nina19 17.04.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Od niedawna bawię się w ogrodnika, wcześniej nawet w doniczkach uprawiałam tylko sztuczne kwiaty. Posadziłam cyprysiki i trochę drzew owocowych, m.in. gruszę. Sąsiadka radzi mi aby ją usunąć, bo podobno grusza to zabójstwo dla iglaków. Trochę mi szkoda dlatego proszę odpowiedzcie mi czy to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Chodzi sąsiadce pewnie o rdze gruszy, która jest grzybem dwudomowym i zaraża również jałowce.Pytanie czy w pobliżu twojej działki ktoś jałowce ma? Jak tak, to po prostu pryskaj prewencyjnie gruszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nina19 18.04.2010 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Elfir jesteś dobrym duchem tego forum. Dzięki za radę. Myślałam, że już będę musiała pożegnać się z gruszą. Gdybym mogła jeszcze zapytać kiedy zrobić ten oprysk. Dodam,ze posadziłam ją dopiero dwa tygodnie temu , jest jeszcze malutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Czyli masz jałowce, skoro chcesz pryskać? Rdza atakuje przede wszystkim jałowce sabińskie. Ale inne gatunki rdzy dwudomowej to np. jałowiec i pigwowiec/irga/jarzębina/głógTak więc nie ma co panikować. Badania przeprowadzone w Skierniewicach wskazują, że jałowiec poraża grusze w odległości do 5-10 km od miejsca swojego występowania. Ogólnie zapobiega się chorobie opryskując zapobiegawczo środkami triazolowymi (inhibitory biosyntezy ergosterolu – IBE) np.: Score, Folicur, Punch.jałowiec: 2-3 x w sierpniu co 10-14 dni, a porażone pędy wycinać.Grusza: 2 x na przełomie kwietnia i maja. Wystarczy w tym okresie (20-25 kwiecień) wykonać oprysk wspomnianymi wcześniej środkami i powtórzyć go po 10 dniach. Grusza będzie zabezpieczona na 20 dni, co całkowicie powinno wyeliminować możliwość rozwoju rdzy gruszy (bo tylko wówczas są przenoszone zarodniki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts