznie już nie widać zza nowych gałązek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 19.04.2010 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Dzięki za podpowiedz ja dziś obciąłem koniec, był martwy. Teraz zobaczymy co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts